Τι είναι η δρεπανοκυττάρωση; Μάθε για τη σοβαρή αυτή μορφή αναιμίας

Η 19η Ιουνίου καθιερώθηκε το 2008 από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυττάρωσης (World Sickle Cell Day), κατόπιν πρωτοβουλίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Δρεπανοκυττάρωσης (SCDIO).

drepanokittarosi

Στόχος είναι την Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυττάρωσης, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για μία αρρώστια του αίματος, ιδιαίτερα θανατηφόρα παλαιότερα.

Η Δρεπανοκυττάρωση (Sickle Cell Anaemia, Drepanocytosis) είναι μια σοβαρής μορφής αναιμία, που προκαλείται από την ανεπάρκεια οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία εξ αυτού του λόγου λαμβάνουν το σχήμα δρεπανιού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυττάρωσης, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού της Κύπρου τονίζει την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, για τη σοβαρή αυτή μορφή αναιμίας.

«Τα τελευταία χρόνια, χάρις στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής, η ασθένεια αντιμετωπίζεται επαρκώς και ο μέσος όρος ζωής των ασθενών ξεπερνά τα εβδομήντα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υγεία πάνω απ’ όλα στα 20, τα 30, τα 40! Στα 20 πιες γάλα, στα 30 κάνε γιόγκα και άλλα τρικ για κάθε ηλικία

Η ασθένεια είναι κληρονομική και οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων συμπτώματα αναιμίας όπως είναι η ζαλάδα, η εύκολη κόπωση, η δύσπνοια, η ταχυκαρδία, η μικρότερη αντοχή και λιποθυμική τάση. Η ιατρική επιστημονική κοινότητα δεν έχει δημιουργήσει κάποια θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Έτσι, οποιεσδήποτε θεραπείες ακολουθούν οι πάσχοντες, περιστρέφονται γύρω από την αντιμετώπιση των άμεσων και οξέων προβλημάτων και την αποκατάσταση ή πρόληψη των επιπλοκών και των κρίσεων», σημειώνει ο επίτροπος.

Επίσης, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού αναφέρει ότι η πρόληψη αποτελεί το βασικό παράγοντα για καλύτερες παροχές υπηρεσιών υγείας στους πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική Νόσο και εξίσου σημαντική θεωρείται και η ενδυνάμωση της ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας που παρακολουθούν τους συγκεκριμένους ασθενείς για όλες τις νέες εξελίξεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της νόσου αλλά και τις πιθανές επιπλοκές που μπορούν να συναντήσουν κατά την διάρκεια της πορείας της ασθένειας.

Πηγή:  Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Πρακτορείο Ειδήσεων Κύπρου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i