Τροφές χωρίς λιπαρά, λακτόζη, γλουτένη, ζάχαρη: Ποιες μας αφορούν πραγματικά;

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει πραγματικά να ακολουθείς αυτούς τους περιορισμούς;

gluten-intolerance-and-diet-concept-young-girl-refuses-to-eat-white-picture-id927978586 (1) Credit:Wojciech Kozielczyk

Από την Κλειώ Χούπη, Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, M.MED.SC Παθολογία της κύησης (kleiochoupi.com)

Τροφές χωρίς λιπαρά, λακτόζη, γλουτένη και ζάχαρη: Υπάρχει αιτία και ανάγκη πίσω από τους περιορισμούς στις τροφές και ποιες μας αφορούν; Ψωμί χωρίς γλουτένη, γιαούρτι χωρίς λιπαρά, γλυκά χωρίς ζάχαρη… Στα ράφια των σούπερ μάρκετ κυκλοφορούν εκατομμύρια προϊόντα με ετικέτες «Χωρίς…». Τι σημαίνουν όμως πραγματικά και πότε να τα λαμβάνουμε υπόψη;

Δες επίσης: Ξηροί καρποί (μακαντέμια, πεκάν, καρύδια) και οι θερμίδες που κρύβουν

Τροφές χωρίς λιπαρά, λακτόζη, γλουτένη, ζάχαρη: Δες αναλυτικά την κάθε κετηγορία:

Χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται σε σπόρους όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι.

  • ▶ Ετικέτα: Κυκλοφορεί με την ένδειξη «gluten free». Αν δεν αναγράφεται η γλουτένη στα συστατικά, δε σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει απαραίτητα γλουτένη, καθώς οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν όλες τις πηγές γλουτένης στη συσκευασία.
  • ▶ Οι τροφές: Τρόφιμα εκ φύσεως χωρίς γλουτένη είναι η βρόμη, το φαγόπυρο, η κινόα, η σόγια, το ρύζι, το κεχρί, το σόργο και ο αμάραντος. Επίσης, μπορείς να καταναλώσεις τρόφιμα με την ένδειξη «gluten free».
  • ▶ Πότε να την αποφύγεις: Τα άτομα που υποφέρουν από κοιλιοκάκη είναι αυτά που πρέπει να ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής ελεύθερο γλουτένης. Αν δεν έχεις διαγνωστεί με δυσανεξία στη γλουτένη, δεν υπάρχει λόγος να τη βγάλεις από τη διατροφή σου.

Χωρίς λακτόζη

Η λακτόζη είναι το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η δυσανεξία περιγράφει τη μη ικανότητα ενός οργανισμού να πέψει τη λακτόζη.

  • ▶ Ετικέτα: Προσοχή στις ετικέτες των τυριών και στα επεξεργασμένα τρόφιμα, μιας και μπορεί, αντί για λακτόζη, να αναγράφεται απλώς το γαλακτοκομικό που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του τροφίμου.
  • ▶ Οι τροφές: Μπορείς να επιλέξεις ξινόγαλο, κεφίρ, γαλακτοκομικά ελεύθερα λακτόζης ή με μειωμένη περιεκτικότητα, γάλα από σόγια ή άλλα σιτηρά. Το γιαούρτι και τα τυριά περιέχουν μικρότερη ποσότητα λακτόζης και συχνά είναι ανεκτά από άτομα με δυσανεξία.
  • ▶ Πότε να την αποφύγεις: Μην προσπαθήσεις να κάνεις μόνη σου τη διάγνωση για δυσανεξία στη λακτόζη. Αν αισθάνεσαι ναυτία, φούσκωμα, αέρια ή διάρροια μετά την κατανάλωση προϊόντων με λακτόζη, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου, μιας και τα ίδια συμπτώματα μπορεί να προκληθούν και από άλλες καταστάσεις. Ο μόνος λόγος για να αποκλείσεις τη λακτόζη από τη διατροφή σου είναι η διάγνωση με δυσανεξία σ’ αυτήν.

Δες επίσης: Μπάλες ενέργειας: 10 διαφορετικές συνταγές χωρίς ψήσιμο για το πιο υγιεινό σνακ

Χωρίς ζάχαρη

Τα σάκχαρα περιέχονται φυσικά σε πολλά τρόφιμα ή προστίθενται για να χαρίσουν τη γλυκιά γεύση. Ανάλογα λοιπόν με την προέλευσή τους, τα διαχωρίζουμε σε φυσικά και σε πρόσθετα σάκχαρα. Τα πρόσθετα εμπεριέχονται σε προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά. Τα πιο συνηθισμένα είναι η επιτραπέζια κρυσταλλική ζάχαρη και τα σιρόπια καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

  • ▶ Ετικέτα: Η ζάχαρη μπορεί να «κρύβεται» με πολλές διαφορετικές ονομασίες στις ετικέτες τροφίμων. Μπορεί να αναγράφονται τα συστατικά αυτής ή άλλοι απλοί μονοσακχαρίτες ή δισακχαρίτες. Μπορεί να συναντήσεις τους όρους «γλυκόζη», «φρουκτόζη», «δισακχαρίτες», «δεξτρόζη», «λακτόζη», «γαλακτόζη», «μαλτόζη», «μελάσα».
  • ▶ Οι τροφές: Μπορείς να επιλέξεις τρόφιμα στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί άλλα γλυκαντικά, όπως στέβια, σουκραλόζη ή ακεσουλφάμη. Αυτά έχουν πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη και χρησιμοποιούνται σε ελάχιστες ποσότητες μειώνοντας ταυτόχρονα και τις συνολικές θερμίδες. Προσοχή και πάλι στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπου μπορεί στα συστατικά τους να περιέχονται –κάποιας μορφής– πρόσθετα σάκχαρα.
  • ▶ Πότε να την αποφύγεις: Και εδώ ισχύει η κατανάλωση με μέτρο. Μπορούμε να απολαμβάνουμε τη γεύση της ζάχαρης με μέτρο, στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων συστάσεων, ενός ισορροπημένου διαιτολογίου αλλά και ενός δραστήριου τρόπου ζωής.

Χωρίς λιπαρά

Για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο «light», πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 30% μειωμένο σε θερμίδες, ή/ και λιπαρά, ή/και σάκχαρα σε σχέση με τις αρχικές ποσότητες.

  • ▶ Ετικέτα: Εάν δεν αναγράφεται η ένδειξη «light», θα πρέπει να γίνει σύγκριση με την ετικέτα του «πλήρους» τροφίμου.
  • ▶ Οι τροφές: Ένδειξη για μειωμένα ή καθόλου λιπαρά.
  • ▶ Πότε να τα αποφύγεις: Η επιλογή των «light» προϊόντων είναι απαραίτητη όταν ένα πρόβλημα υγείας απαιτεί τη μείωση λιπαρών στη διατροφή, όπως ο διαβήτης ή η αυξημένη χοληστερίνη. Μπορεί να βοηθήσουν σε μια δίαιτα αδυνατίσματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν λιγότερες θερμίδες. Παρ’ όλ’ αυτά, κι αυτά τα προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Προτίμησε και τα πλήρη προϊόντα, απλά σε μικρότερη ποσότητα και με τη συμβουλή του διατροφολόγου σου.

Γενικά, η ψυχολογία σου θα σε βοηθήσει να μάθεις να καταναλώνεις τρόφιμα που είχες αποκλείσει από τη διατροφή σου, επειδή άκουσες ότι θα σε παχύνουν ή θα καταστρέψουν το μεταβολισμό σου. Βρες το μέτρο στη διατροφή σου και μάθε να καταναλώνεις όλες τις κατηγορίες τροφίμων.

Σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής δε χρειάζεται να στερηθείς τίποτα, αρκεί να μην το παρακάνεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i