Όσοι τρώνε υδατάνθρακες ζουν περισσότερο!

Μια διατροφή που περιέχει ψωμί, μακαρόνια και άλλες πηγές υδατανθράκων εξασφαλίζει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

05.02.2015

Γράφει: Ελένη Καραγιάννη

εχεις διαβασει

Όσοι τρώνε υδατάνθρακες ζουν περισσότερο!

Πολύς κόσμος αποφεύγει να τρώει υδατάνθρακες, επειδή θεωρείται ότι «παχαίνουν» ή ότι δεν είναι και τόσο «υγιεινοί». Όμως και το να αποκλείσεις αυτή την κατηγορία τροφών ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Φαίνεται, λοιπόν, πως όσοι καταναλώνουν τακτικά τρόφιμα από δημητριακά ολικής άλεσης ζουν περισσότερα χρόνια!

Αυτό έδειξε έρευνα που έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Network Journals. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα από 120.000 άτομα, άντρες και γυναίκες. Διαπίστωσαν ότι οι ομάδες των ατόμων που έτρωγαν προϊόντα ολικής άλεσης είχαν σε γενικές γραμμές χαμηλότερα ποσοστά θανάτων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι με κάθε μερίδα –περίπου 30 γραμμάρια- δημητριακών ολικής άλεσης, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 5%, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο μειώνεται κατά 9%!
Αν και δεν έχει γίνει ακόμα απόλυτα σαφής ο συσχετισμός ανάμεσα στην κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων και τη μακροζωία, από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται πως όσοι τους καταναλώνουν συχνά τείνουν να έχουν γενικά πιο υγιεινές συνήθειες στη ζωή τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μιλάμε πάντα για προϊόντα ολικής άλεσης. Από τη στιγμή που γίνεται επεξεργασία των δημητριακών, χάνουν το 25% της πρωτεΐνης και τουλάχιστον 17% των  θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Best of network

#shapegreece