Υγιεινό και καθαρό σπίτι: Οι κανόνες για να διώξουμε (σίγουρα) τα μικρόβια από κάθε σημείο του σπιτιού

Με αφορμή την πανδημία του κοροναϊού, αξίζει να θυμόμαστε τις γενικές -και δοκιμασμένες- οδηγίες για καθαρό σπίτι. 

young-female-cleaning-floor-picture-id887388516 Credit:SolStock

Παρότι αυτές τις μέρες συζητάμε για το νέο κορονοαϊό, είναι πάντα επίκαιρο να έχουμε ένα καθαρό σπίτι και πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Βακτηρίδια, ιοί, μύκητες και πόσα ακόμα καιροφυλακτούν, κρύβονται και περιμένουν την κατάλληλη εκείνη στιγμή που θα βρεθείς αδύναμη απέναντί τους και θα κολλήσεις κάποιο νόσημα.

Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά των μικροοργανισμών αυτών είναι δύο: η τοξικότητα, δηλαδή η ικανότητά τους να προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις.και η μολυσματικότητα, δηλαδή η ικανότητά τους να μολύνουν. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε στη διάθεσή μας δύο όπλα για να αμυνθούμε: την καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος αλλά και τη γνώση στην τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής.

Υγιεινό και καθαρό σπίτι

Διώξε τα μικρόβια από το κρεβάτι

Η νυχτερινή ή πρωινή φαγούρα που νιώθεις μπορεί να είναι αντίδραση σε ακάρεα, μικροοργανισμούς αόρατους με γυμνό οφθαλμό, που τρέφονται με ανθρώπινη επιδερμίδα και ζουν κυρίως στα μαξιλάρια, τα στρώματα ή τα σεντόνια. Υπάρχουν τουλάχιστον 1.500-3.500 ακάρεα σε ένα γραμμάριο σκόνης πάνω σ’ ένα στρώμα!

Τι να κάνεις;

Ο καλός αερισμός του κρεβατιού αμέσως μετά το ξύπνημα, η αλλαγή θέσης του στρώματος και η αντικατάστασή του μέσα σε 7-8 χρόνια με άλλο.

Διώξε τους μύκητες από το μπάνιο

  • Τρέφονται από την υγρασία κι αυτό είναι γνωστό. Οι μύκητες προκαλούν φθορές στα πλακάκια και την μπανιέρα γι' αυτό και το ντους είναι προτιμότερο από τη βύθιση ολόκληρου του σώματος στην μπανιέρα, ειδικά αν το καθάρισμα δεν είναι το φόρτε σου.
  • Ταυτόχρονα το σκούπισμα μετά το μπάνιο είναι καλό να γίνεται με ατομικές πετσέτες ή μπουρνούζια που αλλάζονται συχνά και δεν μένουν βρεγμένα.

Συγκεκριμένα:

  • Η πετσέτα προσώπου μπορεί να σου κοστίσει κάποια επιπεφυκίτιδα ή άλλη δερματική λοίμωξη. Χρησιμοποίησε τη δικιά σου ατομική πετσέτα.
  • Η χρήση της λεκάνης της τουαλέτας μπορεί να σου κάνει «δώρο» πολλά μικρόβια όπως τα κωλοβακτηρίδια και τις ψευδομονάδες. Τράβηξε το καζανάκι πριν αλλά και μετά τη χρήση. Φρόντισε να είναι κλειστό το καπάκι της λεκάνης όμως όταν τραβάς το καζανάκι.
  • Η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι αυστηρά ατομική και να τη διατηρούμε όσο το δυνατόν στεγνή.
  • Το ξύρισμα απαιτεί ειδική προσοχή αφού κι εδώ το ατομικό ξυραφάκι αποτελεί κανόνα για να μην κινδυνεύσεις από μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος.

Στην κουζίνα 

Η κουζίνα αποτελεί κι αυτή πηγή μικροβίων. Όπως για παράδειγμα το ψυγείο που μπορεί να νομίζεις ότι σκοτώνει τα βακτήρια αλλά η αλήθεια είναι πως σε αυτό τα μικρόβια διατηρούνται ανέπαφα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα οικιακά σκεύη όπως είναι τα μαχαίρια, ειδικά όταν τα χρησιμοποιούμε από τα ωμά στα ψημένα τρόφιμα και τούμπαλιν. Εδώ το πλύσιμο είναι κρίσιμο για την αποφυγή μετάδοσης σαλμονέλας και όχι μόνο.

Στο σαλόνι

Ακόμα και το σαλόνι μπορεί να αποτελεί πηγή μικροβίων. Ακάρεα στους καναπέδες, μικροοργανισμοί στο κλιματιστικό και μικρόβια στον υπολογιστή ή το ακουστικό του τηλεφώνου. Εδώ, χρειάζεται σχολαστικό καθάρισμα. Μην το αμελείς.

Γενικά θυμήσου:

  • Αέρισε το σπίτι σου καθημερινά.
  • Αντικατάστησε συχνά τα σφουγγάρια.
  • Άλλαξε τα φίλτρα του κλιματιστικού.
  • Κάνε σχολαστικό καθαρισμό της τουαλέτας και των πάγκων κουζίνας με προϊόντα που απολυμαίνουν και σκοτώνουν ιούς και βακτήρια.

Διάβασε επίσης: Πανδημία πλέον ο κοροναϊός σύμφωνα με τον ΠΟΥ – Ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα

Διάβασε επίσης: Προστασία από τον κοροναϊό: 10 συμβουλές από Έλληνα καθηγητή του ΜΙΤ (Tip: Πότε είναι απαραίτητη η μάσκα)

Σημείωση: Οι πληροφορίες στο άρθρο αυτό ήταν ακριβείς τη στιγμή της δημοσίευσης. Καθώς οι εξελίξεις για τον κορονοϊό τρέχουν, είναι πιθανό ορισμένες από τις πληροφορίες και τις συστάσεις να έχουν αλλάξει. Στα τρέχοντα άρθρα μας θα βρεις τις νεότερες οδηγίες και πληροφορίες, ενώ έγκυρη ενημέρωση για πιο συγκεκριμένες απορίες σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού μπορείς να πάρεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i