Επιτρέπεται να βάζεις το ζεστό φαγητό κατευθείαν στο ψυγείο;

Δες τι πρέπει να κάνεις και ποιος είναι ο σωστός τρόπος διαχείρισης του ζεστού φαγητού.

ζεστό φαγητό στο ψυγείο istock

Μήπως το ζεστό φαγητό που μπαίνει κατευθείαν στο ψυγείο από την κατσαρόλα, δεν κρυώνουν με τον σωστό τρόπο και ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία σου;

Ψύξη και ασφάλεια τροφίμων

Η σωστή ψύξη των περισσευμάτων είναι ένα πραγματικά σημαντικό στοιχείο της ασφάλειας των τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται ο χρόνος που το πιάτο σου παραμένει στην "επικίνδυνη ζώνη" ή σε εκείνη τη θερμοκρασία μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου, στην οποία αναπτύσσονται παθογόνα βακτήρια.

Τα εν λόγω μικρόβια διαφέρουν από αυτά που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις, όπως η σαλμονέλα και το E. coli, τα οποία εξοντώνονται όταν τα φαγητά μαγειρεύονται σωστά και για αρκετή ώρα. 

Το C. perfringens και ο B. cereus, σχηματίζουν θερμοσταθερά σπόρια ικανά να επιβιώσουν σε υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι παραμονεύουν ακόμη και σε σωστά μαγειρεμένα γεύματα. Αυτά τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται εάν το φαγητό παραμείνει στην επικίνδυνη ζώνη για πολύ καιρό και μπορεί να σε αρρωστήσει. Το αποτέλεσμα; Σοβαρά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως εμετός και διάρροια.

Τι να φας σήμερα για να μειώσεις το φούσκωμα [Μενού]

Ορισμένα τρόφιμα είναι πιο επικίνδυνα από άλλα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το κρέας και τα πουλερικά (που σχετίζονται με το C. perfringens) και τα προϊόντα δημητριακών όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά (που συνδέονται με το B. cereus). Έτσι, αν τα φαγητά σου περιλαμβάνουν μπριζόλα, σπαγγέτι ή παέγια, για παράδειγμα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να τα ψύξεις σωστά.

Πρέπει να βάζω τα μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό;

Όχι απαραίτητα. Η σωστή ψύξη είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης, αλλά μπορείς να τα αφήσεις για λίγο έξω, απλώς όχι πάρα πολύ. Τα τρόφιμα μπορούν να μείνουν εκτός για έως και δύο ώρες.

Μάλιστα, το καλύτερο είναι να μη βάζεις στο ψυγείο το φαγητό αμέσως γιατί αυτό δεν επιταχύνει τη διαδικασία. Το ζεστό φαγητό θα κρυώσει σχεδόν το ίδιο γρήγορα όπως στον πάγκο όσο και στο ψυγείο, επειδή η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του φαγητού και της θερμοκρασίας του δωματίου δεν είναι πολύ μεγαλύτερη.

Επιπλέον, η τοποθέτηση ενός καυτού μεταλλικού τηγανιού ή πιάτου σε ένα γυάλινο ράφι στο ψυγείο θα μπορούσε να προκαλέσει θραύση του γυαλιού λόγω θερμικού σοκ.

Και είναι επίσης πιθανό ότι η ψύξη εξαιρετικά καυτών τροφίμων θα μπορούσε ενδεχομένως (προσωρινά) να αυξήσει τη συνολική θερμοκρασία του ψυγείου. Αλλά ακόμη και αν τα καυτά τρόφιμα προκαλέσουν αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του ψυγείου, πιθανότατα δεν θα παραμείνουν σε αυτήν την επικίνδυνη ζώνη για αρκετή ώρα ώστε να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Τι είναι η πρωτεΐνη καστανού ρυζιού και γιατί πρέπει να την εντάξεις στη διατροφή σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i