Οι ταινίες δράσης φέρνουν πάχος και έξτρα πόντους

Αν βλέπεις ταινίες δράσης πολύ συχνά μπορεί να βάλεις μερικά κιλά. Οι άνθρωποι τρώνε διπλάσια ποσότητα όταν βλέπουν ταινίες δράσης συγκριτικά με κάτι πιο ήρεμο, βρέθηκε σε μια νέα μελέτη.

paxos-tainies-peripeteia

Οι θεατές που παρακολούθησαν ένα γρήγορου ρυθμού θρίλερ και στους οποίους δόθηκαν σοκολατένια κουφετάκια και μπισκότα έφαγαν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από τα σνακ τους, συγκριτικά με ανθρώπους που παρακολουθούσαν ένα ήπιο πρόγραμμα με συνεντεύξεις.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως η τηλεόραση μπορεί να ευνοεί το πάχος και μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο, όπως ακριβώς και άλλες δραστηριότητες που τους αποσπούν την προσοχή όπως το διάβασμα, το ραδιόφωνο και το φαγητό μαζί με παρέα.

Δεν έχει γίνει όμως μεγάλη έρευνα για το αν το περιεχόμενο ή ο ρυθμός του περιεχομένου επηρεάζει το πόσο πολύ τρώνε οι θεατές, αναφέρει η "Science Daily".

Οι συγγραφείςτης νέας αυτής μελέτης, εξέτασαν πώς τα τεχνικά στοιχεία ενός προγράμματος, όπως η συχνότητα αλλαγής πλάνου ή οι διαφοροποιήσεις στον ήχο, μπορεί να επηρεάζουν το πόσο τρώνε οι θεατές.

Η μελέτη για το πάχος που προκαλούν οι ταινίες δράσης:

Η μελέτη συμπεριέλαβε 94 φοιτητές και φοιτήτριες (57 κορίτσια) μέσου όρου ηλικίας λίγο κάτω από τα 20.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες για να παρακολουθήσουν 20 λεπτά τηλεόρασης και επιλέχθηκε τυχαία να δουν ένα από τρία διαφορετικά προγράμματα.

island

Η πρώτη ομάδα παρακολούθησε το "The Island" (Το νησί), μια ταινία δράσης με τον Ewan McGregor και τη Scarlett Johansson. Η δεύτερη ομάδα είδε ένα πρόγραμμα με συνεντεύξεις που ονομάζεται "Charlie Rose" και η τρίτη ομάδα είδε το "The Island χωρίς ήχο", έτσι ώστε να εξαλειφθεί ο παράγοντας των διαφοροποιήσεων των ήχων.

Και στις τρεις ομάδες δόθηκαν ίδιες ποσότητες σοκολατένιων κουφέτων, μπισκότων, καρότων και σταφυλιών για να τρώνε κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων και τα σνακ ζυγίστηκαν πριν και μετά για να ελεγχθεί πόσα είχαν καταναλωθεί.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "JAMA Network Watch What You Eat", βρήκε πως εκείνοι που κατανάλωσαν περισσότερα σνακ, ήταν οι θεατές της ομάδες με την πιο έντονη εκπομπή, την αρχική εκδοχή του The Island. Κατανάλωσαν το αξιόλογο ποσοστό του 98% περισσοτέρων γραμμαρίων φαγητού από τους θεατές που παρακολούθησαν το "Charlie Rose "– δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο.

charlie

Εκείνοι που παρακολουθούσαν το "The Island", έφαγαν 206,5 γραμμάρια από τα σνακ ενώ εκείνοι που παρακολουθούσαν το "Charlie Rose" έφαγαν μόλις 104,3 γραμμάρια από τα σνακ.

Ακόμη και οι θεατές της άηχης εκδοχής του "The Island" έφαγαν 36% περισσότερα γραμμάρια φαγητού (142,1 vs. 104,3 γραμμ.) και 46% περισσότερες θερμίδες (314,5 vs. 214,6) από τους θεατές του "Charlie Rose".

Γιατί οι ταινίες περιπέτειας φέρνουν πάχος; Οι συγγραφείς της μελέτης αποκαλύπτουν:

“Όταν το περιεχόμενο της εκπομπής αποσπά την προσοχή των θεατών, αυξάνεται η κατανάλωση φαγητού: οι διαφοροποιήσεις στη δράση και τον ήχο κάνουν κακό στη δίαιτά σου. 'Όσο περισσότερο κερδίζει την προσοχή σου ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, τόσο λιγότερη σημασία φαίνεται πως δίνεις στο τί και πόσο τρως”.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i