Δίαιτα Atkins: τα δυνατά και αδυνάτα σημεία της

Η διάσημη δίαιτα Atkins διαθέτει δυνατά και αδύναμα σημεία. Τι πρέπει να γνωρίζεις προτού την ξεκινήσεις.

23.02.2012

Γράφει: Shape.gr

εχεις διαβασει

Δίαιτα Atkins

Ακολουθώντας τη δίαιτα Atkins η διατροφή σου πρέπει να αποτελείται κατά 68% από λίπη, κατά 27% από πρωτεΐνες και κατά 5% από υδατάνθρακες. Ουσιαστικά σου κόβει τη σαλάτα, τις γαρνιτούρες, σου επιτρέπει να τρως κρέας, να πίνεις αλκοόλ και να τρως τυρί ή ξηρούς καρπούς. Το κακό; Μετά δεν έχει επιδόρπιο…

Η δίαιτα του dr Atkins έχει τέσσερις φάσεις:

1η: Εισαγωγή (Induction)

Διαρκεί 2 εβδομάδες και η απώλεια βάρους είναι στα 2,5-4,5 κιλά. Ουσιαστικά θα πρέπει να τρως μόνο 20 γραμμάρια υδατάνθρακες τη μέρα και σκέψου ότι μία μεγάλη φέτα ψωμί έχει αυτές τις θερμίδες. Κατά τα άλλα μπορείς να τρως πρωτεΐνες, προκαλώντας στον οργανισμό κέτωση, κατά την οποία καίγονται οι θερμίδες με ταχύ ρυθμό. Επιβάλλεται η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού τη μέρα υποχρεωτικά!

2η: Συνεχιζόμενη απώλεια βάρους (Ongoing Weight Loss)

Ο οργανισμός σου καίει ήδη τα λίπη, οπότε αυξάνεις την πρόσληψη των υδατανθράκων κατά 5 γραμμάρια κάθε εβδομάδα που περνάει, αρχής γενομένης με την έναρξη αυτής της φάσης. Ο Atkins είχε προτείνει 9 σκάλες για τις 9 εβδομάδες που συνήθως διαρκεί αυτή η φάση. Στην πρώτη επέλεξε να δοθεί έμφαση στα λαχανικά της πρώτης φάσης σε λίγο μεγαλύτερες ποσότητες, στη δεύτερη έμφαση στα φρέσκα τυριά, στην τρίτη στους ξηρούς καρπούς, στην τέταρτη στα βατόμουρα, στην πέμπτη στο αλκοόλ, στην έκτη στα όσπρια, στην έβδομη στα φρούτα, στην όγδοη σε πιο στεγνά λαχανικά και στην ένατη σε προϊόντα ολικής αλέσεως. Φυσικά, αυτό είναι ακατόρθωτο και γι’ αυτό και δεν είναι υποχρεωτικό.

3η: Προ-συντήρηση (Pre-Meintenance)

Σε αυτό το σημείο αυξάνεται σταδιακά η πρόσληψη υδατανθράκων ώσπου να σταματήσει η απώλεια βάρους. Φυσικά, μπορείς να διαλέξεις και από τις προηγούμενες φάσεις φαγητά σε μεγαλύτερες ποσότητες.

4η: Συντήρηση (Lifetime Maintenance)

Στη φάση αυτή δεν υπάρχουν περιορισμοί. Μπορείς να τρως όσο θες, απλώς θα πρέπει να προσέχεις πόσους υδατάνθρακες καταναλώνεις. 

Δίαιτα Atkins: Τα δυνατά της σημεία

 • Δεν απαιτεί μείωση των θερμίδων και η απώλεια βάρους είναι μόνιμη.
 • Είναι σχετικά εύκολη στην εφαρμογή της, αφού μειώνει δραστικά τους υδατάνθρακες.
 • Επειδή μπορείς να καταναλώσεις κρέας, μπορείς να την τηρήσεις ακόμη και όταν τρως έξω.
 • Συμβάλλει στην απώλεια αλλά και τη συντήρηση βάρους και, μάλιστα, μέσω της καύσης του λίπους. Ακόμη κι αν καταναλώνεις τον ίδιο αριθμό θερμίδων σε σχέση με μια άλλη δίαιτα καις περισσότερο λίπος.

  Δίαιτα Atkins:  8 λόγοι για να την αποφύγεις:

 1. Βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση κρέατος και των παραγώγων του και γι’ αυτό είναι πιο δύσκολο να την ακολουθούν οι γυναίκες.
 2. Λόγω του αποκλεισμού των φρούτων, προκαλεί δυσκοιλιότητα.
 3. Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, αναγούλες, κακοσμία του στόματος. Αυτό συμβαίνει καθώς, λόγω της έλλειψης υδατανθράκων, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας και όχι τη γλυκόζη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κέτωση η οποία διαταράσσει τη χημική ισορροπία του οργανισμού.
 4. Η έλλειψη υδατανθράκων έχει ως αποτέλεσμα τη διούρηση, που συνεπάγεται απώλεια υγρών από το σώμα.
 5. Αυξάνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα Atkins παρουσίασαν 25% υψηλότερα ποσοστά χοληστερόλης και κατά 50% καρδιαγγειακά νοσήματα.
 6. Μια διατροφή με υψηλές πρωτεΐνες μπορεί να επιταχύνει την απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, ιδιαίτερα αν πάσχεις από ήπια νεφρική ανεπάρκεια.
 7. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση λόγω της αυξημένης πρόσληψης νατρίου με τη μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών.
 8. Μπορεί να δημιουργήσει ουρική αρθρίτιδα, αφού τροφές που χρησιμοποιούνται στη δίαιτα όπως το κρέας, τα θαλασσινά και το αβγό είναι πλούσια σε πουρίνες οι οποίες μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ

 

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Best of network

#shapegreece