Εσύ ξέρεις πώς φτάνει μια τροφή στο πιάτο σου;

Ένα διήμερο με την 3αλφα μας έμαθε τα πάντα για τα φασόλια.

3αλφα

Από ηλικιακής άποψης οπωσδήποτε δεν ανήκω στη γενιά που "μεγάλωσε με τα όσπρια". Η ευρηματικότητα των Ελληνίδων νοικοκυρών σε δύσκολους καιρούς, όπου το κρέας ήταν μια πολυτέλεια, οδήγησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μεγαλώσει με κύριο παράγοντα της διατροφής του τα όσπρια. Και αν κάτι αποδείχθηκε έμπρακτα τότε είναι πως το συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να σου παρέχει και τις πρωτεΐνες και πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για ένα σώμα υγιές. Πλέον, γνωρίζουμε πως αυτά είναι υπερτροφές που πρέπει να έχουν μία βασική θέση στη διατροφή μας. 

Μετά από μία χρονική περίοδο, όπου η τροφή αυτή παραγκωνίστηκε για χάρη του κρέατος, των junk food, του γρήγορου φαγητού και των υδατανθράκων (κακών), η επάνοδός τους στη διατροφή μας τα τελευταία χρόνια (ευτυχώς) είναι γεγονός. Και αυτή τη φορά η επιστροφή τους είναι ακόμα πιο ουσιαστική, καθώς πλέον δε μας νοιάζει μόνο πώς θα τα καταναλώσουμε αλλά μας απασχολεί και ιδιαίτερα η διαδρομή που έκανε ένα - οποιοδήποτε - τρόφιμο για να καταλήξει στο πιάτο μας. Άλλωστε, θεμελιώδη ρόλο στην υγεία μας παίζει όχι μόνο το είδος της τροφής, αλλά και ο τρόπος που αυτή παράχθηκε και η ανάλογη ποιότητα που απέκτησε μέσα από την παραγωγή αυτή.

Μέσα από ένα σύντομο ταξίδι με την 3aλφα στην Καστοριά, τη μάνα γη των φασολιών - ίσως να μην υπάρχει πιο χαρακτηριστικό ελληνικό όσπριο - μάθαμε πώς η ελληνική εταιρεία καταλήγει να έχει την ποιότητα που έχει στα προϊόντα της - αυτή που γνωρίζουμε και αγαπάμε εδώ και τέσσερις δεκαετίες - αλλά και είδαμε από κοντά μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες της καλλιέργειας των φασολιών - θα δεις αναλυτικότερα παρακάτω, γνωρίζοντας τους εδώ και δεκαετίες παραγωγούς - συνεργάτες της εταιρείας και συνομιλώντας με αυτούς. 

Καστοριά

Καστοριά.

Φτάνοντας στην Καστοριά (μία από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις που έχω υπάρξει - και καταπράσινη αυτό το διάστημα) το λεωφορείο μάς περίμενε για να μεταφερθούμε σε ένα από τα χωράφια των παραγωγών - συνεργατών της 3aλφα. Εκεί, άτομα της εταιρείας, συνεργάτες αλλά και ο παραγωγός μάς υποδέχτηκαν θερμά και μας κάλεσαν σε ένα σύντομο πικ νικ κάτω από τα πλατιά φύλλα των δέντρων.

πικ νικ

Απολαμβάνοντας τοπικές νοστιμιές, μάθαμε περισσότερες πληροφορίες για την "Ομάδα Παραγωγών 3αλφα" (δημιουργήθηκε το 2009 προκειμένου η εταιρεία να ενισχύσει την ελληνική αγροτική παραγωγή), ένα δίκτυο περίπου 300 αγροτών, σε 7 περιοχές από όλη την Ελλάδα: από τον Έβρο και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Βοιωτία και την Κορινθία, που καλλιεργούν τα προϊόντα της εταιρείας, με αγάπη, μεράκι και, φυσικά, τις αυστηρές προδιαγραφές της εταιρείας για να έχει η συγκομιδή τους την ποιότητα που απολαμβάνουμε στα γεύματά μας. 

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα καλλιεργεί τα Eλληνικά όσπρια στις περιοχές:

  • Καβάλα: Φασόλια Μέτρια και Φασόλια Χονδρά
  • Σέρρες: Ρεβύθια Χονδρά
  • Θεσσαλονίκη: Φασόλια Μέτρια
  • Καστοριά: Φασόλια Γίγαντες
  • Λάρισα: Φακές Ψιλές, Φασόλια Μέτρια, Ρεβύθια Χονδρά Σίτος Σκληρός, Λαθούρι (Φάβα)
  • Κορινθία: Λαθούρι (Φάβα)
  • Φλώρινα: Φασόλια Γίγαντες

Μέσα από το δίκτυο των παραγωγών αυτών, καταγράφονται όλες οι διαδρομές και οι κινήσεις των προϊόντων, υπάρχει διαφάνεια και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πλήρως πιστοποιημένο τρόφιμο που γεννήθηκε, καλλιεργήθηκε με φροντίδα σε μέρη της Ελλάδας, ξεδιαλέχτηκε με ποιοτικές διαδικασίες με αποτέλεσμα τη μοναδική γεύση και την ποιότητα της 3aλφα. Μέσα από τα δικά μου μάτια, είδα παραγωγούς που είναι κάτι παραπάνω από συνεργάτες. Πρόκειται για επαγγελματίες που συνεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια με την εταιρεία, που έχουν δημιουργήσει μια στενά δεμένη "οικογένεια" και στους οποίους η 3aλφα έχει επενδύσει καταρτίζοντάς τους και στηρίζοντάς τους με κάθε πιθανό τρόπο.

Συγκεκριμένα, η εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της εταιρείας (1) επιλέγει τους κατάλληλους σπόρους που ταιριάζουν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής και (2) εφαρμόζει Ιδιωτικό Πρωτόκολλο "3αλφα" το οποίο ακολουθείται από όλα τα μέλη της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα και βασίζεται σε ορθές γεωργικές πρακτικές.

η

Στη συνέχεια, μεταφερθήκαμε στο χωράφι, όπου ξεναγήθηκαμε και μάθαμε λεπτομέρειες για μία από τις βασικές διαδικασίες της καλλιέργειας των φασολιών, το κλώσιμο.

β

Όπως μας ενημέρωσαν, η καλλιέργεια φασολιών είναι μια από τις πιο απαιτητικές καλλιέργειες, το προϊόν είναι ευαίσθητο και τα στάδια καλλιέργειας απαιτούν προσοχή και αφοσίωση. 

ρ

Για να μπορέσουν τα φασόλια να αναπτυχθούν καλύτερα, παίρνοντας αέρα και αρκετό φως, οι παραγωγοί τα "πλέκουν" πάνω σε καλάμια έτσι ώστε αυτά να αναρριχηθούν. Το κλώσιμο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί παρατηρητικότητα και συστηματικότητα, καθώς συνεχώς νέα κλαδάκια γεννιούνται και πρέπει να προστεθούν στα καλάμια για μη μείνουν στο έδαφος και σαπίσουν. 

η

δ

Και αυτό είναι μονάχα μία από τις πολλές φάσεις μίας καλλιέργειας που ξεκινάει από την άνοιξη και ολοκληρώνεται τον χειμώνα. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό στάδιο της παραγωγής γνωρίσαμε τη δεύτερη μέρα του ταξιδιού μας, βρισκόμενοι κάποια χιλιόμετρα μακριά από την Καστοριά, στις Πρέσπες. 

ε

Στις λίμνες των Πρεσπών, οι καλλιέργειες φασολιών είναι σχεδόν η αποκλειστική ασχολία των τοπικών αγροτών.

Το μικροκλίμα της περιοχής των Πρεσπών δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια των πιο νόστιμων φασολιών Γιγάντων, ενός οσπρίου που έχει ταυτίσει το όνομά του με την περιοχή και φυσικά, η 3aλφα δε θα μπορούσε να μη συνεργάζεται με παραγωγούς από εκεί. 

Αυτή τη φορά, βρεθήκαμε σε ένα από τα εργοστάσια της περιοχής και μάθαμε τα πάντα για τη χειροδιαλογή των φασολιών, ένα από τα τελικά - αλλά όχι λιγότερα σημαντικά - στάδια της παραγωγής. 

ς

Αφού τα φασόλια έχουν φτάσει, ύστερα από άλλες φάσεις επεξεργασίας, στην τελική τους μορφή, ξεδιαλέγονται ένα - ένα από τα χέρια των έμπειρων εργατριών. Στη φάση αυτή, απορρίπτονται όσα φασόλια έχουν διατηρήσει κάποια υγρασία που μπορεί να μεταφερθεί και στα υπόλοιπα, όσα είναι αλλοιωμένα, χτυπημένα, έχουν άλλο μέγεθος ή, γενικότερα, δεν ανταποκρίνονται στην τελική, ανώτερη ποιότητα των προϊόντων της 3aλφα - λεπτομερείς διαδικασίες που εξασφαλίζουν σταθερή και μοναδική γεύση και αρτιότητα και που, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα βρεις σε χύμα προϊόντα. 

δ

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας ήταν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών "Πελεκάνος" τον οποίο δημιούργησαν παραγωγοί της περιοχής πριν από περίπου δύο δεκαετίες. 

ε

Από το 2010, η 3αλφα υπέγραψε συνεργασία μαζί του και εντάχθηκε στο Μητρώο Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσης των Ενδείξεων ΠΟΠ/ ΠΓΕ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και πιστοποιήθηκε για την τυποποίηση και εμπορία των Φασολιών Γίγαντες Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας ΠΓΕ και Φασολιών Πλακέ Μεγαλόσπερμα Πρεσπών Φλώρινας ΠΓΕ. 

ψ

Κατά την παραμονή μας στον Συναιτερισμό δοκιμάσαμε πεντανόστιμες τοπικές συνταγές με τα φασόλια της περιοχής. Γνωρίζοντας από κοντά πώς δημιουργήθηκαν και καλλιεργήθηκαν, γνωρίζοντας από κοντά τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή και ενέργεια για να έχουμε αυτό το μοναδικό όσπριο της ελληνικής γης στα σπίτια μας. Είναι ωραίο να ξέρεις από πού προέρχεται η τροφή σου. Την αγαπάς λίγο πιο πολύ. 

Περισσότερες πληροφορίες: 3alfa.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i