Ποια μυκοτοξίνη που βρίσκεται στα δημητριακά επηρεάζει τις ορμόνες στην εγκυμοσύνη;

Μια μυκοτοξίνη που εμποδίζει τη γονιμότητα των ζώων και την ανάπτυξη του εμβρύου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με μελέτη.

εγκυμοσύνη τρώει δημητριακά με μυκοτοξίνη istock

Οι μυκοτοξίνες (από το ελληνικό μύκης και το λατινικό toxicum που σημαίνει δηλητήριο) είναι ουσίες που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων όταν αυτοί αναπτύσσονται σε τρόφιμα υπό κατάλληλες συνθήκες. Σύμφωνα με μια μελέτη της Rutgers Health βρέθηκε μια μυκοτοξίνη που επηρεάζει τις ορμόνες της εγκυμοσύνης.

Πού βρίσκονται οι μυκοτοξίνες;

Έχουν εντοπιστεί πάνω από 1000 είδη μυκοτοξινών, με διαφορετική χημική δομή, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό την ικανότητά τους να μολύνουν τρόφιμα και ζωοτροφές, προκαλώντας βλάβες σε ανθρώπους και ζώα. Πού βρίσκονται οι μυκοτοξίνες;

  • Ξηροί καρποί: αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια
  • Δημητριακά: καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι
  • Σπόροι: ηλιόσπορος, σουσάμι
  • Αποξηραμένα φρούτα: σταφίδες, σύκα, χουρμάδες
  • Καφές
  • Όσπρια
  • Μπαχαρικά

 

Πώς θα αποβάλλεις τις τοξίνες από το σώμα σου; Ο χυμός με 3 υλικά που θα σε βοηθήσει

Ποια μυκοτοξίνη επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Η ζεαραλενόνη (ZEN), η οποία μολύνει τα δημητριακά, τα κρέατα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα παγκοσμίως, μοιάζει δομικά με την ορμόνη 17β-οιστραδιόλη (Ε2) που συνδέεται με τους υποδοχείς οιστρογόνων. Μεγάλες δόσεις μειώνουν τον αριθμό και το μέγεθος των απογόνων σε μελέτες σε ζώα. Παραδόξως, αυτές οι ενώσεις προάγουν επίσης την ανάπτυξη των ζώων μετά τη γέννηση, τόσο πολύ που μια συνθετική εκδοχή του ZEN χορηγείται συνήθως σε βοοειδή στις ΗΠΑ.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Hygiene and Environmental Health, συνδέει την έκθεση στο ZEN με προφίλ ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

"Η μεγάλη εικόνα είναι ότι οι στεροειδείς φυλετικές ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα είναι σημαντικές για όλα τα είδη ανάπτυξης, οπότε θεωρητικά, αυτή η πολύ κοινή διατροφική ένωση θα μπορούσε να διαταράξει πολλές πτυχές της ανάπτυξης διαταράσσοντας αυτές τις ορμόνες", δήλωσε η Carolyn Kinkade, διδάκτωρ στο πρόγραμμα Rutgers School of Graduate Studies Exposure Science και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

"Αυτές οι μυκοτοξίνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν από τη νευροανάπτυξη έως το άσθμα, τα ορόσημα ανάπτυξης έως τον μεταβολισμό. Είναι σημαντικό να αναπαράγουμε αυτά τα αποτελέσματα, επομένως εξετάζουμε περαιτέρω αυτά τα ζητήματα χρησιμοποιώντας δεδομένα από άλλες ομάδες που έχουν παρακολουθήσει εγκυμοσύνες και πρώιμη παιδική ηλικία."

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Η ομάδα της μελέτης ανέλυσε δείγματα ούρων και αίματος που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου της εγκυμοσύνης, μαζί με δείγματα πλακούντα που ελήφθησαν μετά τη γέννηση, από 297 συμμετέχοντες στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης δείγματα αίματος ομφάλιου λώρου από 118 συμμετέχοντες.

Το ZEN εμφανίστηκε σε περισσότερο από το 93% των δειγμάτων ούρων και σε περισσότερο από το 57% των δειγμάτων πλακούντα.

Η μελέτη ανέφερε ότι η έκθεση συσχετίστηκε με τα επίπεδα οιστρογόνων και ανδρογόνων, με διαφορές που παρατηρήθηκαν ανάλογα με το φύλο του εμβρύου. Σε εγκυμοσύνες με αρσενικά έμβρυα, υψηλότερο ZEN συσχετίστηκε με χαμηλότερη οιστρόνη και ελεύθερη τεστοστερόνη, ενώ σε κυήσεις με θηλυκά έμβρυα, παρατηρήθηκε υψηλότερη 17β-οιστραδιόλη.

Σε μια ανάλυση των ορμονών του λώρου, οι οποίες αντικατοπτρίζουν περισσότερο το περιβάλλον του εμβρύου, η έκθεση στο ZEN συσχετίστηκε αντιστρόφως με το ασθενές ανδρογόνο ανδροστενεδιόνη και στα δύο φύλα. Το ZEN του πλακούντα συσχετίστηκε θετικά με την ελεύθερη τεστοστερόνη στο αίμα του ομφάλιου λώρου των αρσενικών απογόνων.

Συλλογικά, το ZEN και άλλες μυκητισιακές ενώσεις που μοιάζουν με οιστρογόνα ονομάζονται μυκο-οιστρογόνα. Τέτοιοι μύκητες μολύνουν τις καλλιέργειες δημητριακών, ιδιαίτερα το καλαμπόκι και το σιτάρι - και οι ερευνητές αναμένουν ότι η μόλυνση των καλλιεργειών θα αυξηθεί καθώς τα κλίματα γίνονται θερμότερα και υγρότερα.

Αυτή η αύξηση θα έρθει καθώς άλλες ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών και των φυτοφαρμάκων - είναι πολύ συχνές.

Μια μελέτη του 2022 που έλεγξε δείγματα ούρων από 177 γυναίκες για 103 διαφορετικές ενώσεις από πλαστικά, φυτοφάρμακα και άλλους ρύπους βρήκε περισσότερες από 30 χημικές ουσίες σε περισσότερους από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη.

Μήπως υπάρχει μούχλα στον καφέ σου;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i