Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015: Πώς θα διατηρήσεις σωστά τα τρόφιμα;

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

pagkosmia-imera-ygeias

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια των τροφίμων με στόχο να γίνει αυτή, προτεραιότητα στις επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια παραγωγής αλλά και σε κάθε νοικοκυριό.

Τα επισφαλή τρόφιμα μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτηρίδια, ιούς, παράσιτα ή άλλες χημικές ουσίε και είναι δυνατό να προκαλέσουν περισσότερες από 200 ασθένειες. Παραδείγματα επισφαλών τροφίμων περιλαμβάνουν μη επαρκώς μαγειρεμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα επιμολυσμένα φρούτα και λαχανικά, και οστρακοειδή που περιέχουν θαλάσσιες βιοτοξίνες.

40%: Το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από εντερικές νόσους λόγω των επιμολυσμένων τροφίμων, ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών.

46%: Το ποσοστό περιστατικών τροφικής δηλητηρίασης που αποδίδονται σε είδη μαναβικής παντός είδους,σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών

Πάρε τον έλεγχο των τροφίμων στα χέρια σου:

Τα λαχανικά όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο και το μαρούλι είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείς να φας, αλλά, παραδόξως, μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνα όσο το ωμό κρέας αν δεν τα προσέξεις. Σε αναφορά του, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι η Νο 1 αιτία ασθενειών που προκαλούνται από τρόφιμα την τελευταία δεκαετία. Απόλαυσε με ασφάλεια αυτά τα πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία τρόφιμα ακολουθώντας τις παρακάτω σουμβουλές:

Πλύνε τα καλά Αν αγοράζεις συσκευασμένες κομμένες σαλάτες, μη βασίζεται στις ετικέτες που γράφουν «ήδη πλυμένα». Τα περισσότερα είδη μαναβικής ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στο μανάβικο ή το σούπερ μάρκετ, γι’ αυτό δείξε προσοχή και πλένε τα πάντα όταν επιστρέφεις σπίτι. Κράτα τα κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό, τρίβοντάς τα ανάμεσα στα δάχτυλά σου ή με ειδική βούρτσα μέχρι τη βάση τους για να απομακρύνεις τις ορατές βρομιές. Δε χρειάζεται να αγοράσεις ειδικό σαπούνι – το μόνο που χρειάζεσαι είναι νερό, σύμφωνα με το USDA.

Στέγνωσέ τα Αν δεν κατανάλωσες όλο το μαρούλι ή αν θέλεις να πλένεις τα λαχανικά όλα μαζί μία φορά πριν τα βάλεις στο ψυγείο, φρόντισε να τα στεγνώσεις με χαρτί κουζίνας. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη βακτηρίων. Έπειτα, ξαναβάλ’ τα στη συσκευασία που τα πήρες ή φύλαξέ τα σε αεροστεγές πλαστικό δοχείο ή σακούλα zip-top.

Διατήρησε τη δροσιά Για τις σαλάτες ισχύει ο κανόνας των 2 ωρών σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν έχεις τελειώσει το πιάτο μέχρι τότε, βάλ’ το στο ψυγείο για να επιβραδύνεις την ανάπτυξη μικροοργανισμών

Πάρε μέτρα ασφαλείας και στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Όταν αρκετά από τα αγαπημένα σου φρούτα και λαχανικά εξαφανίζονται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, ίσως να επιλέγεις αρκετά συχνά τη λύση των κονσερβοποιημένων τροφών. Έτσι, απολαμβάνεις την επιθυμητή γεύση και κερδίζεις χρόνο, αφού δε χρειάζονται ούτε πλύσιμο ούτε καθαρισμό

Η θρεπτική αξία των κονσερβοποιημένων φρούτων και λαχανικών είναι σαφώς μικρότερη από εκείνην των φρέσκων, καθώς κατά τη διάρκεια της παρασκευής τους χάνουν μέρος των θρεπτικών συστατικών τους. Παρ' όλα αυτά, διατηρείται μεγάλο μέρος των υδατοδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C) καθώς και μέρος των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K), των ιχνοστοιχείων και μετάλλων, όπου αυτά υπάρχουν. Φυσικά αυτό ισχύει εφόσον οι συνθήκες τυποποίησης και φύλαξης είναι οι σωστές.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους είναι οι πρόσθετες ουσίες, π.χ., οι κονσέρβες λαχανικών περιέχουν πολύ αλάτι, ενώ οι κονσέρβες φρούτων πολύ ζάχαρη. Οπότε θα ήταν καλό, πριν αγοράσεις τέτοιο προϊόν, να εξετάζεις προσεκτικά τη σήμανση στη συσκευασία, ώστε να γνωρίζεις τα συστατικά που περιέχει.

Μην αγοράζεις συσκευασίες που παρουσιάζουν αλλοιώσεις (εξογκώματα ή χτυπήματα), διότι πιθανόν να περιέχουν δηλητηριώδεις ουσίες.

Αν, με το άνοιγμα της κονσέρβας, βγαίνει άσχημη μυρωδιά ή ξινίλα, αν το εσωτερικό της είναι σκουριασμένο ή το ζουμί μέσα στην κονσέρβα αφρίζει ή είναι μαύρο, πέτα τη χωρίς δεύτερη σκέψη.

Οι ανοιγμένες κονσέρβες διατηρούνται πάντα στο ψυγείο και καταναλώνονται σε σύντομο διάστημα.

Ρίξε μια ματιά στην ασφάλεια του ψυγείου σου

Ούτε που θα σκεφτόσουν να φας σε εστιατόριο που είχε λάβει μη ικανοποιητικό βαθμό στον έλεγχο των επιθεωρητών του υγειονομικού. Η δική σου κουζίνα, όμως, θα πέρναγε τον έλεγχο; Σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως και όχι! Μόλις το 34% των ατόμων που συμπλήρωσαν ένα on-line ερωτηματολόγιο για την ασφάλεια των τροφίμων βαθμολογήθηκαν με Α.

Για να πάρεις καλό βαθμό στο σπίτι, ξεκίνα με τις συσκευές που λειτουργείς περισσότερο στο σπίτι.

1. Γύρνα το θερμοστάτη του ψυγείου στους 5°C ή πιο χαμηλά Αυτή είναι η θερμοκρασία που προλαμβάνει την ανάπτυξη βακτηρίων. Επίσης, προσπάθησε να αποφεύγεις να παραγεμίζεις τα συρτάρια του ψυγείου – μπορεί να εμποδίσει τον κρύο αέρα να κυκλοφορεί σωστά.

2. Βάλε το κρέας στο κάτω ράφι Εάν βάλεις μια μπριζόλα ή τη συσκευασία με τα στήθη κοτόπουλου σε πιο ψηλό ράφι, τα υγρά μπορεί να τρέξουν σε άλλα φαγώσιμα και να τα μολύνουν με βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.

3. Έμεινε φαγητό; Ρίξε κρύο νερό Όταν έχει περισσέψει φαγητό και θες να κρυώσει για να το βάλεις στο ψυγείο, σίγουρα θα αργήσει πολύ να κρυώσει μέσα στο τάπερ – και μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια. Βύθισε τη συσκευασία σε κρύο νερό ή μοίρασε το φαγητό σε μικρότερες μερίδες για να κρυώσει πιο γρήγορα.

4. Μη βάζεις τα αβγά, το βούτυρο και άλλα ευπαθή φαγητά στην πόρτα του ψυγείου – η θερμοκρασία σε αυτήν δεν είναι τόσο σταθερή όσο στα συρτάρια της συσκευής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i