Μήπως ΔΕΝ χρειάζεται να χάσεις βάρος; Τι λέει η διατροφολόγος

Υπάρχουν μέρες που τρως πολύ, όπως είναι συνήθως οι διακοπές, και μετά θεωρείς πως πρέπει να χάσεις βάρος; Μήπως, τελικά, δεν χρειάζεται;

eat-healthy-to-live-healthy-picture-id487689066 Credit:PeopleImages

Συνεργάστηκε η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΚΕΚ) (coachmydiet.wordpress.com).

Και μετά ήρθε η ώρα της ζυγαριάς και μετά άρχισες να αναζητάς δίαιτες στο Google. Μήπως όμως κάτι δεν πάει καλά στην παραπάνω εξίσωση;

Μήπως συγκρίνεις τον εαυτό σου με ανέφικτα μοντέλα βάρους και fitness και μήπως η τελειομανία σου σε οδηγεί σε άκρα; Ιδεώδες vs Ιδανικό βάρος Προφανώς και πρέπει να έχεις ένα υγιές βάρος – για πολλούς λόγους, με κυριότερο απ’ όλους την υγεία σου.

Στις μέρες μας όμως το βάρος αποτελεί σύμβολο του αυτοελέγχου και της αυτοπεποίθησης. Και οι υπερβολές γύρω από την παχυσαρκία εγγυώνται πως οι συζητήσεις για τα κιλά θα παραμείνουν στο επίκεντρο και τις επόμενες δεκαετίες. Για να βρεις ωστόσο το υγιές και ιδανικό βάρος για σένα, δε θα πρέπει να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τις εικόνες που βλέπεις στο Instagram ή στα περιοδικά.

Διάβασε επίσης: 10 φθινοπωρινά και χειμερινά λαχανικά εποχής που χρειάζεσαι ΤΩΡΑ

Η πρόκληση είναι να βρεις τι είναι καλύτερο για σένα, τα κιλά με τα οποία νιώθεις καλά το σώμα σου και τη διάθεσή σου. Άλλωστε, το «ιδεώδες σώμα» είναι διαφορετικό από το «ιδανικό βάρος σώματος».

Το πρώτο αλλάζει ανάλογα με την εποχή και την κουλτούρα, ενώ το δεύτερο αντανακλά τους ιδανικούς δείκτες σωματικής και διανοητικής υγείας. Η ψυχολόγος Sarah McMahon εξηγεί πως το ιδανικό βάρος σώματος είναι αυτό που ζυγίζουμε όταν τρώμε σωστά και γυμναζόμαστε με μέτρο, χωρίς υπερβολική ενασχόληση με τον περιορισμό των ποσοτήτων του φαγητού και την αύξηση των ωρών στο γυμναστήριο.

 «Για πολλές από εμάς η απάντηση στο αν θα πρέπει να “αδυνατίσουμε” ή να “σφίξουμε” είναι ότι πιθανώς έχουμε ήδη ένα “υγιές” βάρος. Και λέγοντας υγιές, εννοώ ότι είναι αυτό στο οποίο σταθεροποιείται σχεδόν από μόνος του ο οργανισμός μας όταν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, με τις αναμενόμενες παρεκκλίσεις, και γυμναζόμαστε τακτικά χωρίς υπερβολές. Το βάρος αυτό είναι καλύτερος δείκτης υγείας από το δείκτη μάζας σώματος».

The Mamagers Update

10 αψυχολόγητα πράγματα που κάνει ένα μωρό

Μοναχοπαίδια που έχουν κοντά τους “αδέρφια” μην τα φοβάσαι

 Λανθασμένη αντίληψη

Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές έχουν τελείως διαφορετική εικόνα σώματος από την πραγματικότητα. Αλλά και άνθρωποι χωρίς διαταραχή έχουν πολλές φορές λανθασμένη αντίληψη για το σώμα τους ή για το φαγητό που τρώνε. Οπότε, εκεί που νομίζεις ότι το έχεις παρακάνει και πρέπει να ακολουθήσεις μια αυστηρή δίαιτα για να το αντισταθμίσεις, πιθανότατα το μόνο που χρειάζεται ως «αντίμετρο» για το παραπάνω φαγητό ή ποτό είναι μερικές μέρες με υγιεινές διατροφικές επιλογές και λίγο παραπάνω κίνηση στην καθημερινότητα.

Όσο για τις αυξομειώσεις που βλέπεις στο βάρος σου μετά από ένα Σαββατοκύριακο με φίλους ή μετά τις διακοπές, η διαιτολόγος έχει μια λογική εξήγηση:

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τις αυξομειώσεις στη ζυγαριά που δε σημαίνουν απαραίτητα ότι έκανες υπερβολές στη διατροφή σου: μπορεί να είναι κατακράτηση υγρών ή απλά να μην πήγες στην τουαλέτα!».

Παρ’ όλα αυτά, μια μικρή αύξηση βάρους όσο μεγαλώνουμε είναι φυσιολογική. «Είναι αναμενόμενο να αλλάζει το σχήμα και το βάρος του σώματός μας με το πέρασμα του χρόνου» σχολιάζει η ψυχολόγος Lousie Adams. Το να επιμένεις να είσαι στα 40 σου στα ίδια κιλά με όταν ήσουν 20 είναι σαν να προσπαθείς να δείχνει το δέρμα σου όπως όταν ήσουν έφηβη.

Οι μικρές παρασπονδίες είναι ΟΚ!

Το σώμα μας έχει τον τρόπο του να αντισταθμίζει τις μικρές διατροφικές μας παρεκκλίσεις. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως το σώμα μας μπορεί να αντισταθμίσει 170225 επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα, με το βάρος να παραμένει ουσιαστικά σταθερό. Αν η επιπλέον θερμιδική πρόσληψη συνεχιστεί, θα πάρεις σταδιακά βάρος ώσπου το σώμα σου να σταθεροποιηθεί στα νέα (αυξημένα) κιλά.

Αν όμως οι αποκλίσεις είναι παροδικές, το βάρος σου δε θα επηρεαστεί σημαντικά. Εξάλλου, δεν είναι και τόσο εύκολο να το παρακάνεις – στ’ αλήθεια. Ένα κιλό σωματικού λίπους ισοδυναμεί με 8.809 θερμίδες, το αντίστοιχο 10 σούπερ μεγάλων χάμπουργκερ. Αντίστροφη πορεία Αν στις διακοπές ή τους τελευταίους μήνες έχεις πάρει πάνω από 2-3 κιλά, είναι καλό να ξεκινήσεις μια προσπάθεια να επανέλθεις στο συνηθισμένο σου βάρος πριν «εγκατασταθούν» στο σώμα σου.

Μην υποκύψεις όμως στις υπερβολές. Μια υγιής μείωση βάρους είναι 250-500 γρ. την εβδομάδα, που σημαίνει ότι τα κιλά που θα χάσεις θα μείνουν μακριά σου και δε θα στερηθείς. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να επιλέγεις υγιεινές ολιγοθερμιδικές τροφές, όπως λαχανικά και φρούτα εποχής, άπαχο κρέας και ψάρι, σιτηρά ολικής αλέσεως και να πίνεις πολύ νερό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i