Οι διατροφικές ελλείψεις των Ελλήνων και πώς θα βοηθήσουν τα εμπλουτισμένα τρόφιμα

Τι έδειξε η Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας που πραγματοποιήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

τοστ, ψωμι, φυστικοβουτυρο, πρωινο Credit:baibaz

Η ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. είναι η μεγαλύτερη μελέτη διατροφής που έχει γίνει στην Ελλάδα, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του Ελληνικού Πληθυσμού, με στόχο να αποτυπώσει τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του πληθυσμού και την πιθανή σύνδεση τους με την γενική κατάσταση της υγείας του πληθυσμού και τα χρόνια νοσήματα.

Τα ευρήματα της ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.

Η μελέτη μεταξύ άλλων, ανέδειξε σημαντικές ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα. Σύμφωνα με τη μελέτη, μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη χώρα μας δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε βιταμίνες και μέταλλα. Συγκεκριμένα:

  • Το 98% του πληθυσμού έχει χαμηλή πρόσληψη σε Βιταμίνη D. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς υπάρχουν πολύ λίγα τρόφιμα που είναι καλές πηγές της βιταμίνης αυτής.
  • Το 66% έχει χαμηλή πρόσληψη σε ασβέστιο. 
  • Το 35% του πληθυσμού έχει χαμηλή πρόσληψη σε σίδηρο. Μάλιστα σημαντικό ποσοστό των γυναικών έχει ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες για σίδηρο, κυρίως εξαιτίας της απώλειας αίματος με την έμμηνο ρήση.
  • Το  83% του πληθυσμού έχει χαμηλή πρόσληψη σε φολικό οξύ.  Ιδιαίτερα απαραίτητο εάν σκοπεύεις να μείνεις έγκυος ή αν κυοφορείς. Η σύσταση των ειδικών είναι να προσλαμβάνουμε την «τεχνητή» μορφή του μέσω των εμπλουτισμένων τροφών ή με συμπλήρωμα για τις κατηγορίες με ειδικές ανάγκες.

Ενισχυμένες τροφές: Γιατί πλέον αρκετές χώρες και εταιρίες εμπλουτίζουν τις τροφές;

Σε πολλές χώρες που διαπιστώνονται ελλείψεις βιταμινών ή θρεπτικών στοιχείων σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού εφαρμόζεται η διαδικασία εμπλουτισμού βασικών υλών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύθηκαν για παράδειγμα τα άλευρα με φολικό οξύ έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα κρούσματα γενετικών ατελειών. Ανησυχίες σχετικά με την ανεπάρκεια βιταμίνης D στη Βρετανία, για παράδειγμα, ώθησε τις βιομηχανίες τροφίμων να προσθέσουν αυτό το θρεπτικό συστατικό σε δημητριακά πρωινού, γαλακτοκομικά προϊόντα και στο ψωμί. Επίσης καθώς πολλοί άνθρωποι στην Αγγλία δεν τρώνε αρκετά λιπαρά ψάρια, πλέον θα βλέπουμε όλο και συχνότερα να προστίθενται Ω3 (απαραίτητα λίπη που το σώμα δεν μπορεί να παράγει) σε ορισμένα spreads, γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά.

Πώς ένα ψωμί του τοστ μπορεί να μας φροντίσει;

Το ψωμί του τοστ καταναλώνεται πολύ συχνά από όλους μας, σχεδόν καθημερινά και αποτελεί το βασικό συστατικό για την αγαπημένη συνήθεια του τοστ και του σάντουιτς.

Η εταιρία Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. . συνεργάστηκε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. καθηγητή Αντώνη Ζαμπέλα, με σκοπό να δημιουργήσει ένα ψωμί του τοστ,προϊόν που απευθύνεται στις διατροφικές ανάγκες των Ελλήνων.Το νέο ψωμί για τοστ «Παπαδοπούλου PLUS» με σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη D και φολικό οξύ ήρθε λοιπόν για να μας φροντίσει.

Οι διατροφικές ελλείψεις των Ελλήνων και πώς θα βοηθήσουν τα εμπλουτισμένα τρόφιμα - εικόνα 1

Το νέο ψωμί για τοστ που δημιουργήθηκε ειδικά για να συμβάλλει στην καθημερινή πρόσληψη απαραίτητων στοιχείων

Το καινοτόμο ψωμί του τοστ «Παπαδοπούλου PLUS» είναι ένα γευστικό ψωμί, που κάνει την αγαπημένη συνήθεια του τοστ και του σάντουιτς πιο ωφέλιμη για όλη την οικογένεια, αφού αποτελεί πηγή σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης D και φολικού οξέος, συμβάλλοντας έτσι στην καθημερινή πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Οι διατροφικές ελλείψεις των Ελλήνων και πώς θα βοηθήσουν τα εμπλουτισμένα τρόφιμα - εικόνα 2

Τα οφέλη της ενίσχυσης τροφών

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορούν πραγματικά να συμβάλλουν την αντιμετώπιση διατροφικών ελλείψεων , ειδικά στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Είναι πολύ σημαντικό ότι και μια ελληνική εταιρία ακολούθησε την πρακτική του εμπλουτισμού σε ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης με στοιχεία απαραίτητα για όλους μας -βιταμίνη D, φολικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο, δίνοντας μεγαλύτερη αξία στη διατροφή μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i