Κανάτα με φίλτρο νερού: Αξίζει τον κόπο;

Εάν σκέφτεσαι να αγοράσεις μια κανάτα με φίλτρο νερού, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη: σου.

κανάτα istock

Γνωρίζεις τι υπάρχει στο νερό που πίνεις; Πολλοί χρησιμοποιούν φίλτρο νερού στη βρύση τους αλλά υπάρχουν απλούστερες, φθηνότερες διαθέσιμες επιλογές: μια κανάτα φίλτρου νερού.

Εάν το νερό της βρύσης δεν μυρίζει και δεν έχει φρέσκια γεύση, γνωρίζεις ότι υπάρχουν ρύποι στο πόσιμο νερό (ακαθαρσίες, χλώριο, ορισμένα βαρέα μέταλλα) ή έαν ανησυχείς για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού σου αναζητάς μια λύση για καθαρό νερό.

7 σημάδια ότι δεν πίνεις αρκετό νερό

Πώς λειτουργεί η κανάτα με φίλτρο νερού

Η κανάτα περιέχει ένα φίλτρο, εγκατεστημένο μέσα στο καπάκι της κανάτας, όπου λειτουργεί για να μειώσει την παρουσία ορισμένων ρύπων. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει με έναν από τους δύο τρόπους:

 • Χημικά, όπου μια ουσία όπως ο ενεργός άνθρακας προσελκύει ορισμένους ρύπους.
 • Φυσικά, όπου ένα φίλτρο, που μοιάζει με δίχτυ, παγιδεύει ορισμένους ρύπους.

Ωστόσο ορισμένα μόρια ρύπων, όπως ο μόλυβδος, είναι "πολύ προηγμένα" για την απλή λύση φιλτραρίσματος μιας κανάτας.

Είναι η κανάτα με φίλτρο νερού αποτελεσματική;

Δεν υπάρχει απλή απάντηση όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των κανατών με φίλτρο νερού. Αντίθετα, η αξιοπιστία τους εξαρτάται από τους στόχους ποιότητας του νερού.

Αν ψάχνεις για έναν γρήγορο, απλό τρόπο να φιλτράρεις μικρές ποσότητες νερού, μία κανάτα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Απλώς έχε κατά νου ότι το νερό θα μπορούσε να περιέχει ακόμη ορισμένους ρύπους που δεν μπορεί να φιλτράρει η κανάτα.

Εάν, από την άλλη πλευρά, αναζητάς μια ολοκληρωμένη λύση για καθαρό νερό ίσως η κανάτα δεν αρκεί. Θα χρειαστείς κάτι πιο ισχυρό.

Κανάτα με φίλτρο νερού: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα;

Πλεονεκτήματα 

 • Δεν απαιτείται περίπλοκη εγκατάσταση: Μερικές κανάτες φιλτράρουν ακόμη και καθώς ρίχνεις το νερό μέσα. Τι φιλτράρουν; Ίχνη ακαθαρσιών, όπως ορισμένα ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα και φαρμακευτικές ουσίες.
 • Είναι φθηνή: Η μέση τιμή μιας κανάτας είναι περίπου τα 30 - 40 ευρώ (έξτρα κόστος τα φίλτρα).
 • Μειώνει τις ουσίες που αλλοιώνουν τη γεύση, όπως το χλώριο και προστατεύει τις συσκευές από τα άλατα σε περιοχές με μαλακό και σκληρό νερό.

Μειονεκτήματα 

 • Λιγότερη αποτελεσματική: Μια κανάτα φίλτρου νερού δεν αρκεί για να φιλτράρει πολλούς σημαντικούς ρύπους.
 • Έχουν μειωμένη χωρητικότητα: Φιλτράρουν λίγο νερό τη φορά, έτσι δεν μπορείς να βασιστείς για μεγαλύτερες ανάγκες όπως το μαγείρεμα ή μια μεγάλη οικογένεια.

Πότε αξίζουν οι κανάτες νερού τελικά;

Οι κανάτες είναι καλύτερη επιλογή από τα πλαστικά μπουκάλια νερού μιας χρήσης, τα οποία είναι ακριβά και καθόλου φιλικά προς το περιβάλλον. Εάν σκέφτεσαι να αγοράσεις μια κανάτα με φίλτρο νερού, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη:

 • Τύπος φίλτρου: Υπάρχουν διάφοροι τύποι φίλτρων διαθέσιμοι, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα που να αφαιρεί τους ρύπους που σε απασχολούν.
 • Χωρητικότητα: Οι κανάτες με φίλτρο νερού διατίθενται σε διάφορες χωρητικότητες, επομένως επίλεξε μία που είναι κατάλληλη για το μέγεθος του νοικοκυριού.
 • Χαρακτηριστικά: Μερικές κανάτες με φίλτρο νερού έχουν πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως δείκτες αντικατάστασης φίλτρου ή ενσωματωμένο ψύκτη.
 • Κόστος: Η τιμή των κανάτων με φίλτρο νερού κυμαίνεται από μερικές δεκάδες ευρώ έως εκατοντάδες ευρώ.

Ευεργετικές ιδιότητες νερού: 3 βασικά οφέλη που χαρίζει στο σώμα σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i