Πώς διατηρούνται τα τρόφιμα ακόμα περισσότερο

Υπάρχουν συμβουλές που μπορείς εύκολα να ακολουθήσεις.

τρόφιμα iStock

Πώς διατηρούνται τα τρόφιμα ακόμα περισσότερο;

Κομμένα φρούτα και λαχανικά

Φύλαξέ τα μέσα σε αεροστεγές δοχείο ή έστω βάλ’ τα σε ένα πιάτο ή μπολ με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και σκέπασέ τα με μεμβράνη.

Πλυμένη σαλάτα

Στέγνωσε τα φύλλα με πετσέτα ή σε στραγγιστήρι σαλάτας και τύλιξέ τα απαλά με χαρτί κουζίνας ή μια στεγνή πετσέτα. Βάλ’ τα σε δοχείο και αποθήκευσέ τα στο ράφι για τα λαχανικά. Αν αγοράζεις πλυμένες και κομμένες σαλάτες, ιδανικά θα πρέπει να τις καταναλώνεις την ίδια μέρα. Αν, παρ’ όλ’ αυτά, έχει περισσέψει σαλάτα στο σακουλάκι, βάλε μέσα ένα φύλλο χαρτί κουζίνας και κλείσ’ το απαλά για να μην τραυματιστούν τα κομμένα φύλλα.

Κρέατα

Το νωπό κρέας, το κοτόπουλο και ο κιμάς φυλάσσονται στην κατάψυξη τυλιγμένα στο χαρτί τους ή σε μεμβράνη και σακούλα τροφίμων για μεγαλύτερη προστασία και αποφυγή επιμολύνσεων. Το ίδιο ισχύει για τα μπιφτέκια ή άλλες ωμές παρασκευές με κιμά.

Συσκευασμένα

Τα συσκευασμένα φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη με τη συσκευασία τους.

Κι αν έχει μαγειρευτεί;

Τα μαγειρεμένα φαγητά, π.χ. κρέας με σάλτσα, φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο και διατηρούνται περίπου για 1-2 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς θα οργανώσεις τα τρόφιμα στο ψυγείο με τις συμβουλές της διαιτολόγου

Τα κατεψυγμένα

Ό,τι αποψύχεται δεν μπαίνει ξανά στην κατάψυξη, αλλά όταν αλλάξεις τη σύσταση του υλικού, μπορείς να το καταψύξεις ξανά, δηλαδή μπορείς να αποψύξεις το κρέας, να το μαγειρέψεις και να βάλεις μερικές μερίδες στην κατάψυξη.

Τα ζυμαρικά

Τα φαγητά που περιέχουν ζυμαρικά, π.χ. παστίτσιο, γίνονται πιο μαλακά στην υφή όταν αποψύχονται. Απόφυγε την κατάψυξή τους.

Το ψωμί

Το ίδιο συμβαίνει και με το ψωμί, οπότε, αν θεςς να το έχεις στην κατάψυξη για "back up", μπορείς να το ψήσεις στην τοστιέρα ή στο γκριλ για να γίνει ξανά τραγανό.

Τα έτοιμα άψητα φαγητά

Μπορείς να καταψύξεις άψητα φαγητά, όπως παστίτσιο, μουσακά και πίτες, μέσα στο ταψί τους, καλά σκεπασμένα όμως ώστε να μην κινδυνεύουν από επιμολύνσεις από τα άλλα τρόφιμα της κατάψυξης. Για να τα μαγειρέψεις, τα βάζεις κατευθείαν στο φούρνο.

Τα μαγειρεμένα λαχανικά

Τα μαγειρεμένα λαχανικά και τα όσπρια "νερουλιάζουν" όταν αποψύχονται. Μια πρακτική λύση είναι να τα βάλεις στην κατσαρόλα να πάρουν μερικές βράσεις ώστε να εξατμιστούν τα επιπλέον υγρά.

Τι άλλο μπορείς να έχεις στην κατάψυξη;

Κομμάτια ή τριμμένο τυρί σε σακουλάκια ψυγείου, αλλαντικά, λουκάνικα, ζύμες για ψωμί.

Πόσο συντηρούνται τα τρόφιμα

Ο μέσος χρόνος συντήρησης των τροφίμων είναι 2-3 μέρες για τα μαγειρεμένα φαγητά και 1-2 για τα πιο ευπαθή, όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά. Ο καλύτερος "οδηγός", όμως, είναι τα μάτια και η μύτη σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i