Tι είναι το screening για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και γιατί πρέπει να το κάνεις

Tι είναι το screening για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και γιατί πρέπει να το κάνεις; Ο ειδικός εξηγεί τι ακριβώς περιλαμβάνει.

shutterstock_452929324 By puhhha

Ανησυχείς πως έχεις προσβληθεί από κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη; Ανήκεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου; Mε αφορμή την κυκλοφορία δύο προϊόντων HPV DNA Test και STD DNA Test από την εταιρία Femiself ρωτήσαμε τον ειδικό τι είναι το screening για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και τι ακριβώς περιλαμβάνει.

Ευχαριστούμε το Χρήστο Μάντζιο, Μαιευτήρα - Χειρουργό Γυναικολόγο, Στρατιωτικό Ιατρό, Επιμελητή Γυναικολογικής Κλινικής 251 ΓΝΑ, Συνεργάτη Ιασώ - Λητώ - Μητέρα www.facebook.com/mantziosobgyn

1. Πρώτα πρώτα, ποια είναι τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Τα πιο συχνά ΣΜΝ είναι:

●    χλαμύδια

●    γονόκκοκος

●    μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων

●    έρπης γεννητικών οργάνων ή αλλιώς HSV

●    κονδυλώματα γεννητικών οργάνων ή αλλιώς HPV. Μερικοί τύποι του ιού HPV  μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας στις γυναίκες

●    Ηπατίτιδες A, B και C

●    σύφιλη

●    τριχομονάδες

●    HIV

Μεταδίδονται με σεξουαλική επαφή, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο την είσοδο του πέους στον κόλπο ή στο πρωκτό, αλλά και το στοματικό σεξ ή κάποιες μορφές σεξουαλικών παιχνιδιών ή προκαταρκτικών. Ειδικά ο HIV και οι ηπατίτιδες μπορεί να μεταδοθούν και με άλλους τρόπους, όπως επαφή με σωματικά υγρά.

2. Ποιες είναι οι επιπλοκές των ΣΜΝ;

Οι επιπλοκές των ΣΜΝ περιλαμβάνουν τις λοιμώξεις του ανώτερου γεννητικού συστήματος, την υπογονιμότητα, το χρόνιο πυελικό άλγος, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και τις χρόνιες λοιμώξεις από τους ιούς της ηπατίτιδας και του HIV.

3. Ποιος είναι ο στόχος του screening;

Τα ΣΜΝ είναι ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες παγκοσμίως. Οι λοιμώξεις αυτές είναι συνήθως ασυμπτωματικές και μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες επιπλοκές.

Ο άμεσος στόχος του screening είναι να εντοπίσει και να θεραπεύσει τα άτομα που πάσχουν, πριν εμφανιστούν οι επιπλοκές, αλλά και να εντοπίσει, να ελέγξει και να θεραπεύσει τους σεξουαλικούς συντρόφους αυτών των ατόμων ώστε να εμποδίσει την περαιτέρω εξάπλωση αλλά και τις επαναλοιμώξεις.

4. Τι εξετάσεις περιλαμβάνει το screening;

Οι εξετάσεις που γίνονται για σύφιλη, ηπατίτιδες και HIV είναι εξετάσεις αίματος ενώ για χλαμύδια, γονόκκοκο και τριχομονάδες η προτιμητέα μέθοδος είναι ο μοριακός έλεγχος στις κολπικές εκκρίσεις της γυναίκας.

Το screening για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνει το τεστ ΠΑΠ ή/και το HPV τεστ ανάλογα με την περίπτωση.

5. Ποια άτομα πρέπει να ελέγχονται για ΣΜΝ;

Ο έλεγχος σαν ρουτίνα ολόκληρου του  πληθυσμού για όλες τα πιθανά ΣΜΝ είναι ένας στόχος οικονομικά και πρακτικά ανέφικτος. Το στοχευμένο screening σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου είναι πιο εφικτό και αποτελεσματικό.

6. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για ΣΜΝ;

Οι παράγοντες κινδύνου για ΣΜΝ περιλαμβάνουν τόσο θέματα ατομικής σεξουαλικής συμπεριφοράς όσο και συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου. Συγκεκριμένες συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο για ΣΜΝ είναι:

●    καινούριος σύντροφος τους τελευταίους 2 μήνες

●    πολλαπλοί σύντροφοι ή σύντροφος με πολλαπλούς συντρόφους

●    ασυνεπής ή μη χρήση προφυλακτικού, όταν αυτό γίνεται στα πλαίσια μη αμοιβαία μονογαμικής σεξουαλικής σχέσης

●    σεξουαλική επαφή με αντάλλαγμα χρήματα ή ναρκωτικές ουσίες

●    σεξουαλική επαφή με ιερόδουλες

●    συναντήσεις με ανώνυμους συντρόφους από το διαδίκτυο

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι δημογραφικές ομάδες ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο για ΣΜΛ και περιλαμβάνουν:

●    νεαρή ηλικία (15-24 ετών)

●    προηγούμενο ιστορικό ΣΜΛ

●    ανύπαντρη κατάσταση

●    χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό ή και μορφωτικό επίπεδο

●    παραμονή σε σωφρονιστικά ιδρύματα

●    παράνομη χρήση ουσιών

7. Υπάρχει λόγος για επανεξέταση;

Εξαιτίας του υψηλού ποσοστού επαναλοίμωξης από χλαμύδια, τριχομονάδες και γονόκκοκο θα πρέπει, σε αυτές τις περιπτώσεις, να γίνεται επανέλεγχος μετά από τη θεραπεία.

8. Ποια είναι τα συμπτώματα των ΣΜΝ;

Η προσέγγιση για τη διάγνωση και θεραπεία των ΣΜΝ βασίζεται στην παρουσία συγκεκριμένων συμπτωμάτων, όπως κολπικών εκκρίσεων, ουρηθρικών εκκρίσεων, πληγών, ελκών, κνησμού ή ‘’καψίματος’’ της γεννητικής χώρας ή πυελικού πόνου.

Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα άτομα δεν έχουν συμπτώματα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών αλλά και την πιθανότητα της συντήρησης της μετάδοσης στην κοινότητα. Αυτός είναι ο λόγος που το screening είναι σημαντικό, διότι εντοπίζει και θεραπεύει άτομα που αλλιώς δεν θα εντοπίζονταν.

9. Πρέπει να ενημερώνεται ο σύντροφος;

Οι ασθενείς που πάσχουν ή υπάρχει υποψία πως πάσχουν από καποια ΣΜΛ θα πρέπει να ενημερώνουν τους σεξουαλικούς συντρόφους τους, οι οποίοι θα πρέπει να ελέγχονται και να θεραπεύονται αναλόγως.

10. Τι πρέπει να ξέρουν ειδικά οι γυναίκες;

Πολλά προγράμματα screening στοχεύουν ειδικά στις γυναίκες. Οι λοιμώξεις από χλαμύδια ή γονόκκοκο είναι συνήθως ασυμπτωματικές ή ελάχιστα συμπτωματικές και η μη θεραπεία τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως η πυελική φλεγμονώδης νόσος, η υπογονιμότητα, οι επιπλοκές της κύησης όπως η εξωμήτριος κύηση αλλά και το χρόνιο πυελικό άλγος.

Σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες κάτω των 25 ετών συνιστάται

●    κάθε χρόνο έλεγχος για χλαμύδια

●    κάθε χρόνο έλεγχος για γονόκοκκο

●    μια φορά έλεγχος για HIV (ή και συχνότερα αν υπάρχει υψηλός κίνδυνος)

●    Επιπρόσθετα, συνιστάται να γίνεται το καθιερωμένο screening για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και επίσης προτείνεται ο εμβολιασμός έναντι του HPV.

●    Ο έλεγχος για σύφιλη, τριχομονάδες και ηπατίτιδες γίνεται εξετάζοντας παράγοντες κινδύνου όπως αυτοί αναλύθηκαν προηγουμένως.

Σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες 25 ετών και άνω συνιστάται ο έλεγχος που αναφέρθηκε προηγουμένως για τον HIV αλλά και ο καθιερωμένος έλεγχος για καρκίνο τραχήλου της μήτρας ενώ ο εμβολιασμός έναντι του HPV προτείνεται μέχρι και την ηλικία των 26. Για τις υπόλοιπες ΣΜΛ εξετάζονται κάθε φορά οι παράγοντες κινδύνου και αποφασίζεται ανάλογα ο κατάλληλος έλεγχος.

Τελευταία συμβουλή;

Μην υποθέτετε πως ο γυναικολόγος σας σας ελέγχει για ΣΜΝ σε κάθε σας επίσκεψη. Πολλοί γιατροί δεν εξετάζουν συστηματικά τις ασθενείς τους για ΣΜΝ. Μιλήστε με το γιατρό σας για το screening των ΣΜΝ. Ζητήστε του να αξιολογήσει τους παράγοντες κινδύνου σας και ρωτήστε τον τι εξετάσεις θα σας πρότεινε να κάνετε.

Η φροντίδα  της σεξουαλικής σας υγείας δεν είναι ένα θέμα για το οποίο θα έπρεπε να είστε ντροπαλή. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να  κάνετε, ώστε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες να σας μεταδοθεί μια ΣΜΛ, είναι να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή και η καλύτερη στιγμή για να ζητήσετε αξιολόγηση για ΣΜΛ είναι τώρα.

Shape Tip: Μπορείς να ζητήσεις να κάνεις ένα από τα δύο νέα test που κυκλοφορούν από την εταιρία Femiself και γίνονται σε συγκεκριμένα συνεργαζόμενα εργαστήρια. Πρόκειται για το HPV DNA Test αλλά και για το STD DNA Test που μπορούν να συνδυαστούν με το ΠΑΠ Test που θα σε βοηθήσουν να κάνεις αποτελεσματικό screening για τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, σε συνεννόηση πάντα με το γυναικολόγο σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i