Τέσσερις συνταγές για το πιο γρήγορο και εύκολο κέικ μέσα σε κούπα

Εξοικονόμησε χρόνο (και ενέργεια στο σπίτι) φτιάχνοντας ένα μίνι κέικ σε ελάχιστα λεπτά και απόλαυσέ το ολόφρεσκο.

Συνταγή για γρήγορο κέικ iStock

Λαχταράς ένα κέικ, αλλά δεν έχεις αρκετό χρόνο, ενέργεια ή υλικά για να το φτιάξεις; Τότε ίσως είναι η στιγμή να δοκιμάσεις το πιο εύκολο και γρήγορο κέικ, εκείνο μέσα σε κούπα και ψημένο στα μικροκύματα. Τα κέικ σε κούπες είναι αρκετά μεγάλα για να εξυπηρετήσουν τη λαχτάρα σου για κάτι γλυκό και φρεσκοψημένο, ενώ η ποσότητα αρκεί ακόμα και για δύο άτομα. Έτοιμα μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, θα σου γλιτώσουν χρόνο αλλά και θα σου εξοικονομήσουν ενέργεια στο σπίτι, μιας και δεν χρειάζεται να ανάψεις τον φούρνου σου για ώρα. Δες παρακάτω 4 ιδέες που μπορείς να δοκιμάσεις! 

1.Κέικ λεμόνι σε κούπα 

Κέικ λεμόνι σε κούπα
iStock

1. Λίπανε το εσωτερικό μιας μεγάλης κούπας κατάλληλης για φούρνο μικροκυμάτων. Μπορείς  να χρησιμοποιήσετε μαγειρικό λάδι, μαγειρικό σπρέι ή βούτυρο.

Tip: Η κούπα πρέπει να είναι μεταξύ 350 και 475 ml, διαφορετικά, το κέικ μπορεί να ξεχειλίσει και να δημιουργήσει ένα χάος.

2. Ανάμειξε τα ξηρά υλικά στην κούπα. Ρίξε τις 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κ.σ. ζάχαρη, ¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ και μια πρέζα αλάτι. Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί με ένα πιρούνι.

Tip: Για ακόμα πιο γλυκό αποτέλεσμα, μπορείς να παραλείψεις το αλάτι.

3. Πρόσθεσε τα υγρά υλικά. Σπάσε ένα αυγό στην κούπα και μετά ρίξε 2 κ.σ. φυτικό λάδι και 1 1⁄2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Ανακάτεψέ τα όλα μαζί με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν καλά. Για επιπλέον γεύση, πρόσθεσε 1⁄2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού. 

4. Μαγείρεψε το κέικ για 1 ½ έως 2 λεπτά σε υφηλό βαθμό στον φούρνο μικροκυμάτων. Θα χρειαστούν περίπου 1½ έως 2 λεπτά, αλλά έλεγξε το κέικ μετά από 1½ λεπτό.

Tip: Είναι έτοιμο όταν έχει φουσκώσει ελαφρώς και έχει "δέσει" στο κέντρο.

5. Άφησε το κέικ να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το σερβίρεις. Για μια πιο ωραία πινελιά, πασπάλισε λίγη ζάχαρη άχνη και ξύσμα λεμονιού πάνω από το κέικ.
Για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορείς να αναμίξεις ⅓ φλιτζάνι (40 g) ζάχαρη άχνη με 1 1⁄2 κουταλιά της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και να το περιχύσεις πάνω από το κέικ, σαν γλάσο. 

2.Red Velvet σε κούπα 

γρήγορο κέικ
iStock

1.Λίπανε το εσωτερικό μιας μεγάλης κούπας κατάλληλης για φούρνο μικροκυμάτων. Βρες μια κούπα μεταξύ 350 και 475 ml. Άλειψε ελαφρά το εσωτερικό με βούτυρο, μαγειρικό λάδι ή σπρέι μαγειρέματος.

2. Ανακατεύουμε μαζί τα στέρεα υλικά. Βάλε ¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 4½ κ.σ. ζάχαρη, ⅛ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1½ κ.σ. σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι, μια πρέζα κανέλα στην κούπα. Ανακατέψέ τα πάντα μαζί με ένα πιρούνι ή ένα μίνι σύρμα.

3. Πρόσθεσε τα υγρά υλικά. Ρίξε 3 κ.σ. φυτικό λάδι και 3 κ.σ. βουτυρόγαλα. Πρόσθεσε 1 αυγό, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και 1⁄2 κ.γ. κόκκινη χρωστική τροφίμων. Ανακατεύουμε όλα μαζί με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί η υφή.

Tip: Αν δεν έχεις βουτυρόγαλα, δοκιμάστε κρέμα γάλακτος ή απλό γιαούρτι.

4. Τοποθετήσέ το στον φούρνο μικροκυμάτων και μαγείρεψε τό σε υφηλό βαθμό για 50 έως 60 δευτερόλεπτα. Το κέικ είναι έτοιμο όταν το κέντρο έχει σφίξει. Εάν το κέντρο δεν έχει στεγνώσει, συνέχισε το μαγείρεμα του κέικ ανά διαστήματα 15 δευτερολέπτων μέχρι να σταθεροποιηθεί.

5. Ετοίμασε την κρέμα τυριού frosting, προαιρετικά. Για να φτιάξεις το frosting, χτύπησε μαζί 30 γρ. τυρί κρέμα, 30 γρ. βούτυρο (και τα δύο αφού τα έχεις αφήσει εκτός ψυγείου για λίγο) και 4-6 κ.σ. ζάχαρη άχνη μέχρι το γλάσο να γίνει ελαφρύ και αφράτο. Χτύπησε με ένα μίξερ ή με σύρμα.

Tip: Όσο περισσότερη ζάχαρη προσθέσεις, τόσο πιο σκληρό θα γίνει το γλάσο.

6. Άπλωσε το frosting πάνω στο κέικ. Αν το βγάλεις από την κούπα, χρησιμοποίησε το frosting που περίσσεψε για να γεμίσεις το κέικ.

3.Κέικ βανίλια σε κούπα 

Συνταγή για γρήγορο κέικ
iStock

1. Λίπανε το εσωτερικό μιας μεγάλης κούπας κατάλληλης για φούρνο μικροκυμάτων. Βρες μια κούπα μεταξύ 350 και 475 ml. Άλειψε ελαφρά το εσωτερικό με βούτυρο, μαγειρικό λάδι ή σπρέι μαγειρέματος.

2. Ανακατεύουμε μαζί τα στέρεα υλικά. Βάλε ¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κ.σ. ζάχαρη και ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ στην κούπα. Ανακάτεψε μαζί με ένα πιρούνι ή ένα μίνι σύρμα. Για ένα λιγότερο γλυκό αποτέλεσμα, πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι.

3. Ανακάτεψε τα υγρά υλικά. Ρίξε 1⁄4 φλιτζάνι γάλα στην κούπα. Πρόσθεσε 1⁄2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και 1 1⁄2 κ.σ. φυτικό λάδι. Ανακάτεψε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Για μια vegan εκδοχή, χρησιμοποίησε ένα μη γαλακτοκομικό γάλα.

4. Αν θέλεις, προσθέτεις στο μείγμα περίπου 2 κ.γ. σταγόνες σοκολάτας ή κάποιο άλλο διακοσμητικό γλυκών όπως πολύχρωμες τρούφες ή κονφετί. 

5. Ψήσε το κέικ σε μικροκύματα για 90 δευτερόλεπτα. Τοποθετήσε την κούπα στο φούρνο μικροκυμάτων και στη συνέχεια μαγειρέψε για 90 δευτερόλεπτα, κατά προτίμηση σε ισχύ 70 έως 80%. 

6. Άφησε το κέικ να κρυώσει 2 έως 3 λεπτά. Για πιο fancy κέικ, κόψε το στη μέση και στη συνέχεια άλειψε το ένα μισό με μαρμελάδα. Ένωσέ το το ξανά και μετά πασπάλισε το με βουτυρόκρεμα.

4.Κέικ σοκολάτα σε κούπα 

iStock
iStock

1. Λίπανε το εσωτερικό μιας μεγάλης κούπας κατάλληλης για φούρνο μικροκυμάτων. Βρες μια κούπα μεταξύ 350 και 475 ml. Άλειψε ελαφρά το εσωτερικό με βούτυρο, μαγειρικό λάδι ή σπρέι μαγειρέματος.

2. Ανακάτεψε όλα τα στέρεα συστατικά στην κούπα. Βάλε 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κ.σ. ζάχαρη, 2 κ.σ. σκόνη κακάο και ¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ στην κούπα. Ανακάτεψέ τα όλα μαζί με ένα πιρούνι ή κουτάλι.

3. Πρόσθεσε τα υγρά υλικά: 3 κ.σ. γάλα και 3 κ.σ. φυτικό λάδι. Ανακάτεψέ τα όλα μαζί με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προαιρετικά, πρόσθεσε λίγο εκχύλισμα βανίλιας ή μερικά κομμάτια σοκολάτας για επιπλέον γεύση και υφή.

4. Ψήσε το κέικ σε υψηλούς βαθμούς για 90 δευτερόλεπτα. Το κέικ μπορεί να φουσκώσει ελαφρώς καθώς ψήνεται, αλλά θα ξεφουσκώσει μόλις σταματήσεις το φούρνο μικροκυμάτων. Μην το παραψήσεις το κέικ, γιατί θα είναι πολύ στεγνό. 

5. Άφησε το κέικ να κρυώσει 2 έως 3 λεπτά. 

Η πιο εύκολη μηλόπιτα μέσα σε κούπα, έτοιμη σε μόλις 5 λεπτά

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i