Keep your mind & body in good shape

Μην ξεχάσεις την εγγραφή σου στο newsletter

Βγαίνει ο ώμος σου; Βάλε τέλος στο πρόβλημα, όχι στις κινήσεις σου

Ο τραυματισμός που κάνει τον ώμο να βγαίνει δεν χρειάζεται να σημαίνει περιορισμό της ενεργής, γεμάτης κίνηση καθημερινότητας.

13.02.2018

εχεις διαβασει

Εξάρθρημα ώμου

Ο ώμος είναι η άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης στο σώμα και έχει τη δυνατότητα να εκτελεί κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτή η ελευθερία κινήσεων, όμως, πραγματοποιείται σε βάρος της σταθερότητας της άρθρωσης. Έτσι, ο ώμος είναι η άρθρωση που εξαρθρώνεται συχνότερα.

Ένα εξάρθρημα συμβαίνει συνήθως έπειτα από τραυματισμό και απαιτεί την άσκηση σημαντικής βίας. Σε ορισμένους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν γεννηθεί με χαλαρές αρθρώσεις, το εξάρθρημα μπορεί να συμβεί και με μικρότερη βία. Αν οι βλάβες δεν αποκατασταθούν σωστά μετά το πρώτο επεισόδιο, το πρόβλημα γίνεται χρόνιο και τα επεισόδια που «βγαίνει» ο ώμος επαναλαμβάνονται.
Αυτή η κατάσταση ονομάζεται «υποτροπιάζον εξάρθρημα» και προκαλεί αστάθεια στην άρθρωση.

 

Το τέλος της δραστήριας ζωής

Το εξάρθρημα ώμου είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που ορισμένες φορές σημαίνει το τέλος της αθλητικής καριέρας ή τον περιορισμό μιας δραστήριας και ενεργούς ζωής. Είναι ένας τραυματισμός που, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αφήνει τον ασθενή με ένα συνεχή φόβο και διαρκή επαγρύπνηση για το πότε θα είναι η επόμενη φορά.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ώμος «βγαίνει» κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται για μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πολύ τον πάσχοντα και δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και στην καθημερινότητά του.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι όλοι οι δείκτες ποιότητας ζωής επηρεάζονται αρνητικά, ενώ συχνά αποτελεί αιτία απόσυρσης αθλητών από την ενεργό δράση.

 

πώς θα βελτιώσω τη ζωή μου

Η λύση

Στις περιπτώσεις που η συντηρητική αντιμετώπιση δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την επούλωση των βλαβών στη σωστή ανατομική τους θέση, προκαλείται αποσταθεροποίηση της άρθρωσης και ευνοείται η εμφάνιση υποτροπών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγεται η αρθροσκοπική αποκατάσταση των ανατομικών βλαβών του ώμου. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από τομές στο δέρμα, μήκους 5 χιλιοστών, με τη βοήθεια οπτικών ινών μικρού μεγέθους που εισάγονται στην άρθρωση και αναδεικνύουν μεγεθυμένο το εσωτερικό της.

Οι τραυματισμένοι ιστοί καθηλώνονται στην ανατομική τους θέση με χρήση ειδικών εργαλείων και ραμμάτων. Η πρόοδος της τεχνολογίας και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται επιτρέπει την πλήρη αποκατάσταση των βλαβών και συνδυάζει την πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα με ελάχιστη νοσηρότητα και ταλαιπωρία του ασθενούς. Μια επιτυχημένη επέμβαση και ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που την ακολουθεί βοηθούν τον ασθενή να επανέλθει πλήρως στις προεγχειρητικές του δραστηριότητες πολύ σύντομα.

Ευχαριστούμε τον Εμμανουήλ Μπριλάκη, oρθοπαιδικό χειρουργό, επιμελητή του Ορθοπαιδικού Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών (Κλινική Ψυχικού), συνεργάτη του Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και υπεύθυνο ορθοπαιδικό του Γυναικείου Τμήματος Basket του Ολυμπιακού Πειραιώς και του Πανιωνίου ΓΣ (www.BrilakisOrthopaedics.gr).

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

10 tips από ένα μοναχό Σαολίν για να μείνεις νέα για πάντα

Οι συμβουλές είναι πολύ απλές και εύκολες να ακολουθηθούν.

Tα 12 πιο σημαντικά οφέλη από την αποτοξίνωση του σώματος

Τι θα κερδίσεις εάν ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα για την αποτοξίνωση του σώματος!

Τέλος στη δυσκοιλιότητα ΦΥΣΙΚΑ: Τι συστήνει η διαιτολόγος και ο γιατρός;

Όλοι οι τρόποι για να απαλλαγείς από τη δυσκοιλιότητα! Οι τροφές που είναι φυσικά υπακτικά, τα μουλιασμένα δαμάσκηνα και άλλες ιατρικές συμβουλές

Άστατη περίοδος: 5 συμπτώματα και η ερμηνεία τους

Η περίοδός σου παρουσιάζει διαταραχές; Πολύ αίμα, ακανόνιστος κύκλος, πιο συχνή περίοδο και άλλα; Δες τι σημαίνουν και πώς θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

Μεγάλη η μείωση στα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο τα τελευταία χρόνια

Τα τελευταία νέα σχετικά με τους θανάτους από καρκίνο στην Αμερική θα σε γεμίσουν ελπίδα. Υπάρχει ελπίδα.

#shapegreece