5 λόγοι που αξίζει να βάλεις τα καλά λιπαρά στη διατροφή σου

Ιδού οι πέντε λόγοι που θα σε πείσουν να εντάξεις τα λιπαρά και συγκεκριμένα τα καλά λιπαρά στη διατροφή σου και μάλιστα καθημερινά.

kala-lipara

Γιατί να τα εντάξεις τα καλά λιπαρά στη διατροφή σου:

1. Κάνουν τη μνήμη σου δυνατή και σου φτιάχνουν τη διάθεση

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούνται από δύο συστατικά, το EPA και το DHA, εικοσιπεντανοϊκό και δεκαεξανοϊκό οξύ αντίστοιχα. Αυτά βοηθούν τον οργανισμό να δημιουργήσει προστατευτικές μεμβράνες για να επικοινωνούν τα κύτταρα του εγκεφάλου και αυξάνει την ευαισθησία στη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας. Επίσης, βελτιώνουν τη μνήμη και την ενέργεια.

2. Προστατεύουν την καρδιά σου

Έχει τεκμηριωθεί ότι η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την LDL ή «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια κάνοντας τις αρτηρίες σου πιο ελαστικές, μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση, σταθεροποιεί το ρυθμό της καρδιάς, επιβραδύνει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και παρεμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Πρόσθεσε και την ικανότητα που έχουν στο να βελτιώνουν την ηλεκτρική επικοινωνία μεταξύ των καρδιακών κυττάρων, άρα προλαμβάνουν την αρρυθμία. Έτσι, μπορείς να καταλάβεις γιατί τα Ω-3 ενδείκνυνται για θεραπεία από καρδιακή προσβολή σε πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, καθυστερούν την εμφάνιση των όγκων, επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους και ελαττώνουν τον κίνδυνο μεταστάσεων. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωσή τους αυξάνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, της ακτινοθεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής κατά του καρκίνου.

3.Προλαμβάνουν την εμφάνιση διαβήτη

Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση Ω-3 λιπαρών οξέων αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου σε περίοδο νηστείας.

4. Συμβάλλουν σε πιο γερό ανοσοποιητικό

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το άσθμα, η οστεοπόρωση, η ελκώδης κολίτιδα, η ψωρίαση και άλλα φλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα ίσως οφείλονται στη μειωμένη πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων σε συνδυασμό με μια «κακή» διατροφή. Εμπλουτίζοντας τη διατροφή σου με Ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσεις την παραγωγή μιας σειράς ουσιών που προωθούν τη φλεγμονή και σχετίζονται με αυτά.

5. Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα προκαλούν το αίσθημα της πληρότητας για περισσότερη ώρα και αυξάνουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του λίπους ως πηγή ενέργειας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i