Miso: Πώς θα χρησιμοποιήσεις και εσύ το Νο1 συστατικό της ιαπωνικής κουζίνας;

To miso είναι το συστατικό που θα βρεις σχεδόν σε κάθε ιαπωνική συνταγή. Να πώς θα το χρησιμοποιήσεις κι εσύ. 

25.06.2018

Γράφει: Ελένη Κουκούλη

εχεις διαβασει

miso

Οι Ιάπωνες το λατρεύουν και είναι το Νο 1 συστατικό της μακροβιοτικής διατροφής, ενώ προσθέτει πλούσια γεύση και αρώματα σε όλα τα πιάτα. Το miso, αυτή η πάστα από φασόλια σόγιας, γεμάτη πολύτιμα προβιοτικά, προσφέρει αλμυρές, γλυκές και πικάντικες νότες σε κάθε είδους φαγητό.

Δες επίσης:Είσαι στα 40 και θέλεις τέλεια κοιλιά; Μάθε τη διατροφή και άσκηση που πρέπει να ακολουθήσεις!

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κόκκινο miso –έχει μεγαλύτερο χρόνο ζύμωσης– για να έχεις άρωμα καραμέλας και ξηρών καρπών και λευκό miso για μια αλμυρή, γεμάτη umami γεύση. Θα τo βρεις σε ασιατικά καταστήματα και bio delis.

Δες και ιδέες για να χρησιμοποιήσεις miso στη μαγειρική:

Δες επίσης: Δίαιτα για κάψιμο λίπους: Η ημερήσια διατροφή της fitness guru για επίπεδο στομάχι

Στη σάλτσα τυριού

Πρόσθεσε λίγο miso σε ένα κατσαρολάκι με μοτσαρέλα, κατσικίσιο τυρί ή τσένταρ και άφησέ τα να λιώσουν αργά. Αραίωσε τη σάλτσα με λευκό κρασί για να την περιχύσεις πάνω από λαχανικά ή άφησέ την πιο πηχτή για να τη χρησιμοποιήσεις ως ντιπ.

Για πικάντικο ντρέσινγκ σαλάτας

Στο μούλτι ομογενοποίησε ξίδι από καλό κρασί, μια στάλα miso και κομμένα κρεμμύδια και ολοκλήρωσε με ελαιόλαδο ώστε να αποκτήσει την υφή που θέλεις για το ντρέσινγκ.

Φτιάξε ασιατική σούπα

Ανάμειξε λευκό και κόκκινο miso μαζί με σάλτσα Worcestershire και άφησέ τα να σιγοβράσουν. Πρόσθεσε λαχανικά, όπως καρότο, καλαμπόκι, πατάτα και ρέβα, αν θέλεις και κύβους τόφου, ή μπουκιές μαγειρεμένο χοιρινό μπούτι και ολοκλήρωσε με σησαμέλαιο και κόλιαντρο.

Μαρινάρισε το σολομό για ένταση

Άλειψε το ψάρι με πάστα miso και άφησέ το όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα σκούπισε με ένα κομμάτι χαρτί το miso καιμετά ψήσε το ψάρι.

Editor's Picks

Περισσότερα από Love your Shape

#shapegreece