Ελληνικός καφές: 4 βασικά οφέλη που έχει στην υγεία σου

Τα μυστικά γύρω από τα οφέλη του ελληνικού καφέ ώστε να γίνει σύμμαχος και της δικής σας υγείας κι ευεξίας.

white-cup-of-espresso-with-clipping-path-picture-id1077309252

Γράφει η Μαρία Ζερβού, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, zervoumaria.gr

Επειδή ξέρω ότι ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για τους περισσότερους, ήθελα να μοιραστώ μαζί σου τα μυστικά γύρω από τα οφέλη του ελληνικού καφέ ώστε να γίνει σύμμαχος και της δικής σου υγείας κι ευεξίας.

Ενυδάτωση χωρίς θερμίδες

Με το 99,9% του καφέ να αποτελεί το νερό, σίγουρα πρόκειται για μία συνήθεια που συμβάλλει στην ενυδάτωσή σου μέσα στη μέρα. Μάλιστα, με λιγότερες από 8 θερμίδες ανά φλιτζάνι, μπορείς να απολαύσεις περισσότερο καφέ χωρίς να φοβάσαι ότι θα επηρεάσει το βάρος σου, ειδικά αν είσαι από αυτούς που θέλουν να «απασχολείται» με κάποιο ρόφημα τις ώρες που βρίσκεσαι σπίτι, ή τις ώρες που εργάζεσαι. Άλλωστε, οι θερμίδες στην περίπτωση αυτή να θυμάσαι ότι προέρχονται από ό,τι προσθέσουμε στον καφέ, για παράδειγμα τη ζάχαρη ή το γάλα, και όχι από την καφεΐνη του.

Αντιοξειδωτικός σύμμαχος

Από 220 έως 370mg αντιοξειδωτικών έχεις να κερδίσεις εάν επιλέξεις έναν μονό ή διπλό ελληνικό καφέ αντίστοιχα! Αυτόματα, με τα αντιοξειδωτικά του ο καφές εντάσσεται υπέρ της άμυνας του οργανισμού μας, ενώ οι πολυφαινόλες που περιέχει καταπολεμούν τις φλεγμονές. Ακόμη, έρευνες έχουν μελετήσει τη συμβολή τους στη ρύθμιση επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αλλά και τη θετική τους επίδραση στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τόνωση κι ευεξία

Τι είναι πολύ ψηλά στη λίστα μας αυτές τις μέρες; Μα φυσικά η ψυχική μας υγεία. Και τι καλύτερο από ένα «φυσικό» booster; Πέρα από την εγρήγορση που θα μας προσφέρει η κατανάλωση του καφέ φαίνεται να προκαλεί θετική επίδραση στην ψυχική μας διάθεση. Μάλιστα, μελέτη που πραγματοποίησε το Harvard έδειξε πως γυναίκες που καταναλώνουν 4 ή και περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη.

*Tip: Φρόντισε η κατανάλωση καφεΐνης μέσα στη μέρα να μην ξεπερνάει τα 400mg, που αποτελεί τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων. Εάν το μεταφράσουμε σε φλιτζάνια ελληνικού καφέ, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 3 περίπου φλιτζάνια διπλού καφέ.

Πώς ωφελεί την καρδιά μας;

Δεν θα σε πάω πολύ μακριά, μέχρι την όμορφή μας Ικαρία, όπου πραγματοποιήθηκε έρευνα με στόχο να μελετηθούν τα στοιχεία που συμβάλλουν στην μακροβιότητα των κατοίκων της. Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά ήταν και ο ελληνικός καφές, όπου φάνηκε πως τα άτομα που κατανάλωναν ελληνικό καφέ καθημερινά – συγκριτικά με άλλα είδη καφέ – είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία που οδηγεί σε καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Εσύ ακόμη να πιάσεις το μπρίκι και να «στρωθείς» στη δουλειά; Απόλαυσε τον επόμενο ελληνικό καφέ!

Ελληνικός καφές: 4 βασικά οφέλη που έχει στην υγεία σου - εικόνα 1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i