Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

Ποια είναι τα 5 συμπτώματα εγκεφαλικού; (Ναι, μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία)

Το εγκεφαλικό δεν είναι ασθένεια που «χτυπάει» μόνο ηλικιωμένους. Δες τι πρέπει να προσέξεις, όσο νέα κι αν είσαι.

20.04.2017

εχεις διαβασει

Αν και η πλειοψηφία των εγκεφαλικών εμφανίζεται σε ανθρώπους ηλικίας από 65 ετών και άνω, περίπου το 10% όλων των εγκεφαλικών συμβαίνει σε ανθρώπους κάτω των 45- και οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες.

Κάθε χρόνο περισσότερες από 100.000 γυναίκες κάτω των 65 θα πάθουν εγκεφαλικό. Αυτό σημαίνει ότι εσύ ή κάποια που γνωρίζεις μπορεί να βιώσει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα για εγκεφαλικό πολύ νωρίτερα απ’ ότι περίμενες.

Οι πιθανότητες μάλιστα είναι μεγαλύτερες στις γυναίκες λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του καπνίσματος, της υψηλής χοληστερίνης, του διαβήτη και της εγκυμοσύνης, που επιφέρει ορμονικές διαταραχές.

«Ο πιο κοινός τύπος, τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια (τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80 έως 90 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων), συμβαίνουν όταν ένας θρόμβος εμποδίζει αρκετό αίμα και οξυγόνο να πάει στον εγκέφαλο», λέει ο Andrew Stemer, M.D.

Όσο περισσότερο περιμένεις, τόσο περισσότερος χρόνος υπάρχει για κάποια μόνιμη βλάβη να συμβεί.

Ορίστε τα μεγάλα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να έχεις στο νου ως συμπτώματα εγκεφαλικού:

1. Νιώθεις αδύναμη ή μουδιασμένη στο ένα μέρος του σώματός σου

Η ξαφνική απώλεια δύναμης στο ένα μέρος του σώματός σου, ειδικά στο χέρι ή στο πόδι, θα πρέπει να σε ανησυχήσει αμέσως. Ακόμα, μπορεί να «πέσει» η μία πλευρά του προσώπου σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Εσύ έκανες εγκεφαλικό… μασάζ σήμερα;

2. Νιώθεις δυσκολία στην ομιλία

Ο Stemer σημειώνει ότι υπάρχει ένα φάσμα σοβαρότητας στην αδυναμία της ομιλίας. Μπορεί να νιώσεις ότι δεν μπορείς να αρθρώσεις τις λέξεις ή ότι δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις τι λένε οι συνομιλητές σου. Οτιδήποτε ξεφεύγει από μία φυσιολογική στιγμή που μπορεί απλώς να μην θυμάσαι τη λέξη που θέλεις να χρησιμοποιήσεις πρέπει να σε ανησυχήσει, ιδιαίτερα αν νιώθεις ότι οι λέξεις έχουν κολλήσει στην άκρη της γλώσσας σου.

3. Έχεις ένα δυνατό πονοκέφαλο

Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε κάποιο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όπου «αντί να φράξει κάποιο σωληνάκι, δημιουργείται διαρροή σε αυτό και έχεις αιμορραγία στον εγκέφαλο», αναφέρει ο Stemer. Αυτά τα εγκεφαλικά είναι πιο σπάνια, αλλά έχουν μεγαλύτερο επίπεδο θνησιμότητας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα αναβράζοντα είναι ύποπτα για εγκεφαλικό;

4. Χάνεις μέρος της όρασής σου

Αντί να χάσεις ολόκληρη τη δυνατότητα της όρασης στο ένα μάτι, είναι πιο πιθανό να χάσεις το ίδιο μέρος της όρασης και στα δύο μάτια. Για παράδειγμα, μπορεί κανένα από τα δύο μάτια να μην μπορεί να δει στα αριστερά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «ο ίδιος ο βολβός του ματιού και το οπτικό νεύρο λειτουργούν κανονικά, αλλά το μέρος που πηγαίνουν προς επεξεργασία οι πληροφορίες στον εγκέφαλο έχει πάθει ζημιά», λέει ο Stemer.

5. Νιώθεις ξαφνική έναρξη κάποιου ή όλων των παραπάνω συμπτωμάτων

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ γρήγορα, αλλά δε χρειάζεται να εκδηλωθούν και όλα μαζί, ώστε να σιγουρευτείς ότι πρέπει να πας στο νοσοκομείο. «Αν ένιωθα μία ξαφνική ενόχληση από κάποιο νευρολογικό ζήτημα που θα επηρέαζε μόνο ένα μέρος του σώματός μου, θα πήγαινα αμέσως στο νοσοκομείο», επισημαίνει ο Stemer. «Μπορεί να πρόκειται για μία ημικρανία ή κάτι όχι τόσο σοβαρό, αλλά αν δεν ζητήσεις αμέσως ιατρική βοήθεια, τότε θα έχεις χάσει την ευκαιρία να αντιμετωπίσεις το εγκεφαλικό. Καλύτερα να είσαι ασφαλής παρά να μετανιώνεις αργότερα».

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Tο ΙΑΣΩ γίνεται Κέντρο Εγγραφής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και στηρίζει το σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Το νέο Κέντρο Εγγραφής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στο ΙΑΣΩ ανακοίνωσαν  ο Όμιλος ΙΑΣΩ και ο Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» στο πλαίσιο της έναρξης της επίσημης συνεργασίας τους.

Συμπληρώματα διατροφής για το πιο ξένοιαστο καλοκαίρι

Δύο είναι οι σύμμαχοί μας για να μην χαλάσει τίποτα την χαλάρωση και τη διασκέδασή μας… είναι και οι δύο Lanes κι όπως πάντα μας… συμπληρώνουν!

Μπορούν τα ούρα να ανακουφίσουν το τσίμπημα μέδουσας ή τσούχτρας;

Θυμάσαι σίγουρα το θρυλικό επεισόδιο από τα «Φιλαράκια» με το τσίμπημα μέδουσας στη Μόνικα και τον Τσάντλερ να παραδέχεται πως έπρεπε να ουρήσει στο τσίμπημα.

Έτσι θα διώξεις τα έντομα φυσικά! (μυρμήγκια, κουνούπια, μύγες)

Μάθε τους φυσικούς τρόπους για να τα κρατήσεις μακριά.

Η κατανάλωση ψαριών μειώνει τους πόνους της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Όσα περισσότερα ψάρια τρώει ένας ασθενής, τόσο εξασθενούν τα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Δουλεύεις σε νυχτερινή βάρδια; Μάλλον έχεις έλλειψη βιταμίνης D

Το επάγγελμα (ιδίως με νυχτερινή βάρδια) παίζει σημαντικό ρόλο στην έλλειψη βιταμίνης D
   

#shapegreece