Γιατί έχω δυσκοιλιότητα; Μάθε τους «ένοχους» λόγους και τι να κάνεις

Όλα όσα θέλεις να μάθεις - αλλά διστάζεις να ρωτήσεις- για τη δυσκοιλιότητα.

xoris - vari

Συνεργάστηκε o Γιώργος Ηλίας, PhD, χειρουργός πεπτικού, διευθυντής κλινικής (www.hlias.gr). 

Γιατί έχω δυσκοιλιότητα; Ακόμα κι αν είναι σταθερές οι ώρες που επισκέπτεσαι την τουαλέτα, είναι πιθανό να έχεις πού και πού μερικές... αργοπορίες. Να πώς θα καταπολεμήσεις –και θα αποφύγεις– αυτό το συχνό πρόβλημα του γαστρεντερικού.

Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν

Ο όρος «δυσκοιλιότητα» αναφέρεται σε τρία θέματα. Το πρώτο είναι οι μη συχνές κενώσεις του εντέρου. «Η φυσιολογική δραστηριότητα μπορεί να κυμαίνεται από τρεις φορές τη μέρα έως μία φορά κάθε 3 ημέρες» εξηγεί ο Γιώργος Ηλίας, PhD, χειρουργός πεπτικού. Το να έχεις δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να σημαίνει πως τα κόπρανά σου είναι στεγνά και σκληρά ή ότι είναι δύσκολο να αποβληθούν. Έτσι, αν οι κενώσεις σου είναι πιο αραιές από το συνηθισμένο –ό,τι σημαίνει «συνηθισμένο» για σένα– και ιδιαίτερα αν η καθυστέρηση αυτή σου προκαλεί δυσφορία, τότε, ναι, έχεις δυσκοιλιότητα.

Τι συμβαίνει μέσα στο πεπτικό σου

Για να καταλάβεις γιατί προκύπτει η δυσκοιλιότητα, βοηθά να ξέρεις πώς δημιουργούνται τα κόπρανα. Από την αρχή μέχρι τη στιγμή που τα αποβάλλεις χρειάζονται 24 με 72 ώρες.

1. Το φαγητό που τρως μπαίνει στο στομάχι σου, όπου σπάει σε μικρά κομμάτια.

2. Τα κομματάκια αυτά οδεύουν προς το λεπτό έντερο, όπου τα ένζυμα διασπούν τα λίπη και τις πρωτεΐνες ώστε να μπορούν να απορροφηθούν μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές.

3. Αυτό που απομένει (ένα υγρό μείγμα από φυτικές ίνες, βακτήρια, άπεπτα λιπαρά και βλέννα από τον πεπτικό σου σωλήνα) μετακινείται στο παχύ έντερο, όπου απομακρύνεται το νερό και διαμορφώνονται πιο στέρεα κόπρανα.

4. Τα κόπρανα φτάνουν στο ορθό, στην άκρη του παχέος εντέρου, όπου συμπυκνώνονται.

5. Όταν το ορθό γεμίσει, ο εγκέφαλός σου λαμβάνει το σήμα ότι είναι ώρα για αφόδευση. Όταν είσαι έτοιμη να σπρώξεις, οι μύες στην κοιλιά και στον πρωκτό ενεργοποιούνται ενώ χαλαρώνει ο σφιγκτήρας του πρωκτού.

Γιατί έχω δυσκοιλιότητα;

«Μερικές φορές υπάρχει κάποιος μηχανικός λόγος για τη δυσκοιλιότητα» επισημαίνει o Γιώργος Ηλίας. Για παράδειγμα, οι μύες μέσα στα έντερά σου μπορεί να δυσκολεύονται να διακινήσουν τα απόβλητα με φυσιολογικό ρυθμό.

Όσο περισσότερο μένουν τα κόπρανα μέσα στο έντερο, τόσο περισσότερο νερό απορροφά το παχύ σου έντερο και τόσο πιο σκληρά και στεγνά γίνονται (και πιο δύσκολο να τα αποβάλλεις).

Ή μπορεί να υπάρχει κάποιο θέμα με τους μυς του πρωκτού ή του σφιγκτήρα. Η περίοδος, η εγκυμοσύνη ή η προεμμηνόπαυση μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του εντέρου σου.

«Πολλές γυναίκες σε φάση προεμμηνόπαυσης αναφέρουν επεισόδια δυσκοιλιότητας και μετά έχουν πιο υδαρείς κενώσεις όταν τους έρθει η περίοδός τους» επισημαίνει ο γιατρός. Θέματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες σου, όπως θυρεοειδίτιδα ή διαβήτης, μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i