Και γλυκιά γεύση και χάνεις κιλά; Τελικά γίνεται!

Γνωρίζεις ότι τα άτομα που καταναλώνουν προϊόντα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά τείνουν να τρέφονται πιο υγιεινά και έχουν μικρότερη επιθυμία για γλυκά τρόφιμα;

Και γλυκιά γεύση και χάνεις κιλά; Τελικά γίνεται!

Εμείς το μάθαμε πρόσφατα από τη Δρ. Bellisle, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Γαλλίας, στα πλαίσια του 8ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.


Κράτησε τη γλύκα και «πέτα» τις θερμίδες!


Η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών όπως η ασπαρτάμη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια δίνει τη δυνατότητα για απόλαυση της γλυκιάς γεύσης με λίγες ή και καθόλου θερμίδες και μάλιστα χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, σύμφωνα με τη Δρ. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, Λέκτορα Διατροφής και Μεταβολισμού στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Με τη βοήθεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, ομάδες του πληθυσμού που μέχρι τώρα στερούνταν τη γλυκιά γεύση,  όπως τα άτομα με διαβήτη ή όσα προσπαθούν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους, «ανοίγουν» και πάλι την πόρτα στη γλυκύτητα. Με δεδομένο ότι, με την εξαίρεση πολλών αναψυκτικών,  προϊόντων τσαγιού και ζελέ που έχουν σχεδόν μηδενικές θερμίδες, ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα με γλυκαντικά μπορεί να περιεχουν άλλα συστατικά που επηρεάζουν τη γλυκόζη αίματος (π.χ. άμυλο) ή αποδίδουν θερμίδες, καλό είναι να ελέγχει κανείς τις ετικέτες τροφίμων.


Η επιστημονική έρευνα συνηγορεί υπέρ των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών


Πρόσφατη κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity έδειξε ότι η  κατανάλωση ροφημάτων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο μέρος μιας στρατηγικής για απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, τα άτομα που κατανάλωναν light ροφήματα με ολιγοθερμιδικά  γλυκαντικά, όπως αναψυκτικά και τσάι, επιπλέον του νερού,  στα πλαίσια ενός προγράμματος απώλειας βάρους διάρκειας 12 εβδομάδων, έχασαν 44% περισσότερο βάρος και ανέφεραν μικρότερο αίσθημα πείνας σε σύγκριση με τα άτομα που έπιναν μόνο νερό. Η μελέτη παρουσιάστηκε από τον επικεφαλή της ερευνητικής ομάδας και παγκοσμίου φήμης Δρ. Hill, Καθηγητή Ιατρικής και Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. 


Προς… ενίσχυση των δεδομένων, μία ακόμα πρόσφατη μετα-ανάλυση 15 κλινικών μελετών  έδειξε ότι η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών σχετίζεται με μείωση του σωματικού βάρους στα πλαίσια ενός οργανωμένου προγράμματος απώλειας βάρους. Σημειώνεται ότι, οι κλινικές μελέτες που αφορούν σε ανθρώπους, αποτελούν το πλέον αξιόπιστο είδος μελέτης που μπορεί να αποδείξει ότι ένα τρόφιμο ή συστατικό (στην προκειμένη περίπτωση τα γλυκαντικά) συνδέεται αιτιολογικά με μία κατάσταση (εδώ με τη μείωση του σωματικού βάρους).


Καταλήγοντας, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά που, για όσους δεν το γνωρίζουν  χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και ροφήματα μετά από εκτενή αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), δίνουν, πλέον, γλυκιά γεύση με ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες σε περισσότερα από 6000 προϊόντων διατροφής.  Εσύ σκέφτεσαι κάποιον καλύτερο τρόπο να κρατήσεις τη γλυκιά γεύση, χωρίς τις θερμίδες, στο διαιτολόγιό σου;


Eυχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες την Δάφνη Μπαλαφούτη, MSc, Διαιτολόγο - Διατροφολόγο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i