Το κρυολόγημα σε έριξε στο κρεβάτι; Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις

Δες όλα αυτά που σαμποτάρουν την προσπάθεια του οργανισμού σου να αναρρώσει γρήγορα από το κρυολόγημα. Απόφυγέ τα και περαστικά σου.

05.10.2017

εχεις διαβασει

Συνεργάστηκε ο Αντώνιος Λέπουρας, παθολόγος- διαβητολόγος (www.lepouras.gr).

Εκεί έξω κυκλοφορούν περισσότεροι από 200 τύποι ιών που προκαλούν από απλό κρυολόγημα μέχρι βαριάς μορφής γρίπη, οπότε είναι μάλλον απίθανο να περάσεις το χειμώνα χωρίς να κολλήσεις κάποιον.

Όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες, ο μέσος ενήλικας αναμένεται να κρυολογήσει δύο έως τρεις φορές στη διάρκεια του χειμώνα, ενώ τα παιδιά οχτώ ή και περισσότερες. Τα καλά νέα είναι ότι, αν φερθείς έξυπνα, θα είσαι πάλι δραστήρια και ευδιάθετη μέσα σε μία εβδομάδα.

Διαφορετικά, κινδυνεύεις να ταλαιπωρείσαι από βήχα, καταρροή και πονεμένο λαιμό για πολύ περισσότερο. Να τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις, για να συνέλθεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

ΜΗ συμπεριφέρεσαι σαν να μην έχεις τίποτα

Είναι πολύ εύκολο να επιλέξεις απλά να αγνοήσεις ένα κρυολόγημα, ιδιαίτερα αν δεν έχεις ανεβάσει πυρετό. Μπορεί να θεωρείς ότι όλα τα άλλα που έχεις να κάνεις –η δουλειά, οι υποχρεώσεις, οι βόλτες σου– είναι πιο σημαντικά από μια ιωσούλα. Σιγά, λοιπόν, μη μείνεις μέσα, σωστά; Λάθος!

Βάλε σε προτεραιότητα την υγεία σου. Ο οργανισμός σου έχει ανάγκη από ξεκούραση, προσεγμένη διατροφή και φροντίδα, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να γίνεις χειρότερα. Πάρε 2 ημέρες άδεια και μείνε στο κρεβάτι. Αλλιώς, θα σέρνεσαι μαζί με την ίωσή σου για πολύ καιρό!

ipnos-stasi-body

MH ζητάς από το γιατρό να σου δώσει αντιβίωση

Πολύ περισσότερο, μην μπεις στον πειρασμό να πάρεις μόνη σου. Το κρυολόγημα και η γρίπη προκαλούνται από μερικές δεκάδες τύπους ιών και όχι από μικρόβια, που σημαίνει ότι η αντιβίωση δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα για την καταπολέμησή τους.

«Το μόνο που θα καταφέρεις παίρνοντας ένα τέτοιο φάρμακο είναι να συμβάλεις στην ενίσχυση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά» λέει ο Αντώνιος Λέπουρας, παθολόγος-διαβητολόγος.

«Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποια στιγμή στο μέλλον χρειαστείς πραγματικά αντιβιοτικό, ίσως η δράση του δε θα είναι αποτελεσματική».

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Πώς επηρεάζει τους κοντινούς συγγενείς η αυτοκτονία ενός ανθρώπου;

Η αυτοκτονία συζύγου ή συντρόφου αυξάνει τον κίνδυνο για ψυχική ή σωματική νόσο

Πηγές βιταμίνης Κ1 και βιταμίνης Κ2: Πώς θα εμπλουτίσεις τη διατροφή σου

Αλλες πηγές βιταμίνης Κ2 αποτελούν τροφές όπως το κεφίρ και κάποια σκληρά τυριά, όπως
το έμενταλ και το ελβετικό τυρί. Εσύ ποιες θα επιλέξεις;

δελτίο τύπου
Ηπατίτιδα C: Ελένη Φουρέιρα, Μαρία Μπεκατώρου και άλλοι διάσημοι κάνουν θόρυβο για μια αθόρυβη νόσο!

Μήπως είσαι ένας από τους 75.000 Έλληνες που έχουν ηπατίτιδα C αλλά δεν το γνωρίζουν; Η εκστρατεία ενημέρωσης «Κάνουμε Θόρυβο για μια Αθόρυβη Νόσο» μας υπενθυμίζει να εξεταστούμε, αφού πια η ηπατίτιδα C θεραπεύεται πλήρως.

Υγεία καρδιάς: Kάνε το παρακάτω τεστ και μάθε αν φροντίζεις σωστά την καρδιαγγειακή υγεία σου

Η διαφορά ανάμεσα σε μια καρδιά που χτυπά δυνατά και μια ωρολογιακή βόμβα θα μπορούσε να είναι πολύ απλή: η σωστή και έγκυρη πληροφόρηση.

Έχεις κηλίδες από τον ήλιο; Τι πρέπει να αλλάξεις στη διατροφή σου

Κηλίδες από τον ήλιο: Αυτά τα ενοχλητικά σημάδια στο πρόσωπο μπορούν να εξαφανιστούν με τη σωστή διατροφή.

γυναίκα άσκηση αυχένας πόνος στον αυχένα
Πόνος στον αυχένα; Το αυχενικό σύνδρομο και όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Τι σημαίνει ο πόνος στον αυχένα; Και πώς θα καταλάβεις αν είναι αυχενικό σύνδρομο; Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Εμμανουήλ Μπριλάκης μας δίνει τις απαντήσεις.

#shapegreece