Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Όλα όσα «αντέχεις» να διαβάσεις

Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο, είναι η 15η Φεβρουαρίου. Διάβασε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γιατί μόνο η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή αντιμετώπιση μπρούν να συμβάλλουν στην ίαση.

1paidkark-800x600_c

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν έχει σύνορα. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, ο καρκίνος προσβάλλει το ίδιο όλες τις χώρες του πλανήτη, αναπτυγμένες και μη.

Κάθε χρόνο, πάνω από 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 από αυτά δεν επιβιώνουν. Μόνο το 20% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο, έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.

Στη χώρα μας όπως και σε όλες τις προηγμένες χώρες, το ποσοστό των παιδιών που γίνεται καλά ξεπερνάει το 75%. Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο, τα αισιόδοξα νέα είναι ότι, με τη σύγχρονη θεραπευτική αγωγή, ο καρκίνος στα παιδιά στις περισσότερες περιπτώσεις ιάται, εφόσον υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία, σε κατάλληλα στελεχωμένα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα.

Να δώσω μουρουνέλαιο στο παιδί;

Ποιοι «τύποι» καρκίνου προτιμούν τα παιδιά

Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο στα ίδια μέρη του σώματος με αυτά των ενηλίκων, αλλά κάποιοι τύποι καρκίνου είναι πιο συνήθεις σε αυτά.

  • Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία. Αναπτύσσεται στον μυελό των οστών, ο οποίος είναι μια σπογγώδης ουσία που γεμίζει το εσωτερικό των κυττάρων και δημιουργεί τα κύτταρα του αίματος. Ευθύνεται για το ένα τρίτο περίπου των καρκίνων σε παιδιά.
  • Άλλος σημαντικός υπεύθυνος για το 20% περίπου των καρκίνων στην παιδική ηλικία είναι κακοήθης όγκος στον εγκέφαλο.
  • Άλλοι καρκίνοι που εντοπίζονται συχνά σε παιδιά είναι παιδικά λεμφώματα, νόσος του Hodgin, σαρκώματα του Ewing, ρετινοβλαστώματα,  ραβδομυοσαρκώματα και ηπατοβλαστώματα.
  • Λιγότερο συχνοί καρκίνοι που συμβαίνουν στα παιδιά είναι ο όγκος στους νεφρούς (όγκος του Wilm), ο καρκίνος του νευρικού συστήματος (νευροβλάστωμα) και ο καρκίνος των οστών (οστεοσάρκωμα).

Την προσοχή σου! Το πολύ ψήσιμο ή τηγάνισμα κάνει καρκινογόνες τις πατάτες και το τοστ

Ποια είναι τα «ύποπτα» συμπτώματα

  • Πυρετός χωρίς σαφή εστία λοίμωξης
  • Όγκος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος
  • Συμπτώματα από το νευρικό σύστημα όπως είναι ο πονοκέφαλος, έμετος, ειδικά τις πρωινές ώρες, αλλαγή της συμπεριφοράς του παιδιού κ.λ.π.
  • Αιμορραγία στο δέρμα χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός εκδηλώνεται με την μορφή κόκκινων στιγμάτων - κηλίδων που ονομάζονται πετέχειες ή μελανιών που ονομάζονται εκχυμώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται αιμορραγία από τη μύτη, από τα ούλα, από τα ούρα, από το στομάχι κ.λ.π.
  • Η διόγκωση ή πτώση των βλεφάρων, προβολή του βολβού του ματιού προς τα εμπρός, λευκοκίτρινο λαμπερό χρώμα στην κόρη, μελανιές στα βλέφαρα, ξαφνική αλλαγή στην οπτική οξύτητα κ.λ.π.
  • Πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (κεφάλι, κοιλιά, άκρα) και ιδιαίτερα πόνος στα οστά των άκρων και της μέσης πρέπει να διερευνάται.
  • Διάφορα άλλα συμπτώματα όπως είναι η ανορεξία, κακοδιαθεσία, ωχρότητα, κόπωση, απώλεια βάρους κ.λ.π., μόνα ή σε συνδυασμό με κάποιο από τα παραπάνω, επιβάλλουν την διερεύνηση του παιδιού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i