Ξαφνικά χάνω περιόδους, να ανησυχώ; Ο γυναικολόγος απαντά

Πόσες περιόδους έχεις χάσει; Πότε να ανησυχήσεις ή να το ελέγξεις;

07.12.2017

εχεις διαβασει

Αν έχεις περάσει την εφηβεία, πιθανότατα η περίοδός σου είναι ομαλή και γνωρίζεις ποια είναι τα «φυσιολογικά» για σένα χαρακτηριστικά της. Οπότε,όταν γίνεται κάτι περίεργο, μπορεί να φοβάσαι ότι σημαίνει πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην υγεία σου.

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCH, MMedSci, FRCOG – CCST, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, Fellow του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγ. Βρετανίας (www.bilalisgynaikologos.gr).

«Σε κάθε ηλικία, ο έμμηνος κύκλος μπορεί να αλλάξει για πολλούς λόγους, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία ή ακόμα και επειδή γέννησες»
εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης.

«Ξαφνικά χάνω περιόδους. Tι σημαίνει;»

Το να χάσεις μία ή δύο περιόδους δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία συναγερμού.

Όταν όμως δεν παρουσιαστεί και τρίτη περίοδος, άρχισε να το διερευνάς. Εφόσον δεν είσαι έγκυος, η πρώτη σου σκέψη μπορεί να είναι η πρόωρη εμμηνόπαυση. Στην πραγματικότητα, όμως, «μόνο το 1% των γυναικών κάτω από τα 40 και το 5% των γυναικών κάτω από τα 45 είναι σε εμμηνόπαυση, η οποία προσδιορίζεται ως ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς περίοδο» επισημαίνει ο ειδικός.

Μια πιο πιθανή εξήγηση: Η περιεμμηνόπαυση έχει βάλει φρένο στις ωορρηξίες σου για μερικούς μήνες, αλλά όχι μόνιμα. Το άγχος μπορεί, επίσης, να παίζει ρόλο. Έχασες μήπως πολύ βάρος γρήγορα;

Εάν μια δίαιτα-αστραπή ή ένα πρόγραμμα έντονων προπονήσεων σε έχει κάνει να χάσεις πολλά κιλά (εάν ο ΔΜΣ έχει πέσει κάτω από το 19, έχεις μια πολύ σοβαρή ένδειξη), χαλάρωσε λίγο τη ρουτίνα σου ώστε να πάρεις μερικά κιλά. Όταν συμβεί αυτό, η περίοδός σου θα πρέπει να επανέλθει με το φυσιολογικό της ρυθμό.

Περισσότερα από Υγεία

Λιποίδημα: Τι συμβαίνει όταν το λίπος διανέμεται στο σώμα ακανόνιστα και ποια η αντιμετώπιση

Λιποίδημα: Τι δεν γνωρίζεις για τον εχθρό της επιδερμίδας σου, που κάνει το λίπος να διανέμεται στο σώμα με ακανόνιστο τρόπο.

Έως και 9 χρόνια πιο γρήγορα γερνά ο εγκέφαλος με το junk food, το κάπνισμα και την παχυσαρκία!

Νέα έρευνα δείχνει πως ο εγκέφαλος των εφήβων γερνάει μέχρι και έξι χρόνια εξαιτίας του τσιγάρου, του junk food και της παχυσαρκίας.

Ο ρόλος του ιού HPV στην ανάπτυξη καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

Μάθε τα πάντα για την διάγνωση, τις πιθανές αιτίες και όσα πρέπει να ξέρεις.

Τα 10 συμπτώματα υγείας που δεν πρέπει να αγνοείς (πρησμένο πόδι, συχνοουρία, φαγούρα και ό,τι δε φαντάζεσαι)

Όλοι οι άνθρωποι και ειδικά οι γυναίκες χρειάζεται να δείξουν προσοχή σε κάποια συχνά συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα.

Σύνδρομο ξηροφθαλμίας: Αυτοί είναι οι 10 τρόποι αντιμετώπισης για το πιο ενοχλητικό πρόβλημα στα μάτια

Η ξηροφθαλμία έχει γίνει πλέον κοινό πρόβλημα και σε όσους δε φορούν φακούς επαφής λόγω της κόπωσης των ματιών από τις οθόνες. Ο οφθαλμίατρος δίνει 10 βασικές συμβουλές

Λίστα: Τα 116 πράγματα που προκαλούν καρκίνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Αυτή είναι η λίστα του οργανισμού με τα 116 πράγματα που προκαλούν καρκίνο

#shapegreece