Τα 10 συμπτώματα υγείας που δεν πρέπει να αγνοείς (πρησμένο πόδι, συχνοουρία, φαγούρα και ό,τι δε φαντάζεσαι)

Όλοι οι άνθρωποι και ειδικά οι γυναίκες χρειάζεται να δείξουν προσοχή σε κάποια συχνά συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα.

simptomata-ygeias

Συνεργάστηκε ο δρ Ηλίας Γάτος, χειρουργός γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΕΜΒΙΟ medical center

Όλες είμαστε ένοχες: πολλές φορές «ξεχνάμε» έναν ελαφρύ πόνο ή μια παροδική ενόχληση, επειδή είμαστε πολυάσχολες ή πολύ κουρασμένες ή απλώς επειδή δεν έχουμε τη διάθεση να πάμε στο γιατρό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ενόχληση φεύγει και δεν εμφανίζεται ξανά. Μερικές φορές, όμως, παραμένει η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ενός μεγαλύτερου προβλήματος που υποβόσκει.

Ποια είναι τα 10 πιο συχνά συμπτώματα που δε θα πρέπει να αγνοήσεις σε καμία περίπτωση;

1. Ανώμαλη κολπική αιμορραγία

Ανεξάρτητα από την ηλικία σου, κάθε αφύσικη κολπική αιμορραγία ή οι έντονες και δύσοσμες εκκρίσεις πρέπει να εξετάζονται. Παρότι αυτά τα συµπτώµατα θα µπορούσαν να είναι πιθανά ιάσιµες µολύνσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του παραγωγικού κύκλου, θα µπορούσαν και να σχετίζονται µε νεοπλασίες του τραχήλου, του ενδομητρίου καθώς και των ωοθηκών.

Αν έχεις µπει στην εµµ ηνόπαυση, δε θα πρέπει να έχεις κολπική αιµορραγία ποτέ ξανά.

«Όταν μια μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα βιώνει κολπική αιμορραγία, δεν είναι

κάτι φυσιολογικό» τονίζει ο δρ Ηλίας Γάτος, χειρουργός γυναικολόγος μαιευτήρας. Το σύμπτωμα θα µπορούσε να σημαίνει µια διαταραχή οφειλόμενη σε διάφορες αιτίες, όπως ορμονική διαταραχή λόγω μιας κύστης ωοθήκης, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί για πιθανή υπερπλασία του ενδομητρίου ή νεοπλασία της μήτρας.

Συμπέρασμα «Πρέπει να επικοινωνήσεις αμέσως με το γυναικολόγο σου αν δεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και να είσαι πολύ σαφής στην περιγραφή τους» επισημαίνει ο ειδικός.

2. Συχνοουρία

Το να ξυπνάς στη μέση της νύχτας είναι ενοχλητικό, αλλά πιθανότατα ακίνδυνο.

Αν όμως νιώθεις την ανάγκη να σηκωθείς για να ουρήσεις τρεις ή περισσότερες φορές τις ώρες του ύπνου σου, κάτι δεν πηγαίνει καλά. «Πιθανές

αιτίες θα µπορούσαν να είναι μια κυστίτιδα ή μια ουρολοίμωξη, ένας πολύποδας ή ένα θήλωμα στην κύστη, ή κάποια άλλη διαταραχή στο

ουροποιητικό σύστημα» αναφέρει ο δρ Ηλίας Γάτος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα 20 πράγματα που πρέπει να πετάξεις για να είσαι ΠΙΟ ΥΓΙΗΣ στο σπίτι

Πολλοί καλοήθεις όγκοι µπορεί να πιέζουν την κύστη σου, κάνοντάς σε να επισκέπτεσαι πολύ συχνά την τουαλέτα. Θα µπορούσε, επίσης, να φταί-ει ο σακχαρώδης διαβήτης,ειδικά αν ταυτόχρονα νιώθεις πολύ έντονη δίψα που δεν µπορεί να ικανοποιηθεί.

«Είναι ένα συνεπακόλουθο: αν πηγαίνεις πιο συχνά στην τουαλέτα και πίνεις περισσότερα υγρά, τότε μπορείς να κοιμάσαι ήσυχη» επισηµαίνει  ο ειδικός. Έχε το νου σου µήπως νιώθεις πιο έντονη κούραση, αλλά είναι πιο πιθανό να είσαι θύµα αφυδάτωσης ή κόπωσης (ως αποτέλεσµα των διακοπών του νυχτερινού σου ύπνου).

Συμπέρασμα Μην αμελείς τις τακτικές εξετάσεις των ούρων (γενική ούρων και καλλιέργεια) και τις θεραπείες.

3. Αλλαγές στο στήθος:

Οι νεοπλασίες του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών. Πρέπει να εντοπίζουμε και να ζητάμε τη γνώμη ειδικού για τις αλλαγές αυτές.

• Ρώγες που έχουν βυθιστεί μέσα στο δέρμα.

• Κοκκινίλες στη ρώγα ή στο δέρμα γύρω από το στήθος.

• Ζάρες στο δέρμα γύρω από τη θηλή ή και στη θηλή.

Συμπέρασμα Η αυτοεξέταση για τυχόν αλλαγές στο μαστό και τη θηλή και

μετά από κάποια ηλικία ο προληπτικός έλεγχος (υπέρηχος μαστού και μαστογραφία) και η εξέταση από τον ειδικό γιατρό είναι απαραίτητα για κάθε γυναίκα.

4. Φούσκωμα στην κοιλιά

Είναι φυσιολογικό να το νιώθεις µετά την κατανάλωση ενός φαγητού που

είναι πλούσιο σε λιπαρά, όσπρια κ.λπ. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό

είναι να νιώθεις έτσι καθηµερινά. Αν και η πιθανότητα να αναπτύξει μία

γυναίκα καρκίνο των ωοθηκών είναι μικρή –μία στις εβδομήντα γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό–, ο καρκίνος των ωοθηκών θα μπορούσε να ευθύνεται για αυτό.

«Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι πιο σπάνιος από τους υπόλοιπους και πιο απόκρυφος. Σε προχωρημένες καταστάσεις εμφανίζεται με μεταβολή του όγκου της κοιλιάς λόγω συσσώρευσης ασκιτικού υγρού. Συχνά μπορεί

να µη νιώθεις πόνο. Είναι περισσότερο µια αίσθηση δυσφορίας. Είναι ένας

συνεχής, ήπιος πόνος και αυτή είναι η διαφορά» λέει ο ειδικός.

Συμπέρασμα Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, πρέπει να γίνεται γυναικολογική εξέταση, υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων (Doppler) και εξειδικευμένος έλεγχος (καρκινικοί δείκτες) από τον ειδικό γιατρό για να αποκλειστούν οι πιθανότητες για όγκο στις ωοθήκες.

Για τα υπόλοιπα έξι συμπτώματα κάνε κλικ στη gallery:

5. Πόνος στην πύελο

5. Πόνος στην πύελο

Κάθε είδους πόνος –οξύς και ξαφνικός ή ήπιος και μακροχρόνιος– ο οποίος σχετίζεται με την περίοδο, τη διατροφή ή τη λειτουργία του εντέρου θα πρέπει να μην αμελείται. Στις πιθανές αιτίες για τον πόνο στην πύελο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων εκκολπωματίτιδα ή ενδομητρίωση – όποια κι αν είναι η αιτία, θα πρέπει να σε εξετάσει ο ειδικός γιατρός.Συμπέρασμα Μην ξεχνάς τις γυναικολογικές εξετάσεις. «Ακομη κι αν είναι ήπιος, δε θα έπρεπε να πονάς καθόλου σε αυτή την περιοχή», τονίζει ο ειδικός.

6. Φαγούρα στον κόλπο, καύσος ή αλλαγή στο χρώμα

6. Φαγούρα στον κόλπο, καύσος ή αλλαγή στο χρώμα

Πιθανότατα ξέρεις, πλέον, πώς είναι η όψη της ιδιαίτερης περιοχής σου. Αν όμως δεν έχεις κοιτάξει τα γεννητικά σου όργανα με καθρέφτη, το ροζ είναι το χρώμα ενός υγιούς κόλπου. Έτσι, όταν ο κόλπος σου δεν έχει το χαρακτηριστικό του ροδαλό χρώμα, κάτι δεν πηγαίνει καλά.«Ξεκινά με αλλαγές στο χρώμα ή στην υφή», λέει ο ειδικός, που επισημαίνει ότι αν έχεις φαγούρα και αλλαγή στο χρώμα, μικροβιακές φλεγμονές, ειδικότερα αν συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης στο ιστορικό σου, καλό θα είναι να κάνεις εξετάσεις ώστε να προλάβεις κάτι πιο σοβαρό.Συμπέρασμα Εάν έχεις αυτά τα συμπτώματα, επικοινώνησε με το γυναικολόγο σου το συντομότερο.

7. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

7. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Τις περισσότερες φορές ο αριθμός στη ζυγαριά μικραίνει επειδή έχεις«λιώσει» στο γυμναστήριο και το έχεις γυρίσει στις σαλάτες. Έτσι, όταν χάσεις 3 ή περισσότερα κιλά χωρίς προσπάθεια, ίσως θα πρέπει να ανησυχήσεις.«Οι περισσότεροι καρκίνοι, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος του εντέρου, σχετίζονται συχνά με ανεξήγητη απώλεια βάρους» σημειώνει ο ειδικός.Ο συγκεκριμένος εντοπίζεται εύκολα μέσω τακτικής κολονοσκόπησης – κάτι που όλες άνω των 50 πρέπει να κάνουμε κάθε 10 χρόνια ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Σε ανθρώπους κάτω των 50 η ανεξήγητη απώλεια βάρους θα μπορούσε να αποδίδεται σε ορμονικές ανωμαλίες, όπως υπερθυρεοειδισμός ή σακχαρώδης διαβήτης.Συμπέρασμα Θα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου, για διαγνωστικές και αιματολογικές εξετάσεις.

8 Ενοχλήσεις στο στομάχι

8 Ενοχλήσεις στο στομάχι

Σε κανένα δεν αρέσει η ναυτία ή η ανακατωσούρα αλλά συνήθως δεν διαρκεί πάνω από 2 ημέρες.Αν, όμως, σε καθημερινή βάση ταλαιπωρείσαι από στομαχόπονο, δυσπεψία ή νιώθεις συνέχεια βαρύ το στομάχι σου, μπορεί κάτι να συμβαίνει με το έντερό σου. Σύμφωνα με τον ειδικό, «αν δεν είναι συμπτώματα πιθανής κύησης, η ενοχλητική αυτή αίσθηση θα μπορούσε να σχετίζεται με κολίτιδα ή γαστρίτιδα και σπανιότερα με κάτι πιο σοβαρό».Συμπέρασμα Εκτός αν είσαι έγκυος, έχεις συχνά καούρες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή έλκος, φρόντισε να σε ελέγξει ο γαστρεντερολόγος σου.

9. Επίμονη κούραση

9. Επίμονη κούραση

Δε εννοούμε τη νύστα της Δευτέρας έπειτα από ένα εξαιρετικό Σαββατοκύριακο. Αυτό το είδος της κούρασης είναι μια κόπωση που δε φεύγει, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάσαι ή πόσο καφέΑν, όμως, σε καθημερινή βάση ταλαιπωρείσαι από στομαχόπονο, δυσπεψία ή νιώθεις συνέχεια βαρύ το στομάχι σου, μπορεί κάτι να συμβαίνει με το έντερό σου. Σύμφωνα με τον ειδικό, «αν δεν είναι συμπτώματα πιθανής κύησης, η ενοχλητική αυτή αίσθηση θα μπορούσε να σχετίζεται με κολίτιδα ή γαστρίτιδα και σπανιότερα με κάτι πιο σοβαρό».Συμπέρασμα Εκτός αν είσαι έγκυος, έχεις συχνά καούρες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή έλκος, φρόντισε να σε ελέγξει ο γαστρεντερολόγος σου. 

10. Πρησμένο πόδι

10. Πρησμένο πόδι

Αν δεις πως το ένα σου πόδι έχει πρηστεί πολύ, θα πρέπει να ζητήσεις αμέσως ιατρική συμβουλή. «Σε περίπτωση που ένα από τα δύο σκέλη έχει πρηστεί, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια κάκωση, τότε πρέπει να γίνει έλεγχος του αγγειακού συστήματος για πιθανή θρόμβωση», λέει ο δρ Ηλίας Γάτος.Συμπέρασμα Εκτός αν έχεις χτυπήσει κάπου, ένα έντονο οίδημα, που δεν έχει λογική αιτία, είναι λόγος να επισκεφθείς το γιατρό σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i