Δύο vegan συνταγές για να δοκιμάσεις στο φετινό Veganuary Challenge

Ο Ιανουάριος είναι ο τέλειος μήνας για υγιεινή διατροφή και αποτοξίνωση χάρη στο Veganuary!

my greek vegan food_06_selinoriza lemonati

Tο #Veganuary έγινε για πρώτη φορά το 2014 και, έκτοτε,  κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία στο κοινό, που σκέφτεται να ξεκινήσει μια vegan διατροφή, να αρχίσει τη νέα χρονιά με το πιο «υγιεινό» challenge που υπάρχει στα social media αυτό το διάστημα.

Το Veganuary προέρχεται από τις λέξεις January και Vegan. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που σκοπό έχει να φέρει όλο και περισσότερο κοινό πιο κοντά στη vegan διατροφή μέσα από ένα challenge, κάθε Ιανουάριο, προσκαλώντας όσους θέλουν να ακολουθήσουν vegan πρόγραμμα για έναν μήνα.

Εκτός από μια ευκαιρία να έρθεις κοντά στη διατροφική αυτή ιδεολογία, το challenge αυτό είναι και ένας ιδανικός τρόπος αποτοξίνωσης από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος των προηγούμενων, γιορτινών ημερών.

Πώς θα κάνεις εύκολα το Veganuary με το βιβλίο My Greek vegan food

Δύο vegan συνταγές για να δοκιμάσεις στο φετινό Veganuary Challenge - εικόνα 1

Στο νέο βιβλίο «My Greek vegan food», από την Εύα Μονοχάρη του funkycook.gr και την Ιωάννα Παυλάκη, δημιουργού της σειράς βιβλίων μαγειρικής My Greek recipes που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο, μπορείς να βρεις ατελείωτη έμπνευση για vegan και υγιεινές συνταγές, που μπορείς να δοκιμάσεις τον Βιγκανουάριο αλλά και γενικότερα. Παρακάτω, θα βρεις δύο υπέροχες συνταγές που συμπεριλαμβάνονται στις σελίδες του.

Σελινόριζα Λεμονάτη

Δύο vegan συνταγές για να δοκιμάσεις στο φετινό Veganuary Challenge - εικόνα 2

Η πιο άσχημη του βασιλείου των λαχανικών μεταμορφώνεται σε κύκνο, μέσα από ένα πιάτο της θαλπωρής. Συνήθως γίνεται λαδερή και λεμονάτη στην κατσαρόλα με μπόλικο πράσο, όπως εδώ, όταν δεν φτιάχνει κάποιον πουρέ ή βελουτέ.

Προετοιμασία: 10 λεπτά • Μαγείρεμα: 45 λεπτά • Μερίδες: 4

Υλικά 

70 ml ελαιόλαδο • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο • 3 πράσα, σε ροδέλες • 2 καρότα, σε ροδέλες • 2 πατάτες, σε μέτρια κομμάτια • 1 κιλό σελινόριζα, σε μέτρια κομμάτια • 4 κ .σ. σέλινο, ψιλοκομμένο • 300 ml ζωμό λαχανικών, καυτό • χυμό από 1 λεμόνι • αλάτι • πιπέρι

Εκτέλεση 

1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 2΄-3΄ ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες και τη σελινόριζα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3΄-4΄.

2. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το σέλινο και τον ζωμό, κλείνουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 35΄ χωρίς να ανακατέψουμε το φαγητό.

3. Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, ανακινούμε την κατσαρόλα και την αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως με τραγανό ψωμί.

TIP

Προσθέστε και 200 γρ. αρακά ή μανιτάρια λευκά μαζί με τις πατάτες, ταιριάζουν πολύ!

Κουνουπίδι καπαμά 

Δύο vegan συνταγές για να δοκιμάσεις στο φετινό Veganuary Challenge - εικόνα 3

Μία συνταγή που μαγειρεύεται σε όλη την Ελλάδα από τα παλιά χρόνια της παράδοσης, όταν το φτωχικό σπιτικό έπρεπε να μεταμορφώσει σε χορταστικό, κυρίως πιάτο, ένα απλό λαχανικό. Το όνομά του, το πήρε από την τεχνική του, που σημαίνει μαγειρευτό της κατσαρόλας που σιγοψήνεται με κλειστό το καπάκι.

Προετοιμασία: 10 λεπτά • Μαγείρεμα: 30 λεπτά •  Μερίδες: 4

Υλικά

60 ml ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κιλό κουνουπίδι, σε μέτρια κομμάτια

2 κ.σ. ξίδι κόκκινο καλής ποιότητας 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος 250 ml ζωμός λαχανικών καυτός 1 κ.σ. πελτές ντομάτας 150 ml χυμός ντομάτας 1 κ.γ. ζάχαρη 1 φύλλο δάφνης 3 κόκκους μπαχάρι 1 μικρό ξυλάκι κανέλα αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2΄-3΄ ανακατεύοντας διαρκώς. 
  2. Προσθέτουμε το κουνουπίδι ανακατεύοντας για 3΄ επιπλέον. Σβήνουμε με το ξίδι και, μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 25΄-30΄ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Tip: Για ένα ακόμα πιο χορταστικό πιάτο, σοτάρουμε και μερικές πατάτες κομμένες κυδωνάτες μαζί με το κουνουπίδι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i