Ολική αρθροπλαστική ισχίου με νέες τεχνικές: πώς γίνεται;

Ανακουφiσου από τον πόνο της αρθρiτιδας και επίστρεψε στις καθημερινές δραστηριότητες σου με ολική αρθροπλαστική ισχίου με νέες τεχνικές.

arthritida

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη επέμβαση που εισήχθη στην ορθοπαιδική τέχνη τον προηγούμενο αιώνα, καθώς επέτρεψε σε χιλιάδες ανθρώπους να επανακτήσουν τη χαμένη ποιότητα ζωής τους.

Είναι μια επέμβαση αντικατάστασης της φθαρμένης από αρθρίτιδα αρθρώσεως με μια «τεχνητή», με στόχο την ανακούφιση του πόνου και την επιστροφή του ασθενούς σε φυσιολογική καθημερινή δραστηριότητα.

Τεχνικές ελάχιστης παρεμβατικότητας

Αυτές οι τεχνικές (ονομάζονται και minimal ή MIS τεχνικές αρθροπλαστικής ισχίου) είναι στην ουσία προσπελάσεις που σέβονται την ανατομία και «φτάνουν» μέχρι την άρθρωση του ισχίου διαμέσου μυών και όχι κόβοντας μυς για την ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος και την απώλεια αίματος προς όφελος του ασθενούς. Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται την ίδια ημέρα της επέμβασης και η νοσηλεία περιορίζεται σε 24 ή 48 ώρες, ενώ η αποκατάσταση μετεγχειρητικά είναι ταχύτατη.

Η τεχνική AMIS

Αποτελεί μία από τις τεχνικές ελάχιστης παρεμβατικότητας, η οποία συνδυάζει την πρόσθια προσπέλαση του ισχίου διαμέσου μιας μικρής τομής και τη χρήση ενός ειδικού χειρουργικού τραπεζιού έλξης. Η χρήση του τελευταίου διευκολύνει τους διεγχειρητικούς χειρισμούς και το έργο του χειρουργού, ενώ η δυνατότητα χρήσης ακτινοσκοπικού μηχανήματος (C-arm) καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης βοηθά το χειρουργό να αποφεύγει τεχνικά λάθη και να ελέγχει τα «βήματά» του κάθε στιγμή.

Η τεχνική AMIS μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα κατάγματα του ισχίου σε περιπτώσεις των λεγόμενων υποκεφαλικών ή ενδοθυλακικών καταγμάτων. Μάλιστα, είναι σημαντικό πλεονέκτημα για τον ηλικιωμένο ασθενή να επωφεληθεί από τη μείωση του χειρουργικού τραύματος και της αιμορραγίας και τη δυνατότητα για πολύ γρήγορη κινητοποίηση.

Υπάρχει δυνατότητα να υποβληθεί ο ασθενής σε αρθροπλαστική AMIS και στα 2 ισχία ταυτόχρονα. Σαφώς και όλοι οι ασθενείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν ένα αμφοτερόπλευρο χειρουργείο – νέα άτομα όμως, με πολύ καλή γενική υγεία, μπορούν να επιλέξουν ταυτόχρονη επέμβαση.

Μελέτες με χρήση μαγνητικής τομογραφίας ένα χρόνο μετά την επέμβαση αποδεικνύουν ότι η τεχνική αυτή πρακτικά δεν αφήνει κανένα «ίχνος», δηλαδή καμία βλάβη στους μυϊκούς ιστούς που περιβάλλουν το ισχίο.

Απαιτείται επαρκής εκπαίδευση και εξειδίκευση στην τεχνική.

Αν συνυπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για πιθανές επιπλοκές ή ανεπιθύμητα συμβάντα, τουλάχιστον όχι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τεχνική.

Οι νέες τεχνικές μειώνουν τη δυσκολία του χειρουργημένου ασθενούς το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση και βελτιώνουν τη μακροχρόνια λειτουργικότητά του.

koutsostathis

Eυχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Στέφανο Δ. Κουτσοστάθη, M.D., Ph.D., ορθοπαιδικό χειρουργό, εκπαιδευμένο με υποτροφία της EFORT στην τεχνική AMIS (www.koutsostathis.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i