Διατροφή χωρίς γλουτένη: τι πρέπει να γνωρίζεις

Είναι η μόδα των ημερών: πολλές celebrity προτιμούν τη διατροφή χωρίς τροφές που περιέχουν γλουτένη, ανάμεσά τους και η Μάιλι Σάιρους και η Lady Gaga. Από την άλλη, η Έλλη Κοκκίνου έχει αναγκαστεί να ζει χωρίς γλουτένη εξαιτίας της ασθένειας κοιλιοκάκη από την οποία πάσχει.



Κόβεις τη γλουτένη, χάνεις κιλά. Ακούγεται απλό, αλλά τελικά δεν είναι και τόσο.


Τι είναι η γλουτένη

Πρόκειται για ένα είδος πρωτεΐνης που περιέχεται στη σίκαλη, στο σιτάρι και στο κριθάρι και κατά συνέπεια στους περισσότερους τύπους ψωμιών, δημητριακών, ζυμαρικών και άλλων ειδών βασικής διατροφής. Ωστόσο υπάρχουν και σιτηρά που δεν την περιέχουν, όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και το κεχρί.

Ποιους βλάπτει

Σε φυσιολογικές συνθήκες η γλουτένη διασπάται στο λεπτό έντερο και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Ένα ποσοστό ωστόσο, περίπου το 6% παρουσιάζει ευαισθησία στη γλουτένη, η οποία εκφράζεται με πεπτικά προβλήματα, διάρροιες, έλλειψη ενέργειας και κόπωση κάθε φορά που καταναλώνει τροφές που την περιέχουν.

Κυρίως όμως η γλουτένη βλάπτει όσους πάσχουν, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν, από κοιλιοκάκη, έναν στους δέκα Αμερικανούς δηλαδή. Πρόκειται για ένα κληρονομικό, αυτοάνοσο νόσημα που σε συνδυασμό με την κατανάλωση γλουτένης προκαλεί καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου και εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό.


Στο πρόσφατο παρελθόν, η διατροφή χωρίς γλουτένη ακολουθούνταν μόνο από τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη και δεν θεωρούνταν αποτελεσματική μέθοδος αδυνατίσματος. Σήμερα ωστόσο η λογική έχει αλλάξει, καθώς οι τροφές που την περιέχουν είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και ζάχαρη και κατά συνέπεια και σε θερμίδες, επιβαρύνοντας τον οργανισμό μας. Οι διαιτολόγοι θεωρούν ότι αποφεύγοντας τη γλουτένη μπορεί να ενεργοποιηθούμε να κόψουμε το junk food και να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά που δεν την περιέχουν. Έτσι μόνο μπορεί να πετύχουμε απώλεια κιλών, να δούμε την κοιλιά μας να πέφτει, τους γλουτούς μας να αδυνατίζουν και να αυξήσουμε τα επίπεδα ενέργειάς μας.

Τι απαγορεύεται

Ζυμαρικά, ψωμί σίκαλης, από κριθάρι ή σιτάρι, κρουτόν, δημητριακά πρωινού, μπισκότα, κράκερ, κέικ, πίτσα, έτοιμες σάλτσες, αλλαντικά, λουκάνικα κονσέρβας, σοκολάτα, καραμέλες, ντρέσινγκ για σαλάτες, σόγια σος, έτοιμες σούπες, πουρές σε σκόνη, παναρισμένα τρόφιμα, ό,τι περιέχει βύνη, όπως η μπίρα, επεξεργασμένοι ξηροί καρποί, μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα, μαρμελάδες κ.α.

Τι επιτρέπεται

Φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα όπως αυγά, φασόλια, κόκκινο κρέας και κρέας πουλερικών, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα ψάρια. Επιτρέπονται επίσης τα λίπη και τα έλαια (βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι), το κεχρί, το ρύζι, το άγριο ρύζι, οι ρυζογκοφρέτες, το καλαμποκόψωμο, το φαγόπυρο, οι πατάτες, το καλαμπόκι, αλλά και οι ελιές, τα μπαχαρικά και τα βότανα.

Για όλα τα μυστικά σχετικά με τη διατροφή χωρίς γλουτένη, κάνε κλικ στο www.madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i