Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

Ενδιαφερουσα έρευνα: Πώς το «Ηappy Βirthday» μπορεί να νικήσει τα μικρόβια

Πλένοντας τα χέρια σου για 20 ολόκληρα δευτερόλεπτα σκοτώνεις τα μικρόβια που υπάρχουν εκεί και δεν χρειάζεσαι αντιβιοτικά!

06.10.2017

εχεις διαβασει

Η ένωση φαρμακοποιών της Μεγάλης Βρετανίας Royal Pharmaceutical Society(RPS) αναφέρει ότι πλένοντας τα χέρια σου για 20 ολόκληρα δευτερόλεπτα σκοτώνεις τα μικρόβια που υπάρχουν εκεί και δεν χρειάζεσαι αντιβιοτικά!

Το θετικό είναι ότι τόσο χρόνο περίπου θα σου πάρει να τραγουδήσεις το γνωστό «Ηappy Βirthday» δύο φορές ή το δικό μας τραγουδάκι γενεθλίων και να απομακρύνεις έτσι τους ιούς και τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν γρίπη, κρυολογήματα, μολύνσεις ή αναστατώσεις στο στομάχι σου.

Είναι απαραίτητο όλοι οι άνθρωποι να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους σαν ένα μέσο να μειωθεί η ανάγκη για αντιβιοτικά, τα οποία παρουσιάζονται λιγότερο αποτελεσματικά καθώς οι ιοί φαίνεται να αυξάνουν την ανθεκτικότητά τους σε αυτά.

Περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων της διάρροιας και το 16 τοις εκατό των αναπνευστικών λοιμώξεων μπορεί να αποφευχθεί μέσω του καλού πλυσίματος των χεριών.

Το γκάλοπ της RPS σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους αποκάλυψε ότι το 84% δεν πλένει τα χέρια του για αρκετό χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, το 65% δεν πλένει πάντοτε τα χέρια του πριν την κατανάλωση φαγητού και οι μισοί της έρευνας φαίνεται να μην τα πλένουν αφού έχουν ακουμπήσει ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιδίων.

Περίπου 32% δεν πλένει τα χέρια του πριν προετοιμάσει φαγητό και το ένα πέμπτο(21%) δεν πλένει πάντοτε τα χέρια του αφού έχει επισκεφτεί την τουαλέτα.

Ο πρόεδρος της ένωσης RPS, Ash Soni, ανέφερε: «Δεν πλένουμε τα χέρια μας αρκετά συχνά και για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να απομακρύνουμε επαρκώς τα βακτήρια που μπορούν να μας προκαλέσουν ασθένειες».

 

«Ακόμα και όταν δεν μας επηρεάζουν τα βακτήρια και ό,τι άλλο κουβαλάμε στα χέρια μας, εάν δεν τα πλένουμε, μπορούμε να μεταφέρουμε μολύνσεις που μπορεί να αποτελέσουν έπειτα πραγματικό πρόβλημα σε κάποιους ανθρώπους που είναι περισσότερο επιρρεπείς, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι μπορεί τότε να χρειαστούν αντιβιοτικά».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μελαγχολία του φθινοπώρου ή Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή;

 

«Εάν μειώσουμε τον αριθμό των ασθενειών που απαιτούν την αντιμετώπισή τους με αντιβιοτικά, μπορούμε να μειώσουμε και την αντοχή πολλών ιών στα αντιβιοτικά, φυλάσσοντας αυτά τα σημαντικά φάρμακα για όταν χρειαστούν πραγματικά».

«Οι αντιβιώσεις δε θα πρέπει να χορηγούνται για προσβολές από ιούς όπως γίνεται συχνά, εν μέρει κατόπιν απαιτήσεως του ασθενή».

«Εύκολα κανείς αρρωσταίνει και τότε, συχνά, όσοι επισκέπτονται το γιατρό τους απαιτούν να τους γράψει αντιβιοτικά επειδή νομίζουν ότι δεν γίνονται καλά όσο σύντομα θα έπρεπε, ενώ στην πραγματικότητα οι μολύνσεις μπορεί να διαρκούν περισσότερο από αυτό που νομίζουμε».

Σύμφωνα με το RPS, ο πονόλαιμος διαρκεί από επτά μέχρι οκτώ ημέρες κατά μέσο όρο, οι μολύνσεις των αυτιών διαρκούν οκτώ ημέρες, τα κρυολογήματα 14 ημέρες και ένας βήχας περίπου 21 ημέρες.

Την επόμενη φορά που θα πλύνεις τα χέρια σου, ξεκίνα το τραγούδι και θυμήσου έτσι και κάποιον φίλο στον οποίο μπορεί να ξέχασες να ευχηθείς!

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Να τι κάνουν τα συναισθήματά σου στα λιποκύτταρα (η μοναξιά φέρνει πείνα, το άγχος λίπος στην κοιλιά)

Λιποκύτταρα: Κι όμως τα συναισθήματά σου, ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο δεν αλλάζει το σώμα σου

15 πράγματα που δεν ξέρεις για τις αλλεργίες (αλλά πρέπει να μάθεις)

Αντιισταμινικά; Check! Σταγόνες για τα μάτια; Check! Πόσα, όμως, δε γνωρίζεις για τις αλλεργίες;

8 τροφές για καλό ύπνο (έτσι θα νικήσεις τις αϋπνίες!)

Ο ύπνος! Αυτό το σπουδαίο αγαθό. Εσύ γνωρίζεις γιατί αξίζει να κοιμάσαι λίγο παραπάνω; Σου έχουμε την απάντηση!

Όμιλος Υγεία: Πρόσκληση στην 1η Ημερίδα Ρινοπλαστικής στην Ελλάδα

O Όμιλος Υγεία μας προσκαλεί στην 1η Ημερίδα Ρινοπλαστικής στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017.

Μήπως έχεις ανεβασμένο σάκχαρο; Ξέρεις ότι είναι η βασική εξέταση που ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις

Μήπως έχεις ανεβασμένο σάκχαρο; Τι πρέπει να προσέξεις, τι επισημαίνει ο ειδικός Ανδρέας Θωμόπουλος και τι υποστηρίζουν πρόσφατες έρευνες.

Ρευματικές παθήσεις και αρθρίτιδα είναι #1 αιτία χρόνιου προβλήματος υγείας και επισκέψεων στο γιατρό στην Ελλδα

12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κινητοποίησης κατά της Αρθρίτιδας και οι αριθμοί στην Ελλάδα προκαλούν ανησυχία. Δες τα στοιχεία.

#shapegreece