Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

Μπορεί να έχεις οστεοπόρωση; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μάθε τι την προκαλεί και πώς θα την προλάβεις

21.11.2017

εχεις διαβασει

Η οστεοπόρωση αποτελεί συχνή νόσο τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες και αφορά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους.

Επιπροσθέτως, χρειάζεται ενημέρωση του πληθυσμού ώστε να περιορισθεί η νόσος κυρίως μέσω της πρόληψης.

Τι είναι οστεοπόρωση;

Ετυμολογικά, η λέξη «οστεοπόρωση» προέρχεται από το «οστό» και την «πόρωση», περιγράφοντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα οστό με πολλαπλές οπές (πορώδες) και επομένως εύθραυστο.

Είναι η πιο συχνή πάθηση των οστών που χαρακτηρίζεται από μείωση της οστικής μάζας και διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής του οστίτου ιστού. Το αποτέλεσμα; Αυξημένη ευθραυστότητα των οστών αλλά και κίνδυνου κατάγματος.
Η οστεοπόρωση μας αφορά όλους, καθώς πλέον γίνεται λόγος για το 25-35% των γυναικών και το 15-20% των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών να έχει προσβληθεί.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα πρέπει να δώσουν:

  • Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ή με πρόωρη εμμηνόπαυση
  • Άνδρες άνω των 70 ετών
  • Άτομα με διάφορα χρόνια νοσήματα όπως είναι η μεσογειακή αναιμία, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σακχαρώδης διαβήτης, ηπατική νόσος και άλλα
  • Άτομα που λαμβάνουν κορτιζόνη για μακρά χρονικά διαστήματα
  • Άτομα με ιδιαίτερα χαμηλό σωματικό βάρος
  • Άτομα με διατροφικά προβλήματα και μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου
  • Άτομα με ιστορικό κατάγματος ισχίου σε γονέα καθώς και ιστορικό κατάγματος των ιδίων

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η μειωμένη έκθεση στον ήλιο, η έλλειψη άσκησης και η κατάχρηση καφέ και τσαγιού.

Τι προκαλεί η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση ευθύνεται για κατάγματα χαμηλής βίας, δηλαδή κατάγματα που προκύπτουν μετά από μια απλή πτώση, από έντονη μυϊκή προσπάθεια ή και κατάγματα που δεν γίνονται αντιληπτά και ανακαλύπτονται τυχαία από τους θεράποντες σε απλές ακτινογραφίες.

Τι είδους κατάγματα προκαλεί η οστεοπόρωση;

Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 40% των καταγμάτων αφορούν τους σπονδύλους, το 20% τον αυχένα του μηριαίου οστού, το 20%  την κερκίδα και 20% διάφορα άλλα οστά.

Πρόληψη καταγμάτων

Όπως ήδη προαναφέρθηκε το ιστορικό κατάγματος αποτελεί ισχυρή ένδειξη παρουσίας οστεοπόρωσης, ενώ είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για νέο κάταγμα.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι πολύ συχνά καταγματίες πάσχουν από οστεοπόρωση χωρίς να το γνωρίζουν, ενώ επίσης αρκετές φορές δεν γίνεται ενδελεχής διερεύνηση των αιτιών του κατάγματος, προκειμένου να αναδειχθεί τυχόν ευθραυστότητα των οστών.

Περισσότερα από Υγεία

Ο έμμηνος κύκλος σου έχει μεγαλώσει πολύ; Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου;

Τι σημαίνει όταν ο κύκλος περιόδου έχει μεγαλώσει με αποτέλεσμα να έχεις περίοδο σε πιο αραιά διαστήματα; Ο γυναικολόγος απαντά

Μύκητες στα νύχια και κακοσμία ποδιών: Ξύδι και έλαιο τεϊόδεντρου για φυσική θεραπεία!

Να πώς θα γλιτώσεις φυσικά από τους μύκητες στα νύχια και την κακοσμία ποδιών

5 τρόποι να διατηρήσεις την υγεία σου στη διάρκεια των γιορτών

Όσο και αν αγαπάμε τις γιορτές, δεν μας αρέσει το πώς νιώθουμε όταν το παρακάνουμε λιγάκι(και νιώθουμε φούσκωμα και εξάντληση). Δεν χρειάζεται όμως να γίνεται έτσι. Δες τους καλύτερους τρόπους να παραμείνεις υγιής και να απολαύσεις την καλύτερη εποχή του χρόνου.

Αϋπνία τέλος: Δεν μπορώ να κοιμηθώ, ξυπνάω με πονοκέφαλο, έχω εφιάλτες, το μυαλό μου τρέχει και άλλα προβλήματα ύπνου βρίσκουν λύση

Ο ποιοτικός ύπνος είναι πολύτιμος για την υγεία, την εμφάνιση και τη διάθεσή μας. Αντμετώπισε τα προβλήματα ύπνου και… όνειρα γλυκά!

Πώς θα καταλάβεις αν είναι τροφική αλλεργία;

Αυτά είναι τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας

#shapegreece