Πόνος στον αυχένα; Το αυχενικό σύνδρομο και όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Τι σημαίνει ο πόνος στον αυχένα; Και πώς θα καταλάβεις αν είναι αυχενικό σύνδρομο; Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Εμμανουήλ Μπριλάκης μας δίνει τις απαντήσεις.

13.06.2018

εχεις διαβασει

γυναίκα άσκηση αυχένας πόνος στον αυχένα

Συνεργάστηκε ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, ορθοπαιδικός χειρουργός, επιμελητής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία (www.brilakisorthopaedics.gr).

Ο πόνος στον αυχένα, ενώ συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό, μπορεί να σε ταλαιπωρεί και σου χαλάει την καθημερινότητα. Συνήθως ο ένοχος γι’ αυτόν τον πόνο είναι το αυχενικό σύνδρομο.

Νιώθεις τον αυχένα σου σφιγμένο, με μια μόνιμη ενόχληση σχεδόν σαν πόνο ψηλά
στην πλάτη και στο πίσω μέρος των ώμων; Αν η απάντηση είναι καταφατική, πιθανότατα το αυχενικό σύνδρομο (και η πρόληψή του) σε αφορά.

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;

Το αυχενικό σύνδρομο (όπου σύνδρομο σημαίνει πρακτικά ότι συμπεριλαμβάνει πολλά είδη συμπτωμάτων με διαφορετική προέλευση) είναι μια ενόχληση που μπορεί να παρουσιαστεί στον οποιονδήποτε, άνδρα και γυναίκα, ανεξάρτητα από την ηλικία. Τα καλά νέα είναι πως
το «αυχενικό», όπως το αποκαλούμε για συντομία, στις περισσότερες περιπτώσεις δε συνδέεται με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τα λιγότερο καλά νέα είναι πως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεση και την ποιότητα της ζωής σου.

Ύποπτος πόνος στα γόνατα; Πώς να προλάβεις την αρθρίτιδα

Πόνος στον αυχένα, στη μέση, στον ώμο, στο μέσο της πλάτης: Να η σωστή αντιμετώπιση για κάθε πόνο στην πλάτη

Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τον πόνο στον αυχένα

Τα συμπτώματα: Ποικίλλουν, ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης. Τα πιο συνηθισμένα είναι πόνος και δυσκαμψία στον αυχένα που ίσως επεκτείνεται στους ώμους, στην πλάτη και στο ένα ή στα δύο χέρια. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να προκαλεί αστάθεια και μουδιάσματα στα χέρια.

Πιθανά αίτια: Η κακή στάση σώματος και η καθιστική ζωή συνδέονται με το αυχενικό. Μπορεί όμως τα συμπτώματα να οφείλονται σε ιατρικές καταστάσεις, όπως αρθρίτιδα, προβλήματα και εκφυλιστικές νόσοι των σπονδύλων, μυϊκοί τραυματισμοί ή ακόμα και
ψύξη. Το άγχος και η κακή ψυχολογική κατάσταση επιβαρύνουν, επιπρόσθετα, τα
συμπτώματα του αυχενικού.

Διάγνωση: Για να μπορέσει ο ορθοπαιδικός να σε βοηθήσει, θα πρέπει να προσδιορίσει την αιτία του προβλήματος. «Εκτός από τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση, συνήθως χρειάζεται να γίνει ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία στον αυχένα, ή ηλεκτρομυογράφημα εάν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα» τονίζει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Εμμανουήλ Μπριλάκης.

Θεραπεία: Ανάλογα με την αιτία του προβλήματος, ο ορθοπαιδικός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Πολλές φορές αρκούν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως περισσότερη άσκηση και καλύτερη στάση σώματος, ενώ αν έχεις έντονη ενόχληση, ο ειδικός
μπορεί να σου προτείνει αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα για μερικές ημέρες. Η φυσικοθεραπεία μπορεί, επίσης, να ανακουφίσει τα συμπτώματα ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, όπου το πρόβλημα οφείλεται σε πίεση νεύρου, χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.

Τι δεν ισχύει πλέον: Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι ειδικοί συνιστούσαν την ακινητοποίηση του αυχένα με κολάρο για την ανακούφιση του αυχενικού συνδρόμου. Σήμερα η θεωρία αυτή έχει καταρριφθεί και το κολάρο συνιστάται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και για μικρό χρονικό διάστημα.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Η κόρη μου είναι 14 ετών και δεν έχει ακόμη περίοδο. Να ανησυχώ;

Όταν η μετάβαση από το στάδιο του «κοριτσιού» στο στάδιο της «γυναίκας» αργεί.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν πίνεις αρκετό νερό;

Τι εξασφαλίζει το νερό στον οργανισμό, τι συμβαίνει όταν έχεις αφυδάτωση και τελικά πόσο πρέπει να πίνεις κάθε μέρα;

5 τροφές που νικούν κυστίτιδα, έρπη, ημικρανίες, εγκαύματα και αλλεργική ρινίτιδα

καλοκαιρινά προβλήματα υγείας: Το καλοκαίρι φέρνει μπελάδες και για την υγεία σου αλλά με τις σωστές τροφές μπορείς να τους ξεπεράσεις.

γυναίκα διαλογισμός άγχος δουλειά ηρεμία πίεση
Σου ανέβηκε η πίεση; Τα συμπτώματα υψηλής πίεσης και οι αιτίες της υπέρτασης

Τι σημαίνει αν σου ανέβηκε η πίεση; Τι είναι η υπέρταση; Απαντά ο δρ Κωνσταντίνος Τσιούφης, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας

Τι είναι τα προσαρμογόνα βότανα και μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος σου;

Βότανα Adaptogens: Όλο και περισσότεροι γύρω σου κάνουν λόγο για τα οφέλη των ανταπτογόνων ή προσαρμογόνων βοτάνων όσον αφορά την ανακούφιση από το στρες.

Πώς επηρεάζει τους κοντινούς συγγενείς η αυτοκτονία ενός ανθρώπου;

Η αυτοκτονία συζύγου ή συντρόφου αυξάνει τον κίνδυνο για ψυχική ή σωματική νόσο

#shapegreece