Θες κινέζικο; Μάθε να διαβάζεις τον κατάλογο!

Εάν σου αρέσουν οι εξωτικές γεύσεις, ανέμισε τα μαγικά ξυλάκια και απόλαυσε τις πιο εκλεπτυσμένες και υγιεινές ασιατικές γεύσεις.



Το κινέζικο και η ασιατική κουζίνα γενικότερα, αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μαγειρική στον κόσμο. Η επιρροή και η αποδοχή της, πέρα από τα γεωγραφικά της όρια, είναι τόσο ισχυρές όσο και η επιθυμία εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή να αναζητούν τις συνταγές της.


Εάν βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια και θέλεις κάτι διαφορετικό, καιρός να αρχίσεις τις... εξερευνήσεις σαν νέος Μάρκο Πόλο! Και επειδή τα πιάτα στον κατάλογο μπορεί να σου φαίνονται ...κινέζικα, δες τι παραγγέλνεις κάθε φορά. 


Θες κινέζικο; Μάθε <p>να διαβάζεις τον </p> <p>κατάλογο! - εικόνα 1

Chikuwa Ψημένη γιαπωνέζικη πίτα από ψάρι και πουρέ, παρόμοια με το kamaboko-aka. Διατίθεται σε καταστήματα έθνικ διατροφής. Έχει ήπια γεύση κι αν δυσκολευτείς να το βρεις, μπορείς να το παραλείψεις χωρίς να χαλάσεις συνολικά τη συνταγή.

Daikon Λευκό ραπανάκι με ήπια γεύση, γνωστό και ως mooli.

Dashi Ελαφρύς ζωμός ψαριού, που φτιάχνεται από konbu, ένα είδος φυκιού, και νιφάδες παστής παλαμίδας (katsuo bushi) – ωστόσο, ενίοτε χρησιμοποιούνται παστές σαρδέλες (niboshi).

Εbi Γαρίδες.

Edamame Πράσινη σόγια στον ατμό. Όταν σερβίρεται στα εστιατόρια, είναι συνήθως ελαφρώς αλατισμένη και αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για το ποτό. Κράτησέ τη στο στόμα σου και πίεσε το εξωτερικό περίβλημα.


Θες κινέζικο; Μάθε </p> <p>να διαβάζεις τον </p> <p>κατάλογο! - εικόνα 2





Enoki Μανιτάρια που φυτρώνουν σε συστάδες και έχουν μακριά λεπτά κοτσάνια και καλοσχηματισμένα καπάκια. Έχουν λεπτή γεύση και αν μαγειρευτούν σωστά, διατηρούν μια τραγανή υφή.

Gari Τζίντζερ σε άλμη, που είναι δημοφιλές στο σούσι και πλέον διατίθεται ευρέως. Είναι ταυτόχρονα γλυκό και πιπεράτο και ποικίλλει στην ένταση του αρώματος και στον τρόπο με τον οποίο είναι κομμένο. Το φρέσκο τζίντζερ χρησιμοποιείται επίσης πολύ συχνά στη γιαπωνέζικη μαγειρική.

Kamaboko-aka Γιαπωνέζικες πίτες ψαριού, συνήθως λευκές με ροζ εξωτερικό κρούστα, που διατίθενται σε ασιατικά καταστήματα.


Θες κινέζικο; Μάθε </p> <p>να διαβάζεις τον </p> <p>κατάλογο! - εικόνα 3

Katsuo bushi Νιφάδες βραστής και παστής παλαμίδας που διαρκούν για πάντα, απελευθερώνοντας τη γεύση τους όταν τις μουλιάζεις σε ζεστό νερό. Είναι απαραίτητο υλικό του dashi.

Kotsu Παναρισμένα με panko breadcrumbs.

Memma Ρίζες μπαμπού.




Miso Γιαπωνέζικη πάστα από βραστή σόγια και άλλα υλικά. Βγαίνει σε διάφορες μορφές, από το Genmai miso, που φτιάχνεται από καστανό ρύζι και είναι παχύ και πλούσιο, μέχρι το γλυκό λευκό miso, που είναι ελαφρύ με λεπτή γεύση. Συνήθως χρησιμοποιούνται λευκά ή κίτρινα miso, αλλά μπορείς να πειραματιστείς και με άλλα για να βρεις ποιο σου αρέσει. Στο σολομό ramen, για παράδειγμα, ταιριάζει το κόκκινο (aka).

Μiso σούπα Φτιάχνεται από dashi και καρυκεύεται με φύκι konbu, λάχανο και αποξηραμένα μανιτάρια shiitake. Μπορεί να φτιαχτεί επίσης με λευκή πάστα miso.


Θες κινέζικο; Μάθε </p> <p>να διαβάζεις τον </p> <p>κατάλογο! - εικόνα 4

Νουντλς Στην Ιαπωνία υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη: ramen (κινέζικου στιλ), soba (ολικής αλέσεως), udon (παχιά λευκά νουντλς) και somen (λεπτά λευκά νουντλς). Όποιο είδος κι αν διαλέξεις, τα νουντλς μπαίνουν πάντα σε βραστό ανάλατο νερό – και μάλιστα πολύ. Είναι τέλειο γρήγορο φαγητό, παρέχοντας ένα πλήρες θρεπτικό γεύμα. Τα σωστά φτιαγμένα νουντλς είναι η πεμπτουσία της φρεσκάδας και της φυσικής αγνότητας και, όπως τα ζυμαρικά, είναι καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, τους οποίους το σώμα καίει πιο εύκολα για να παράγει ενέργεια.

Panko breadcrumbs Ιαπωνική τριμμένη φρυγανιά

Ramen /soba noodles Λεπτά νουντλς από αλεύρι σίτου και αβγό

Ρύζι Το γιαπωνέζικο ρύζι, που πωλείται με αυτή την ονομασία ακόμη κι αν καλλιεργείται στην Αμερική, είναι κοντόκοκκο και «κολλώδες». Περιέχει δύο είδη αμύλου, την αμυλόζη και την αμυλοπηκτίνη (το κολλώδες ρύζι έχει περίπου 83% από τη δεύτερη). Η κολλώδης υφή του είναι σημαντική, καθώς τρώγεται με ξυλάκια. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύεται, το ριζότο ή το ισπανικό ρύζι είναι πιο κοντά στη γιαπωνέζικη ποικιλία απ’ ό,τι στο μπασμάτι, που είναι μακρύκοκκο και όχι ιδιαίτερα κολλώδες.

Sake Κρασί από ρύζι. Σερβίρεται και ζεστό και κρύο. Έχει ομοιότητες με το ξηρό σέρι, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο στις συνταγές.




Shichimi Μείγμα κόκκων από πιπεριά τσίλι, μαύρο πιπέρι, αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού, σουσάμι, σπόρους παπαρούνας, λεπτές λωρίδες φύκι nori και σπόρους κάνναβης. Είναι το τέλειο καρύκευμα για νουντλς soba και udon. Διατίθεται ευρέως σε καταστήματα ασιατικής διατροφής.

Spicy cirtus ponzu Καυτερή σάλτσα με εσπεριδοειδή.

Σόγια σάλτσα Βγαίνει σε δύο είδη, ανοιχτή και σκούρα. Γενικά, η ανοιχτή χρησιμοποιείται στη μαγειρική και είναι αυτή στην οποία αναφέρονται συνήθως οι συνταγές. Η σκούρα είναι πολύ πιο αλμυρή και χρησιμοποιείται για να δώσει πιο έντονο χρώμα και άρωμα.

Θες κινέζικο; Μάθε </p> <p>να διαβάζεις τον </p> <p>κατάλογο! - εικόνα 5

Τeriyaki σάλτσα Φτιάχνεται από σάλτσα σόγιας, σάκε, mirin και τζίντζερ. Διατίθεται έτοιμη.

Tsuyu ή σάλτσα tsuke Παραδοσιακή γιαπωνέζικη σάλτσα ντιπ και καρύκευμα. Έχει κυρίως γεύση σάλτσας σόγιας με φύκι (kelp), παστή παλαμίδα, ζάχαρη και αλάτι. Βγαίνει σε διάφορες γεύσεις, ανάλογα την ένταση.

Udon noodles Χοντρά, άσπρα ντουντλς, χωρίς αβγό.

Wakame Φύκια.

Υasai Λαχανικά.


Δες και το βίντεο για να μάθεις πως θα κρατάς τα θαυματουργά ξυλάκια (chopsticks) σωστά:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i