Πόσο ασφαλή είναι τα χάπια αδυνατίσματος; Ο απόλυτος οδηγός για τα συμπληρώματα διατροφής

Χάπια αδυνατίσματος: Μάθε τα πάντα για να είσαι σίγουρη ότι έχεις επιλέξει ένα ασφαλές σκεύασμα.

13 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα By RossHelen

Συνεργάστηκε ο Νίκος Ξυνός, φαρμακοποιός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Μαρία Ψωμά, ιατρός - βιοπαθολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπεδευθείσα στην Ιατρική και στη Χειρουργική της παχυσαρκίας. (University of Paris), board certified στην Ιατρική Αντιγήρανσης

Φαρμακεία, φυτικά προϊόντα... «Οι καταναλωτές οφείλουν να ελέγχουν τα συστατικά και τις πιστοποιήσεις των προϊόντων που αγοράζουν» επισημαίνει η Κατερίνα Αντωνίου, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Συμπληρώματα διατροφής

Δεν είναι φαρμακευτικά σκευάσματα, έτσι δεν απαιτείται έγκριση, αλλά η κυκλοφορία τους γνωστοποιείται υποχρεωτικά στον ΕΟΦ.

Για παράδειγμα, τα σκευάσματα που περιέχουν raspberry ketone συνήθως είναι συμπληρώματα διατροφής και στο αρμόδιο Τμήμα Αξιολόγησης του ΕΟΦ

έχουν γνωστοποιηθεί αρκετά με αυτό το συστατικό, τα οποία κυκλοφορούν νόμιμα.

Τι πρέπει να ξέρεις: Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, ο ισχυρισμός περί απώλειας βάρους επιτρέπεται μόνο στα υποκατάστατα γεύματος (τρόφιμα μειωμένων θερμίδων) και στη γλυκομαννάνη.

Υποκατάστατα γεύματος

Η κυκλοφορία τους γνωστοποιείται στον ΕΟΦ και ελέγχονται ως προς τη συμμόρφωσή τους με τη Nομοθεσία (σύνθεση και επισήμανση).

Πρόκειται για επικουρικά αδυνατίσματος που δε βρίσκονται με τη μορφή χαπιών

και προορίζονται για χρήση σε δίαιτες μειωμένων θερμίδων για απώλεια βάρους. Είναι τρόφιμα ειδικής σύνθεσης τα οποία υποκαθιστούν είτε το σύνολο είτε μέρος του ημερήσιου διαιτολογίου.

Τι πρέπει να ξέρεις: Η επισήμανση, η διαφήμιση και η παρουσίασή τους δεν πρέπει να περιέχει αναφορά στην ταχύτητα ή έκταση της απώλειας βάρους από τη χρήση τους, ή στην ελάττωση του αισθήματος πείνας, ή στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού.

Ιατροτεχνολογικά

Δεν απαιτείται έγκριση κυκλοφορίας ή βεβαίωση καταλληλότητας από τον ΕΟΦ για αυτά τα προϊόντα.

Τα προϊόντα/υλικά που έχουν χαρακτηρισθεί ως «ιατροτεχνολογικά» και φέρουν τη σήμανση CE (από αρμόδια Αρχή της ΕΕ ή πιστοποιημένο κοινοποιημένο οργανισμό της Ευρώπης) κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Υποβάλλουν στον ΕΟΦ το πιστοποιητικό σήμανσης CE και οφείλουν να έχουν πλήρεις οδηγίες χρήσης και επισήμανση στα ελληνικά.

Τι πρέπει να ξέρεις: Ο ΕΟΦ μόνο αν διαπιστώσει ότι ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία λαμβάνει μέτρα προκειμένου να τα αποσύρει, ή να απαγορεύσει, ή να περιορίσει τη διάθεσή τους.

Διάβασε επίσης: Έξαρση γρίπης: Eνίσχυσε το ανοσοποιητικό σου φυσικά!

Διάβασε επίσης: Υπάρχουν βιταμίνες και συμπληρώματα που καίνε το λίπος;

Φάρμακα αδυνατίσματος

Για να κυκλοφορούν νόμιμα πρέπει να έχουν ελεγχθεί και να έχουν αριθμό κυκλοφορίας ΕΟΦ.

Δίνονται με συνταγή γιατρού και συνήθως δρουν είτε στο πεπτικό σύστημα είτε στο κέντρο πείνας του εγκεφάλου.

«Τα μη συνταγογραφούμενα συνήθως είναι τα άγνωστης προέλευσης που κυκλοφορούν σε διάφορα ξένα e-shops.

Οι παρασκευαστές τους ισχυρίζονται ότi έχουν επίδραση στην αύξηση του μεταβολισμού και καταστέλλουν την όρεξη, χωρίς κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

Περιέχουν ουσίες που μιμούνται τη δράση της καφεΐνης (εφεδρίνη, αμφεταμίνες, ma huâng) και, ευτυχώς, έχουν απαγορευτεί. Έχουν σημαντικές παρενέργειες, όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, κεφαλαλγίες, ταχυπαλμία» εξηγεί η Μαρία Ψωμά, ιατρός-βιοπαθολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Να θυμάσαι: «Δεν υπάρχει μαγικό χάπι αδυνατίσματος. Το υγιές βάρος είναι θέμα διατροφικής εκπαίδευσης και ριζικής αλλαγής του τρόπου ζωής» τονίζει η δρ Μαρία Ψωμά.

Ποιά φυσικά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν;

Προτίμησε τη γνώμη του γιατρού για το συμπλήρωμα και τη δόση του που θα σε βοηθήσει. «Όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και πρέπει να λαμβάνονται μόνο με επίβλεψη γιατρού. Όλα τα φυσικά συμπληρώματα μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, όταν είναι βιοδιαθέσιμα από τον οργανισμό, γι’ αυτό είναι σημαντικό αυτός που τα χορηγεί να γνωρίζει και τον τρόπο παρασκευής τους και να προέρχονται από πιστοποιημένη εταιρεία» τονίζει η δρ Μαρία Ψωμά.

• Βιταμίνη D

• Μαγνήσιο

• Ω-3 λιπαρά οξέα

• 5-HTP (5 υδρο-ξυτρυπτοφάνη)

• Αντιοξειδωτικά

• Σελήνιο

• Συνένζυμο Q10

• Α-λιποϊκό οξύ

• Βιταμίνη Ε

• Χρώμιο

• Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLA)

• Hoodia

• Υδροκιτρικό οξύ (HCA)

• Ακετυλ-L-Καρνιτίνη

• Σύμπλεγμα βιταμινών Β

• Πράσινο τσάι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i