Κόκκινο κρέας και αλλαντικά: Τελικά τι πρέπει να ξέρεις για το επεξεργασμένο κρέας;

Η κατανάλωση αλλαντικών και κόκκινου κρέατος είναι «πιθανότατα» καρκινογόνος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

allantika

Η νέα αξιολόγηση γύρω από το επεξεργασμένο και το κόκκινο κρέας βασίζεται στον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου που έχει παρατηρηθεί σε αρκετές επιδημιολογικές μελέτες, ο οποίος όπως φαίνεται καλπάζει.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα. Στις ΗΠΑ, αποτελεί το δεύτερο συχνότερο αίτιο θανάτου που οφείλεται στον καρκίνο και σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μόνο το 2012 στοίχισε τη ζωή σε 50.000 άτομα.

Ποιο είναι το κόκκινο και ποιο το επεξεργασμένο κρέας

Ως κόκκινο κρέας εννοούμε το κρέας από θηλαστικά συμπεριλαμβανομένων των: βοδινό, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, αρνίσιο κρέας, άλογο και κατσικίσιο.

Ως επεξεργασμένο κρέας υπολογίζεται το κρέας που έχει μεταμορφωθεί μέσα από το αλάτισμα, το ζύμωμα, το κάπνισμα, ή άλλες διεργασίες για την ενίσχυση της γεύσης ή να βελτιωθεί η συντήρηση.Τα  περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν χοιρινό ή μοσχάρι υπάρχουν επεξεργασμένα κρέατα που μπορούν να περιέχουν και άλλα κόκκινα κρέατα ή πουλερικά ή εντόσθια ή ακόμα και παραπροϊόντα κρέατος, όπως το αίμα .

Παραδείγματα επεξεργασμένου κρέατος είναι τα λουκάνικα, το ζαμπόν, το μπέικον καθώς και οι κονσέρβες συσκευασμάτων κρέατος.

«Τα αποτελέσματα δικαιολογούν τις σημερινές συστάσεις για τη δημόσια υγεία για περιορισμό της κατανάλωση κρέατος», σχολίασε ο δρ Christopher Wild, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (ΙΑRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από όπου προέρχονται και τα συμπεράσματα κατόπιν μεταανάλυσης 800 τουλάχιστον ερευνών.

Eπίλεξε το πιο νόστιμο και light αλλαντικό

Ο τρόπος μαγειρέματος του κόκκινου κρέατος ΠΑΙΖΕΙ σπουδαίο ρόλο:

Μια μέθοδος μαγειρέματος υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να βοηθήσει να παραχθούν ενώσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν σε καρκινογενέσεις αλλά ο ρόλος τους δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, τονίζει ο ΠΟΥ.

Ποιες είναι οι πιο ασφαλείς μεθόδοι για το μαγείρεμα του κρέατος ( π.χ. σοτάρισμα, βραστό, ψήσιμο, ή μπάρμπεκιου );

Το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες ή με το φαγητό σε άμεση επαφή με τη φωτιά (μπάρμπεκιου) ή σε καυτή επιφάνεια ή και το τηγάνισμα παράγει περισσότερους από ορισμένους τύπους καρκινογόνων χημικών ουσιών (όπως

είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες) και θα πρέπει να αποφεύγονται, όλες δηλαδή οι αγαπημένες μέθοδοι ψησίματος των Ελλήνων!

Βέβαια, η ομάδα εργασίας IARC καταλήγει πως δεν υπάρχουν ακόμα τα απαράιτητα δεδομένα για να καταλήξουν στο εάν ο τρόπος που μαγειρεύεται το κρέας επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου.

Είναι το ωμό κρέας ασφαλέστερο;

Κι όμως, εδώ οι ειδικοί δεν μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια, αφού οι μολύνσεις από την κατανάλωση ωμού κρέατος είναι πιο σημαντικές από τον κίνδυνο μαγειρεμένου κρέατος και καρκίνου.

Αλλαντικά

Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο επισημαίνει ότι το γεγονός ότι τα αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος περιλαμβάνονται στην ίδια λίστα με άλλους καρκινογόνους παράγοντες, όπως π.χ. το πλουτόνιο και το αλκοόλ, δεν σημαίνει ότι για παράδειγμα ένα hot dog είναι το ίδιο επικίνδυνο για τον οργανισμό μας με το κάπνισμα ενός τσιγάρου.

«O κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου φάνηκε να αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνει κάποιος», εξηγεί ο δρ Kurt Straif από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (WHO), όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του και το BBC.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 θανάτων που αποδίδονται στην κατανάλωση αλκοόλ.

Κατά την ανακοίνωση του ΠΟΥ, η κατανάλωση 50γρ. παραπάνω αλλαντικών ημερησίως - κάτι λιγότερο από δυο φέτες μπέικον ή ένα μικρό λουκάνικο-, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου έως και κατά 18% (Μετα- ανάλυση δεδομένων 10 ερευνών).

Ταυτόχρονα, η κατανάλωση 100 γρ κόκκινου κρέατος παραπάνω καθημερινά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 17%.

Μικρή συσχέτιση με την κατανάλωση αλλαντικών και κόκκινου κρέατος έγινε και με τον καρκίνο του στομάχου, τον καρκίνο στο πάγκρεας και στον προστάτη αλλά χωρίς να μπορούμε να έχουμε ακριβή στοιχεία.

Πρέπει να σταματήσουμε το κόκκινο κρέας ή το επεξεργασμένο κρέας; Ποιες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο; 

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το κόκκινο κρέας δεν μπορεί να μην καταναλώνεται αφού έχει υψηλή θρεπτική αξία και αποτελεί βασική πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμίνης Β12.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κόψουμε τελείως το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας από την διατροφή μας. Άλλωστε, τα δεδομένα της μετα-ανάλυσης των 100 ερευνών δεν είναι αρκετά για να αποφανθούν οι ειδικοί αν πρέπει τα μικρά παιδιά ή οι ηλικιωμένοι ή ακόμα και οι πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου να σταματήσουν να το καταναλώνουν πλήρως.

Εν το μεταξύ, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι διαφορές ανάμεσα στον κίνδυνο που προκαλεί το κόκκινο κρέας ή το επεξεργασμένο κρέας είναι μικρές, οπότε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, να περιορίσουμε το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας, τα λιπαρά και την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.

meat

Κάποιες από τις μελέτες ερεύνησαν και ποιό είδος κόκκινου κρέατος (χοιρινό ή βοδινό) άλλά και επεξεργασμένου κρέατος (μπέικον ή λουκάνικο) είναι καλύτερο για την υγεία αλλά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να δώσουν σαφή απάντηση υπέρ του ενός ή του άλλου.

Στη μετα-ανάλυση των 800 ερευνών έλαβαν μέρος 22 επιστήμονες από 10 χώρες.

Η περίληψη γύρω από τα ευρήματα των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «The Lancet Oncology» αλλά και στην ίδια την ιστοσελίδα του ΠΟΥ.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ:

21% των καρκίνων του παχέος εντέρου προκύπτουν εξαιτίας του κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.

86% των καρκίνων στους πνεύμονες προκύπτουν εξαιτίας του καπνίσματος.

Για 19% όλων των καρκίνων ευθύνεται το κάπνισμα σε σχέση με το 3% όλων των καρκίνων για τους οποίους μπορεί να φτάει η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i