Η δίαιτα 80/10/10 & δύο συνταγές για να ετοιμάσεις

Μία δίαιτα γνωστή ως 80/10/10 έχει γίνει τον τελευταίο καιρό. Η χαμηλών λιπαρών χορτοφαγική δίαιτα παίρνει το όνομά της από τις συνιστώμενες ποσότητες ημερήσιας πρόσληψης σε: 80% φρούτα και λαχανικά, 10% πρωτεΐνη και 10% λιπαρά.

Η εν λόγω δίαιτα, την οποία ακολουθούν πολλοί αθλητές, είναι δημιούργημα του Dr Douglas M. Graham,- ο οποίος πιστεύει πως αποτελεί το ιδανικό πλάνο για να καταναλώνουμε τα λιπαρά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, χωρίς καταπίεση και χωρίς να μεταβάλλονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.


 

Ο δημιουργός της δίαιτας Dr Douglas M. Graham τονίζει:

 

“Μπορείς γενικά να συμπληρώσεις αυτό το ποσοστό του 80/10/10 με δύο ή τρία γεύματα αποτελούμενα μόνο από φρούτα στη διάρκεια της ημέρας και επιπλέον μία μεγάλη σαλάτα το απόγευμα.

 

“Τα φρούτα επικρατούν έντονα, ωστόσο μπορείς να καταναλώνεις όσα πράσινα λαχανικά θέλεις”.

 

 Ο Dr Graham ισχυρίστηκε πως δεν είναι τόσο δύσκολο να υιοθετήσει κανείς αυτή την διατροφή ενώ στο βιβλίο του "The  80/10/10 diet: Balancing your health, your weight and your life, one luscious bite at a time", μιλά για τα πλεονεκτήματα υιοθετήσεις μιας ωμοφαγικής διατροφής:


Η δίαιτα 80/10/10 & δύο συνταγές για να ετοιμάσεις - εικόνα 1

 

“Αν υιοθετήσεις μία ωμοφαγική δίαιτα, το σώμα σου μπορεί εύκολα να καταφέρει  αποβάλλει συσσωρευμένες τοξίνες και να ομαλοποιήσει το βάρος του. Η κοινή λογική δεν υποστηρίζει το μαγείρεμα”, συνεχίζει ο συγγραφέας.

 

Σύμφωνα με την έρευνα του Dr Graham, τα επιπλέον οφέλη για την υγεία από την 80/10/10, περιλαμβάνουν τη γρήγορη πέψη, τη συνολική βελτίωση της υγείας, μεγαλύτερη  ενέργεια, οξυγονωμένα κύτταρα ευεξία και ζωντάνια. Ο Γκράχαμ τονίζει πως παρότι πολλές δίαιτες στοχεύουν στην εξάλειψη των υδατανθράκων, τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα στη διατροφή όλων μας:

 

«Η οριακή αλλά σωστή κατανάλωση υδατανθράκων, αποτελεί το κλειδί στο να παραμένεις χορτάτη για περισσότερο χωρίς λιγούρες και υπερφαγία.

 

Σύμφωνα με τον δημιουργό της δίαιτας, το πιο μεγάλο εμπόδιο είναι να συνηθίσεις να τρως μεγάλες μερίδες φρούτων και πολλές σαλάτες αλλά ο ίδιος είναι σίγουρος πως μετά από ένα διάστημα, θα το συνηθίσεις.


Οι ενστάσεις: οι ειδικοί δεν συμφωνούν με τον πλήρη αποκλεισμό συγκεκριμένων διατροφικών ομάδων από τη δίαιτά του. Ταυτόχρονα, τα σάκχαρα των φρούτων, είναι μεν φυσικά αλλά δεν παύουν να είναι σάκχαρα, των οποίων η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να σε κάνει να αποκτήσεις ακόμα μεγαλύτερες λιγούρες. Άλλωστε, ο ίδιος ο δημιουργός της δίαιτας, μοιάζει να μην κατέχει ακριβώς το διαχωρισμό ανάμεσα σε λιπαρά ή μη λιπαρά φρούτα όπως τα αποκαλεί, γλυκά ή λιγότερο φλυκά φρούτα και λαχανικά ή άλλα λαχανικά.


Το θετικό: οι συνταγές που προτείνει στο βιβλίο της 80/10/10 ο δημιουργός της. Θα σε κάνουν να δεις απλά υλικά που έχεις στο σπίτι σου με άλλο μάτι και να φτιάξεις απίστευτα γλυκά από το μηδέν.



Δύο από τις καλύτερες συνταγές της δίαιτας 80/10/10, μια γλυκιά και μια αλμυρή

 

 

Κρεμώδης σάλτσα καλαμποκιού σε σαλάτα κολοκύθας

 

Για την κρεμώδη σάλτσα καλαμποκιού:

1 1/2 φλιτζ. καλαμπόκι

1/2 φλιτζ. κίτρινη πιπεριά, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη

1 κοτσάνι σέλερι- σέληνο

1/2 φλιτζ. τοματάκια τσέρι κίτρινα

1/4 αβοκάντο

3 κ.σ. φρέσκο άνηθο

1 κ.γ. φύλλα φρέσκου δυόσμου

 

Για τη σαλάτα  με κοκκινολάχανο και κολοκύθα

 

2-3 κίτρινα κολοκύθια

1/4 – 1/2 αβοκάντο, σε κύβους

1 φλιτζ. τοματάκια τσέρι κίτρινα, κομμένα στα τέσσερα

1/2 φλιτζ. καλαμπόκι

1/4 κόκκινο λάχανο, κομμένο σε τρίγωνα

1 μαρούλι

 

Χτύπησε σε ένα μπλέντερ το καλαμπόκι, την κίτρινη πιπεριά, το σέλερι και τα κίτρινα τοματάκια μέχρι να γίνουν λεία.

 

Πρόσθεσε το αβοκάντο και συνέχισε αλλά προσεκτικά για να μην λιώσει εντελώς. Πρόσθεσε το φρέσκο δυόσμο και το άνηθο και πάτα μια δυο φορές το διακόπτη ίσα ίσα για να αναμιχθούν.

 

Βάλε το μίγμα σε ένα μπολ και βάλε το στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Ανακάτεψε ξανά προτού σερβίρεις.

Κόψε τα κολοκύθια σε μακριές λεπτές λωρίδες. Βάλε τα σε ένα μπολ. Ανάμιξε με το φρέσκο άνηθο, το αβοκάντο, τα κομμένα τοματάκια, το καλαμπόκι και την κρεμώδη σάλτσα καλαμποκιού.

 

Μοίρασε τη σαλάτα μέσα στα τρίγωνα του λάχανου και σέρβιρε επάνω σε ένα στρώμα από φύλλα μαρουλιού.



 

Τάρτα βατόμουρου με κρέμα καρύδας

 

Βάση:

1 φλιτζ. ξύσμα καρύδας

1 1/2 κ.σ. τρυφερή καρύδα

3/4 φλιτζ. χουρμάδες ψιλοκομμένους

2,5 εκ. λουβί βανίλιας, με καθαρισμένους τους σπόρους

 

Γέμιση βατόμουρου

1/2 φλιτζ. χουρμάδες

1/8 φλιτζ. νερό

3/4 φλιτζ. βατόμουρα

1/4 φλιτζ. βατόμουρα, καταψυγμένα

 

Κρέμα καρύδας: 1 φλιτζ. ψίχα τρυφερής καρύδας

 

Σε ένα μιξεράκι βάλε την τριμμένη καρύδα, την ψίχα της καρύδας, τη βανίλια και 3/4 φλιτζ. χουρμάδες και δούλεψέ το μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Άπλωσε καλά τη ζύμη σε ένα ταψί για τάρτες των 8'', φτιάχνοντας ένα στεφάνι ύψους  περίπου μισό εκατοστό. Βάλε την στην κατάψυξη για να σφίξει.

 

Ανάμιξε 1/2 φλιτζ. χουρμάδες και 1/8 φλιτζ. νερό μέχρι να γίνει μια απαλή αλοιφή. Πρόσθεσε τα φρέσκα και τα καταψυγμένα βατόμουρα και χτύπα στο μίξερ μέχρι να ανακατευτούν καλά, Μην τα λιώσεις εντελώς. Βάλε το μίγμα σε ένα μπολ στην κατάψυξη για τουλάχιστον μισή ώρα. Καθάρισε το μπλέντερ, πρόσθεσε 1 φλιτζ. ψίχα καρύδας και χτύπα το μέχρι να γίνει απαλό, πρόσθεσε 1 κ.σ. βούτυρο κακάο και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να γίνει απαλό και αφράτο.

 

Βγάλε τη βάση και τη γέμιση βατόμουρου από την κατάψυξη και κάλυψε με την κρέμα καρύδας. Χρησιμοποίησε μια σπάτουλα για να απλώσεις όμορφα την κρέμα και γαρνίρισε με φρέσκα βατόμουρα και φύλλα δυόσμου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i