Πώς να καλλιεργήσεις την υπομονή στα παιδιά

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη δίνει πολύτιμες συμβουλές για να βοηθήσεις το παιδί να αποκτήσει υπομονή

Ανάλυσέ Το: Πώς να καλλιεργήσεις την υπομονή στο παιδί σου

Προχθές, είχαμε να ετοιμαστούμε για να πάμε σε ένα κάλεσμα. Ήταν περίπου 16.00 και το κάλεσμα ήταν στις 17.30. Πάντα έχω στο μυαλό μου να αφήνω περισσότερο χρόνο για την ετοιμασία, ώστε να μην πιέζω τα παιδιά, αλλά και για να μην αγχώνομαι κι εγώ. Με έναν όμως μαγικό τρόπο, καταλήγω να αγχώνομαι και συνήθως ο χρόνος να μη φτάνει…

Η Ιωάννα, πεντέμισι πλέον ετών, ενώ θα είμαστε στην πόρτα μπορεί να θυμηθεί ότι θέλει να πάρει την τσάντα της, την οποία θέλει να γεμίσει με συγκεκριμένα παιχνίδια και φυσικά θα χρειαστεί να ψάξει για αρκετή ώρα. Η μικρή μπορεί να έχει κουραστεί και να λέει «όχι» σε όλα. «Δεν θέλω σκουφάκι», «δεν θέλω μπουφάν», «Μόνη μου θα βάλω τα παπούτσια», «όχι εκείνα, τα άλλα».

Μόλις τελικά μπήκαμε στο αυτοκίνητο, αναρωτήθηκα μήπως περιμένω πολλά τελικά από τα παιδιά.

Αυτό που επίσης παρατηρείται, είναι η βιασύνη όχι μόνο στο να ακολουθήσουν τα παιδιά τους ενήλικους ρυθμούς , αλλά η βιασύνη και ανυπομονησία να ικανοποιούμε άμεσα τις ανάγκες των παιδιών. Κάποιες φορές, μπορεί να δίνουμε στο παιδί αυτό που προβλέπουμε ότι θα χρειαστεί, προτού καν το ζητήσει.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι ανυπομονησίας των παιδιών, εμείς μπορούμε να ενισχύσουμε την υπομονή τους με τους παρακάτω τρόπους:

1.Δείξε υπομονή με τα παιδιά

Προσπαθήστε όσο μπορείτε να μπείτε στον κόσμο των παιδιών και να μην τα βιάζεται να πάνε από εδώ και από εκεί. Τα παιδιά θέλουν να εξερευνήσουν και ανακαλύψουν τον κόσμο με τον δικό τους ρυθμό. Στην ανάγκη βάλτε ένα ξυπνητήρι, ή μια αφύπνιση που θα ειδοποιεί ότι θα περάσετε στην επόμενη δραστηριότητα. Αν κάνετε υπομονή μαζί τους, θα κάνουν και κείνα μαζί σας.

2.Εξάσκησε την υπομονή του

Όταν είστε κάπου και χρειάζεται να περιμένετε, προσπαθήστε να μην σας βλέπει να δυσανασχετείτε. Παίξετε με το παιδί κάποιο παιχνίδι που θα το απασχολήσει και θα το κρατήσει στο σημείο που χρειάζεται να περιμένετε (πχ σε μια ουρά ή στο αυτοκίνητο στην κίνηση). Παρατηρείστε κάτι γύρω σας και βάλτε το παιδί να το μαντέψει ή παρατηρείστε τα κόκκινα ή πράσινα αντικείμενα γύρω σας.

3.Μειώστε τις οθόνες

Κρατήστε το παιδί μακριά από τα ηλεκτρονικά και οργανώστε μικρές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί. Φτιάξτε ένα κολάζ ή μια κατασκευή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i