Trends υγεία 2021: Τι θα αλλάξει στον τρόπο που φροντίζουμε την υγεία μας

Οι τάσεις που θα επικρατήσουν το 2021 στην υγεία και την ευεξία, χάρη στις οποίες μπορεί να αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο.

new-year-2021-on-the-sand-happy-girl-with-hands-up-jumping-on-the-picture-id1253432309 taniche

Συνηθίζουμε να καλωσορίζουμε κάθε νέο έτος με πολλές διαφορετικές ευχές, αλλά όλες στη βάση τους εμπεριέχουν τη διάθεση για ψυχική και σωματική ανανέωση, στοιχεία που έχουν να κάνουν με την καλή υγεία και την ευημερία. Έτσι δεν είναι; Άλλωστε, πώς μπορεί κάποιος να είναι καλά αν δεν έχει υγεία, ψυχική ισορροπία και καλή πνευματική κατάσταση. Κι επειδή κάθε νέο έτος συνοδεύει ακόμα μια ευκαιρία για καθεμία από εμάς ώστε να μεταμορφωθεί στον καλύτερο εαυτό της, ας δούμε πώς θα κατακτήσουμε αυτόν το στόχο μέσα από τις καινοτομίες, τις νέες προσεγγίσεις, αλλά και τα επιστημονικά επιτεύγματα που θα μας προσφέρονται.

Άσκηση για το πνεύμα και την ψυχή

Χωρίς να βάζουμε στο περιθώριο τη φυσική δραστηριότητα, χάρη στην οποία έχουμε δει την υγεία μας να βελτιώνεται, το 2021 αναδύονται νέα πρότυπα καλής υγείας. Αυτά συνδέονται με το γεγονός ότι πεποιθήσεις και πρακτικές που έχουν πλέον ξεπεραστεί αφήνονται στην άκρη, δίνοντας τη θέση τους σε νέες πρακτικές. Ανάμεσά τους η νευροανάδραση (ένας τρόπος για να εκπαιδεύσουμε την εγκεφαλική λειτουργία ώστε να ανακτήσουμε περισσότερο τον έλεγχο και να ξεφύγουμε από αυτοματισμούς, φόβους, αντανακλαστικές αντιδράσεις και συναισθήματα) και η κβαντική ιατρική (χρησιμοποιεί μηχανήματα βιοσυντονισμού ώστε να κάνει διάγνωση στον οργανισμό, θεραπεία αλλά και πρόγνωση), που αναλαμβάνουν να μας οδηγήσουν σε ολιστικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ηχομασάζ

Πρόκειται για πολύ φρέσκια άφιξη, η οποία όμως κερδίζει έδαφος έναντι παλαιότερων πρακτικών στην κουλτούρα της υγείας μας. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι πριν από 1 χρόνο η τάση αυτή σημείωσε αύξηση κατά 285% στις διαδικτυακές αναζητήσεις. Το ηχομασάζ είναι μια ήπια μέθοδος, που οδηγεί σε βαθιά χαλάρωση μέσω του ήχου και της δόνησης. Ο μηχανικός Peter Hess, που ανέπτυξε τη μέθοδο, περιγράφει την επίδραση των ήχων στο σώμα με μια παραστατική εικόνα: "Αν αφήσουμε μια πέτρα να πέσει στα νερά μιας ήρεμης λίμνης, δημιουργούνται ομόκεντροι κυματισμοί που εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη λίμνη. Με αυτό τον τρόπο κάθε μόριο του νερού μπαίνει σε κίνηση. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το ηχομασάζ στο σώμα μας, το οποίο αποτελείται κατά 80% από νερό. Οι ευεργετικές δονήσεις εξαπλώνονται με ομόκεντρους κυματισμούς σε κάθε άκρη του σώματος. Έτσι, δημιουργείται ένα ευεργετικό μασάζ σε καθένα από τα πάνω από 100 δισ. κύτταρα του σώματός μας".

Η θρησκεία ως δρόμος για την ευημερία

Μια νέα προσέγγιση της θρησκείας προβάλλει στη σύγχρονη κοινωνία ως μια διακριτική ανάγκη που θα οδηγήσει σε ευεξία και ευημερία. Οι εποχές αλλάζουν, ο κόσμος ταλανίστηκε και ακόμη βασανίζεται από το μεγαλύτερο υγειονομικό εχθρό των τελευταίων ετών και οι άνθρωποι είναι πιο προβληματισμένοι από ποτέ. Η θρησκεία επανεξετάζει παλιές πρακτικές και μέσα από νέους τρόπους λειτουργίας της αντικατοπτρίζει τη λαχτάρα των ανθρώπων για πίστη και ελπίδα σε κάτι καινούριο, φωτεινό και καθαρό, που θα ξεπροβάλει μαζί με το νέο έτος.

Ψυχική ανάταση και τεχνολογία

Η ψυχική ευεξία ευθύνεται σημαντικά για το σύνολο της υγείας μας. Γι’ αυτό, σε αυτή τη νέα εποχή η καινοτομία, μέσω της εικονικής σκέψης, των φορητών συσκευών, των chatbots (πλατφόρμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, που με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης συλλέγουν πληροφορίες και προτείνουν "εξατομικευμένες" υπηρεσίες) και άλλων τεχνολογικών εξελίξεων, βρίσκεται στο δρόμο για να αλλάξει το πλαίσιο της ψυχικής υγειονομικής περίθαλψης. Οι εξελίξεις στην τεχνολογική καινοτομία έχουν μεταφέρει τη θεραπεία από το κλασικό γραφείο του θεραπευτή στις τσέπες του παντελονιού σου, όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται αυτό. Μια ποικιλία συσκευών και εφαρμογών έχει σκοπό να βοηθήσει σε θέματα όπως η εξάντληση, το άγχος, αλλά και η μνήμη.

Καλή υγεία μέσα από μια αναβαθμισμένη διατροφή

Οι άνθρωποι προσπαθούν να βελτιώσουν την υγεία τους διαφοροποιώντας τις διατροφικές επιλογές τους. Προσπαθούν να βρουν τρόπους για την καταπολέμηση του άγχους, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην καλύτερη υγεία του εντέρου, ενώ στις καθημερινές προτιμήσεις τους θα δούμε ροφήματα βιταμινών και εκχυλίσματα βοτάνων και κάνναβης. Οι τάσεις στη διατροφή θέλουν, επίσης, την αναζήτηση κολλαγόνου και καλών λιπαρών σε smoothies, σούπες και milkshakes. Τα Ω9 καλά λιπαρά αρχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο, όπως και η κατανάλωση άλγης (φύκι), που είναι βασική πηγή προέλευσής τους. Επιστήμονες και μη αναδεικνύουν σε υπέρτατη τάση τον ισορροπημένο τρόπο διατροφής, υγιεινό και plant based, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Applications τηλεϊατρικής

Οι σύγχρονες εφαρμογές στην υγειονομική περίθαλψη είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση της πανδημίας και τη δημιουργία μελλοντικής θεραπευτικής εξέλιξης. Η COVID-19 επιτάχυνε σε σημαντικό βαθμό τη χρήση της τεχνολογίας στα θέματα υγείας. Τον Απρίλιο του 2020 το 43,5% των επισκέψεων πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Αμερική έγινε μέσω τηλεφαρμογών. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της τηλεϊατρικής είναι ότι μειώνει την επαφή μεταξύ των ασθενών, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ασθενών μεταξύ τους, ενώ οι φορητές συσκευές επιτρέπουν στους εργαζομένους της υγειονομικής περίθαλψης να έχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα δεδομένα των ασθενών ενόσω αυτοί παραμένουν στο σπίτι. Το πιο σημαντικό; Η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής φαίνεται ότι θα συνεχιστεί ακόμα και μετά τη λήξη της πανδημίας, με το 71% των ασθενών στις Ηνωμένες Πολιτείες να δηλώνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν την τηλεϊατρική από τις αρχές ακόμη της πανδημίας.

Ιατρική ακριβείας

Είναι σημαντική και αναγκαία, καθώς οδηγεί σε νέες κατευθύνσεις αναφορικά με τη διαχείριση της υγείας και προσφέρει νέες ευκαιρίες για υψηλού επιπέδου επιστημονική έρευνα. "Είναι απαραίτητη η επιστημονική έρευνα στην ιατρική ακριβείας στην Ελλάδα, καθώς η γενετική ποικιλομορφία στην Ευρώπη αντικατοπτρίζει τη γεωγραφική θέση: Χρειάζεται να δοθεί, για παράδειγμα, ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος είναι γενετικά και επιγενετικά διαφορετικός από τους πληθυσμούς της Αμερικής και της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης" μας λέει ο καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΚεΝεΒΙΑ (Κέντρο Νέων Βιοτεχνολογιών και Ιατρικής Ακριβείας). Αυτή η ιδιαιτερότητα προσδιορίζει την ευαισθησία μας στις ασθένειες, την απόκρισή μας στις θεραπείες και χρειάζεται την ανάπτυξη αντίστοιχα εξειδικευμένων προγνωστικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν την εξατομικευμένη γενετική ιατρική για τον πληθυσμό, την κατανόηση των παραγόντων κληρονομικότητας, τη βελτίωση προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης, το συγκερασμό γενεαλογικών πληροφοριών και την κατανόηση αιτιοπαθογένειας των γενετικών ασθενειών.

Η τεχνητή νοημοσύνη κατά της COVID-19

Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως η ανίχνευση πανδημίας (π.χ. η BlueDot είναι μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από εταιρεία στον Καναδά για τον εντοπισμό πανδημιών, όπως η COVID-19, και η πρώτη που πρόβλεψε την εξάπλωση της νόσου σε όλο τον κόσμο), η ανάπτυξη εμβολίων, ο θερμικός έλεγχος, η αναγνώριση προσώπου με μάσκες κ.ά. Διάβασε επίσης: FOOD TRENDS 2021: Οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν στη διατροφή μας φέτος Διάβασε επίσης: FOOD TREND 2021: Σκουλήκια, γρύλοι και ακρίδες! Κι όμως τα βρώσιμα έντομα θα μπουν σύντομα στη διατροφή μας!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i