Κάθε πότε είναι υγιεινό να τρώμε γλυκό; Πώς να τα εντάξω στη δίαιτα;

Πόσα γλυκά μπορώ να τρώω όταν κάνω δίαιτα; Να πώς θα το υπολογίσουμε.

Κάθε πότε είναι υγιεινό να τρώμε γλυκό

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι απανταχού γλυκατζήδες αρνούνται να αρκεστούν σε μικρή ποσότητα από την αγαπημένη τους λιχουδιά, με αποτέλεσμα η δίαιτα να «χαλάει». Πρέπει να σημειωθεί ότι η εξάρτηση που ίσως νιώθεις από τα γλυκά, είναι αποκλειστικά ψυχολογική και όχι σωματική (όχι ότι αυτό βοηθάει την κατάστασή σου). Όπως σε όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν μια ισορροπημένη διατροφή το κλειδί είναι το μέτρο!  Όμως, κάθε πότε είναι υγιεινό να τρώμε γλυκό; Ακόμα και κάθε μέρα, αν μπορείς να τηρήσεις τις παρακάτω προϋποθέσεις.

Γιατί θέλω να τρώω γλυκά συνέχεια; Η αντιδραστική υπογλυκαιμία και τι δείχνει για τη διατροφή

Κάθε πότε είναι υγιεινό να τρώμε γλυκό;

Είναι λάθος να πεις ότι δε θα φας γλυκό όσο ακολουθείς ένα πρόγραμμα διατροφής, όπως είναι λάθος να πεις ότι θα τρως γλυκό κάθε μέρα.

Σημαντική σημείωση ωστόσο: το ποσό των απλών υδατανθράκων που πρέπει να παίρνεις μέσα στη μέρα είναι μέχρι 10% του συνόλου των θερμίδων και στην περίπτωση μιας δίαιτας πχ. 1300 θερμίδων, είναι μέχρι 130 θερμίδες, όσο δηλαδή περιέχεται περίπου σε 70 γρ. σοκολάτας.

Αν λοιπόν είσαι αρκετά εγκρατής, ώστε να τρως 1 σοκολατάκι τη μέρα (10 γρ. * 7= 70γρ), τότε ευχαρίστως να το μοιράσεις με αυτόν τον τρόπο. Ο κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση βέβαια, είναι εκτός από το να ξεφύγεις στην ποσότητα, να ενισχύσεις την ψυχολογική εξάρτησή σου από το γλυκό και να διαιωνίσεις μια κατάσταση που, κατά περιόδους, σε οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Την ημέρα λοιπόν που θα θελήσεις να φας γλυκό, καλό είναι να έχεις περιορίσει την ποσότητα των υπόλοιπων υδατανθράκων, για να βγει σωστή η αναλογία όλων των μακροθρεπτικών συστατικών.

Το γλυκό επίσης, δεν πρέπει να αποτελεί γεύμα. Με την πρόφαση ότι θα αφαιρέσεις κάποιο γεύμα δίνεις στον εαυτό σου το άλλοθι να φάει μεγάλη ποσότητα. Το γλυκό δεν καταναλώνεται για να χορτάσουμε εξάλλου, παρά μόνο για να πάρουμε τη γλυκιά γεύση.

Ενδεικτικό μενού:

· Πρωινό 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά και 1 φέτα γαλοπούλα

· Δεκατιανό 1 φρούτο και 1 γιαούρτι

· Μεσημεριανό 120 γρ. ψαρονέφρι ψητό, σαλάτα πράσινη (ανάμικτη με 1 κουτ. της σούπας λάδι)

· Απογευματινό 1 φρούτο, 1 μικρή σοκολάτα

· Βραδινό 1 φέτα ψωμί, 1 αυγό βραστό, βραστά λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι με 1 κουτ. της σούπας λάδι)

Ο τρόπος για να εντάξεις το γλυκό στη διατροφή σου υπάρχει, ακόμα και όταν βρίσκεσαι σε δίαιτα. Το θέμα όμως, δεν είναι να βρίσκεις τεχνάσματα, αλλά να προσπαθείς να απομακρυνθείς όσο γίνεται από τη γλυκιά γεύση για να ξεφύγεις και από την πεποίθηση ότι το γλυκό είναι καθοριστικό στη ζωή σου και δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό. Εσύ ορίζεις το τι θα φας.

Πώς θα ξεπεράσεις το σύνδρομο στέρησης γλυκού;

Aπό τη Δημητριάδου Κλειώ, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Χαροκοπείου πανεπιστημίου Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό πανεπιστήμιο (ΚΕΚ)

www.facebook.com/grafeiodiatrofis

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i