Εύκολα λαζάνια με λαχανικά & ρικότα

Ποιός είπε ότι τα ζυμαρικά είναι απαγορευμένα στη δίαιτα; Σου αποδεικνύουμε το αντίθετο.

04.03.2013

Γράφει: Shape.gr

εχεις διαβασει

Εύκολα λαζάνια με 
λαχανικά & ρικότα

Λαζάνια με λαχανικά

Μερίδες: 8

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

1/2 κιλό κολοκύθα, ξεφλουδισμένη, χωρίς τα σπόρια

3 ½ κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι και μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

250 γραμμ. λαζάνια

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

4 φλιτζ. λαχανίδες, πλυμένες και κομμένες σε λωρίδες

2 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φλιτζ. άπαχο γάλα

2 φλιτζ. ρικότα

1 μεγάλο αβγό

2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη

σπρέι μαγειρικής

1 ½ φλιτζ. μοτσαρέλα

Εκτέλεση

Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Κόψε την κολοκύθα σε λεπτές φέτες και βάλ’ τη σε ταψί. Περίχυσε με μία κουταλιά της σούπας λάδι και μια πρέζα αλατοπίπερο και ανακάτεψε για να πάει παντού. Βάλ’ τη σε ένα ομοιόμορφο στρώμα στο ταψί και ψήσ’ τη για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Βγάλ’ την από το φούρνο, αφήνοντάς τον αναμμένο.

Όσο ψήνεται η κολοκύθα, βάλε νερό να βράζει σε μεγάλη κατσαρόλα. Πρόσθεσε τα λαζάνια και βράσ’ τα για 7 λεπτά, al dente. Στράγγιξέ τα και βάλ’ τα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για να μην κολλήσουν. Σε μέτριο κατσαρολάκι, ζέστανε 1 ½ κουταλάκι του γλυκού λάδι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Πρόσθεσε το σκόρδο και σοτάρισέ το για 2 λεπτά.

Ρίξε ανακατεύοντας τις λαχανίδες και μία κουταλιά της σούπας βασιλικό. Πρόσθεσε ¼ φ1/4 του φλιτζανιού νερό, σκέπασε το κατσαρολάκι και άφησέ τα βράσουν για 5 λεπτά. Βγάλε το καπάκι, χαμήλωσε τη φωτιά και βράσ’ τα για άλλα 3 λεπτά. Άφησέ τα στην άκρη να κρυώσουν. Σε μεσαίο τηγάνι, ζέστανε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Πρόσθεσε το αλεύρι και χτύπησέ το για 1 λεπτό. Ρίξε αργά, ενώ συνεχίζεις να χτυπάς, το γάλα και μια πρέζα αλάτι. Άφησέ το να πάρει βράση, ανακατεύοντας διαρκώς. Συνέχισε να ανακατεύεις για 2 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Βγάλ’ την από τη φωτιά. Ρίξε τη ρικότα στις λαχανίδες. Πρόσθεσε το αβγό και τη ρίγανη και ανακάτεψε. Πασπάλισε με αλατοπίπερο.

Ψέκασε ένα ταψί διαμέτρου 23-33 εκ. με σπρέι μαγειρικής. Άπλωσε 2/3 φλιτζ. σάλτσα. Βάλε ένα στρώμα λαζάνια από πάνω. Άπλωσε με προσοχή το μείγμα ρικότα πάνω από τα λαζάνια και γαρνίρισε με την ψητή κολοκύθα. Πασπάλισε τη μισή μοτσαρέλα πάνω από την κολοκύθα. Βάλε από πάνω την υπόλοιπη ρικότα και ξανά λαζάνια.

Ολοκλήρωσε με την υπόλοιπη σάλτσα, το βασιλικό και τη μοτσαρέλα. Ψέκασε ένα αλουμινόχαρτο με σπρέι μαγειρικής. Σκέπασε τα λαζάνια με το αλουμινόχαρτο (με την πλευρά που έχεις ψεκάσει από κάτω). Ψήσ’ τα για 25 λεπτά, βγάλε το αλουμινόχαρτο και ψήσ’ τα για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το τυρί. Άφησέ τα να καθίσουν για 5 λεπτά πριν τα κόψεις.

Θρεπτική αξία ανά μερίδα (1 κομμάτι λαζάνια): 384 θερμίδες, 16 γραμμ. λιπαρά, 7 γραμμ. κεκορεσμένα λιπαρά, 41 γραμμ. υδατάνθρακες, 21 γραμμ. πρωτεΐνες, 3 γραμμ. φυτικές ίνες, 471 mg ασβέστιο, 2 mg σίδηρος, 279 mg νάτριο

 

Editor's Picks:

Περισσότερα από Bikini Body '13

#shapegreece