9 τροφές που πρέπει πάντα να έχεις στην κουζίνα

Μπορείς ν’ αγοράζεις όσα λαχανικά θέλεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα τα φας, ειδικά αν είναι κρυμμένα στο συρτάρι του ψυγείου

«Για να ακολουθείς υγιεινή διατροφή, πρέπει να έχεις τις σωστές τροφές έτοιμες να σε περιμένουν» λέει ο Δημήτριος Γ. Πέτσιος, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.


«Βγάλε τα φρούτα και τα λαχανικά από τα κάτω συρτάρια, πλύν’ τα, κόψ’ τα και βάλ’ τα στο μεσαίο συρτάρι του ψυγείου. Είναι πιο πιθανό να τρως ό,τι βρίσκεται απευθείας στο ύψος των ματιών» προτείνει ο ίδιος.


Τοποθέτησε σε εμφανές σημείο τις παρακάτω τροφές ώστε να φτιάχνεις πιο εύκολα ένα υγιεινό γεύμα ή snack παρά να παραγγέλνεις απ’ έξω.


 

> Γάλα Έρευνες έχουν δείξει ότι 2 ποτήρια άπαχο γάλα μετά την άσκηση σε βοηθούν να αποκτήσεις περισσότερους μυς και λιγότερο λίπος.

> Πλήρες τυρί Καλύτερα να τρως λίγο πλήρες παρά πολύ ημιάπαχο. «Θα καταλήξεις να τρως περισσότερο ημιάπαχο τυρί, αν δε σε ικανοποιεί πλήρως» υπογραμμίζει ο ειδικός.

> Γιαούρτι 2% Χρησιμοποίησέ το αντί για κρέμα γάλακτος στις σάλτσες, τις πατάτες και τα ντιπ.

> Κατεψυγμένα λαχανικά Αρκούν 3 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων και είναι έτοιμα για να τα βάλεις στις σαλάτες ή τις σούπες ή να τα τρως ως snack με λίγη σάλτσα ντομάτας.

> Ζαμπόν χαμηλό σε νάτριο Βάλ’ το σε σάντουιτς ολικής αλέσεως ή φτιάξε ρολό με λαχανικά.

<->

> Καθαρισμένα και χωρισμένα σε μερίδες κατεψυγμένα φιλέτα ψαριού «Μόλις αποψυχθεί, ο σολομός παίρνει ελάχιστα λεπτά για να μαγειρευτεί» λέει o ειδικός.

> Φασόλια «Βράσε τα και βάλ' τα στην κατάψυξη σε χούφτες. Κάθε φορά που θα θέλεις επιπλέον πρωτεΐνες και φυτικές ίνες πρόσθεσε μια χούφτα στα βραστά λαχανικά και στις σαλάτες» προτείνει.

> Δημητριακά, κράκερ και ζυμαρικά ολικής αλέσεως Διάλεξε αυτά που περιέχουν τουλάχιστον 5 γραμμ. πρωτεΐνες και 3 γραμμ. φυτικές ίνες. Οι πρωτεΐνες θα σε χορτάσουν και οι φυτικές ίνες θα διατηρήσουν το αίσθημα πληρότητας για περισσότερο.

> Φιστικοβούτυρο «Είναι γεμάτο πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, ειδικά ρεσβερατρόλη, που έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες».


Αν δεν ξέρεις ποιό βούτυρο να προτιμήσεις, αμυγδάλου ή φιστικιού, δες την γκάλερι παρακάτω και πάρε τη σωστή απόφαση!

 

 

Το φιστικοβούτυρο

Το φιστικοβούτυρο

Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, των καλών λιπαρών (κυρίως μονοακόρεστων) και αντιοξειδωτικών ουσιών που μάλιστα αυξάνεται η συγκέντρωση τους στα ψημένα φιστίκια. Το φυστικοβούτυρο χρησιμοποιείται ως άλειμμα σε ψωμί, αλλά και σε σμούθις σέικ, γλυκά αλλά και μόνο τους, ως ιδανικό γλυκό σνακ. Η συμβατική μορφή του φυστικοβούτυρου έχει συνήθως πρόσθετα έλαια και ζάχαρη ενώ υπάρχει και φυσικό φυστικοβούτυρο που περιέχει μόνο φιστίκια και αλάτι. Τα φυσικό φυστικοβούτυρο έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, λιγότερες θερμίδες, και παρουσία τρανς λίπους. Το φυστικοβούτυρο το λατρεύουμε και γιατί να μην το απολαύσεις φτιαγμένο από τα χεράκια σου. Βάλε αρκετά φυστίκια στο μπλέντερ και χτύπησέ τα τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να γίνουν αλειφή!

To βούτυρο αμυγδάλου

To βούτυρο αμυγδάλου

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα μπορούν σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος, παρά την υψηλή τους περιεκτικότητα σε λιπαρά. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από το περιοδικό International Journal of Obesity κ and Related Metabolic Disorders σύγκρινε δύο δίαιτες με διάρκεια έξι μηνών. Στη μία δίαιτα, μία ομάδα ακολούθησε μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δίαιτα περιορισμένων θερμίδων (18 τοις εκατό λίπος) και η άλλη ακολούθησε μια μέτρια σε λιπαρά διατροφή (39 τοις εκατό λίπος) στην οποία το επιπλέον λίπος προερχόταν από την κατανάλωση αμυγδάλων. Η τελευταία ομάδα έχασε περισσότερο βάρος από την πρώτη με τα χαμηλότερα λιπαρά, παρά το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα συνολικών θερμίδων. Επιπλέον,η ομάδα που κανατάλωσε αμύγδαλα, έχασε περισσότερους πόντους στη μέση. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Τα αμύγδαλα περιέχουν ενώσεις που περιορίζουν την ποσότητα του λίπους που απορροφάται από το σώμα, έτσι κάποια ποσότητα απλά περνά από το στομάχι χωρίς να απορροφηθεί. Δοκίμασε το βούτυρο αμυγδάλου ανακατεύοντας μια κουταλιά σε στιγμιαία βρώμη ή απλώνοντάς το στο τοστ με φέτες μπανάνας. Για να φτιάξεις βούτυρο αμυγδάλου μόνη σου: ψήνεις 2 φλιτζάνια αμύγδαλα ανάλατα στο φούρνο, στους 165 βαθμούς για 10 λεπτά και κατόπιν τα περνάς από το μούλτι μέχρι να γίνουν πάστα!

Τι να επιλέξεις:

Τι να επιλέξεις:

Φιστικοβούτυρο: 32 γρ. περίπου 2 κουταλιές σούπας έχουν 188 θερμίδες, 8 γρ. υδατάνθρακες, 8 γρ.πρωτεΐνη και 16,1 γρ (3,4 κορεσμένα) λιπαρά. Βούτυρο Αμυγδάλου:32 γρ. περίπου 2 κουταλιές σούπας έχουν 202 θερμίδες, 6,3 γρ. υδατάνθρακες, 4,8 γρ.πρωτεΐνη και 19 γρ (1,8 κορεσμένα) λιπαρά. Το βούτυρο αμυγδάλου, είναι αγαπημένη τροφή της Γκουίνεθ Πάλτροου, αποτελεί αντίβαρο του φιστικοβουτυρου και ναι, πρόκειται για μια πάστα από αμύγδαλα. Σε αντίθεση μάλιστα με το φιστικοβούτυρο, περιέχει τα μισά κορεσμένα λιπαρά! Σημαντικό είναι να θυμάσαι πως το φυσικό φιστικοβούτυρο όπως και το φυσικό βούτυρο αμυγδάλου είναι η πιο διαιτητική και υγιεινή επιλογή, χωρίς να φορτώνεσαι με περιττά λιπαρά, αλάτι ή κρυμμένη ζάχαρη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i