Πώς δρα θετικά η φλεγμονή: Η έρευνα που έφερε τα πάνω κάτω

Η νέα φυσική θεραπεία είναι η ασθένεια. Επαναστατική νέα έρευνα δείχνει πως η κακή φλεγμονή θα σε βοηθήσει να χτίσεις μυς, να έχεις ανοσία και να καταπολεμήσεις το άγχος.

γυναίκα χαμόγελο υγεία ευτυχία χειμώνας JANIFEST

Φέτος όλος ο ιατρικός κόσμος ασχολείται με τις φλεγμονές. Μέχρι τώρα, όμως, εστιάζαμε αποκλειστικά στις φθορές που προκαλεί. Όπως αποδεικνύεται, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ.

Ερευνητές έχουν πρόσφατα ανακαλύψει πως η φλεγμονή μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνει πιο υγιείς.

«Διαθέτει ισχυρή θεραπευτική επίδραση και αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας “συστατικό” του ανοσοποιητικού συστήματος. Τη χρειάζεσαι για τη δημιουργία μυϊκού ιστού, τη θεραπεία από τραυματισμούς, ακόμα και για να σου δώσει δύναμη σε μια δύσκολη μέρα» σχολιάζει η Joanne Donoghue, PhD, φυσιολόγος άσκησης στο Institute of Technology College of Osteopathic Medicine στη Νέα Υόρκη.

Να πώς δρα θετικά η φλεγμονή

«Όποτε εκτελείς μια άσκηση ενδυνάμωσης ή καρδιαγγειακή προπόνηση, δημιουργείς μίνι τραύματα μέσα στους μυς σου» εξηγεί η Joanne Donoghue. Αυτά πυροδοτούν φλεγμονή, η

οποία ευνοεί την απελευθέρωση χημικών και ορμονών για την επιδιόρθωση του προσβεβλημένου ιστού και οδηγεί σε πιο δυνατές μυϊκές ίνες.

«Τα οστά σου ωφελούνται επίσης» προσθέτει η Maria Urso, PhD, σύμβουλος ανθρώπινης επίδοσης στην O2X, μια εταιρεία εκπαίδευσης ευεξίας. Το φορτίο που ασκείται στα οστά κατά τη διάρκεια της προπόνησης ενδυνάμωσης δημιουργεί μικρές οπές στις αδύναμες περιοχές τους και η φλεγμονή πυροδοτεί μια διαδικασία που γεμίζει αυτά τα σημεία με νέο, πιο δυνατό οστό.

Η φλεγμονή είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για την ανάρρωση από έναν τραυματισμό. Ας πούμε ότι γυρίζεις τον αστράγαλό σου ενώ τρέχεις.

«Μέσα σε μερικά λεπτά στο σημείο του τραυματισμού συγκεντρώνονται λευκά αιμοσφαίρια» τονίζει ο Wajahat Zafar Mehal, MD, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ, και εξηγεί:

«Εκτιμούν τη βλάβη και πυροδοτούν ομάδες μορίων, που είναι γνωστά ως φλεγμονοσώματα, τα οποία ενεργοποιούν μικρές πρωτεΐνες που κοκκινίζουν και πρήζουν τον αστράγαλό σου. Αυτά τα συμπτώματα φλεγμονής προσελκύουν στην περιοχή κύτταρα του ανοσοποιητικού ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της θεραπείας».

Προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα δείχνουν πως η φλεγμονή που προκύπτει από την άσκηση μπορεί επιπλέον να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει πως η φλεγμονή που δημιουργείται από την άσκηση θα μπορούσε δυνητικά να βοηθά στην καταπολέμηση των ιώσεων.

Σε τι βαθμό σου κάνει καλό;

Ωστόσο, όπως άλλωστε και στα περισσότερα θέματα υγείας, η διαδικασία είναι περίπλοκη. Η φλεγμονή είναι θετική για τον οργανισμό μόνο όταν είναι σε μέτριο επίπεδο. «Όταν υπάρχει συνεχώς φλεγμονή σε υψηλό βαθμό, δημιουργεί χρόνιες φθορές και βλάβες στους υγιείς ιστούς και στα όργανα» επισημαίνει ο Charles Raison, MD, καθηγητής Ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison, που μελετά εκτενώς το συγκεκριμένο θέμα. Τα επιπλέον κιλά, η απουσία ξεκούρασης ή η υπερβολική άσκηση μπορεί να μετατρέψουν την καλή για σένα φλεγμονώδη αντίδραση σε μια ζώνη

κινδύνου. Το μυστικό για να αποκομίσεις τα οφέλη της φλεγμονής μετά την άσκηση είναι να τη διατηρείς σε ένα ισορροπημένο επίπεδο. Οι ακόλουθες τρεις τεχνικές θα σε βοηθήσουν να χρησιμοποιήσεις τη δύναμή της χωρίς να την αφήσουν να βγει εκτός ελέγχου.

Διάβασε επίσης: Πώς να αντιμετωπίσω το άγχος; Μάθε τι τύπος στρες είσαι σύμφωνα με το ψυχολόγο

Διάβασε επίσης: Είσαι συνέχεια κουρασμένη; Μην το αγνοείς ως «φυσιολογικό»

Κάνε το άγχος να δουλεύει υπέρ σου

Tο διανοητικό άγχος, όπως όταν προσπαθείς να προλάβεις μια τρελή προθεσμία στη δουλειά,

οξύνει τη φλεγμονή όπως ακριβώς κάνει η γυμναστική. Σε μικρές δόσεις όμως το άγχος μπορεί να σου κάνει καλό, σύμφωνα με τον Firdaus S. Dhabhar, PhD, καθηγητή Ψυχιατρικής

στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Mαϊάμι.

«Ενθαρρύνει την απελευθέρωση της κορτιζόλης και άλλων μορίων, τα οποία προσφέρουν μια

άμεση δόση ενεργητικότητας και εγρήγορσης και βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού ώστε να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την κατάσταση που έχεις

μπροστά σου».

Για να περιορίσεις τη διάρκεια του άγχους και να σου είναι ωφέλιμο –δηλαδή για να το εμποδίσεις να γίνει χρόνιο και βλαβερό–, δοκίμασε αυτές τις υποστηριζόμενες από

την επιστήμη τακτικές.

Βγες στη φύση:

Όταν βρίσκεσαι στην ύπαιθρο, είναι πιο εύκολο να αποσυμπιεστείς από το άγχος. Σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπιστώθηκε ότι μετά από περίπατο στην εξοχή οι συμμετέχοντες ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να αρχίσουν τις αρνητικές σκέψεις

συγκριτικά μ’ εκείνους που περπάτησαν στην πόλη.

Χρησιμοποίησε τη μέθοδο του ιμάντα μεταφοράς:

«Για μερικά δευτερόλεπτα αρκετές φορές τη μέρα φαντάσου πως οι αγχωτικές σου σκέψεις είναι κουτιά επάνω σε έναν ιμάντα που περνούν από μπροστά σου» προτείνει ο Bruce Hubbard, PhD, διευθυντής του Cognitive Health Group στη Νέα Υόρκη. «Αυτό σε μαθαίνει να αποσυνδέεσαι από τα πράγματα που σε ανησυχούν».

Τρώγε περισσότερο γιαούρτι:

Παράξενο, αλλά αληθινό. Γυναίκες που επί 4 εβδομάδες έπαιρναν μια δόση προβιοτικών,

τα οποία βρίσκονται στο φυσικό γιαούρτι, αναμασούσαν λιγότερο τα προβλήματά τους όταν ήταν στενοχωρημένες από εκείνες που έπαιρναν placebo, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Brain, Behavior, and Immunity. Αυτό γιατί τα προβιοτικά αυξάνουν

το επίπεδο της τρυπτοφάνης, που βοηθά στην παραγωγή της σεροτονίνης, μιας ορμόνης

που βελτιώνει τη διάθεση. Για καλύτερα αποτελέσματα τρώγε ένα γιαούρτι τη μέρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i