Το βότανο που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το στρες και βοηθά στην υγιή γήρανση

Τι αποκαλύπτει έρευνα σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

τζινσεκτ iStock

Όσο μεγαλώνουμε, συνηθίζουμε να φροντίζουμε λίγο περισσότερο την υγεία μας, ώστε να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για αρκετά ακόμα χρόνια. Βέβαια, στην περίπτωση των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, τα πράγματα γίνονται κάπως "δύσκολα", αφού η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει στο οξειδωτικό στρες, δηλαδή τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν ρυτίδες στην επιδερμίδα. Τα καλά νέα της υπόθεσης, ωστόσο, είναι πως έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, αποκαλύπτει ότι υπάρχει ένα βότανο που μπορεί να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες, προάγοντας την υγιή γήρανση στο πέρασμα του χρόνου.

Κορεάτικο Τζίνσενγκ, το θαυματουργό 

gn
iStock

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κορεατικό τζίνσενγκ, γνωστό επίσης και ως πάναξ τζίνσενγκ, φαίνεται πως έχει ευεργετικές ιδιότητες τόσο για την γήρανση, όσο και για την αντιοξειδωτική ικανότητα των αμυντικών συστημάτων του οργανισμού. Συγκεκριμένα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 63 γυναικών στην εμμηνόπαυση, οι 33 εκ των οποίων λάμβαναν δύο γραμμάρια κορεατικό τζίνσενγκ και οι 30 ένα εικονικό φάρμακο, για οκτώ εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρακολουθήθηκε ο αριθμός αντιγράφου του μιτοχονδριακού DNA (mtDNA), ώστε να εκτιμηθεί η βιολογική γήρανση, όπως και η ολική αντιοξειδωτική τους κατάσταση (TAS). Οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν επίσης τα επίπεδα ενέργειας και εγρήγορσης τους, πριν και μετά τη μελέτη.

Μετά την ολοκλήρωση των οκτώ εβδομάδων, όσοι έλαβαν το κορεατικό τζίνσενγκ είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων αντιγράφων mtDNA (δηλαδή λιγότερης γήρανσης) και TAS (που σημαίνει καλύτερη αντιοξειδωτική κατάσταση), καθώς και αυξημένα επίπεδα ενέργειας, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. "Ο αριθμός αντιγράφου mtDNA σχετίζεται με τη γήρανση και το οξειδωτικό στρες. Επομένως, το αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η κατανάλωση κορεατικού τζίνσενγκ μπορεί να αυξήσει τη μιτοχονδριακή λειτουργία, η οποία σχετίζεται αντίστροφα με τη βιολογική γήρανση", επισημαίνουν οι μελετητές. Πιο απλά, όσο καλύτερα λειτουργούν τα μιτοχόνδρια, τόσο λιγότερες διαδικασίες γήρανσης συνεχίζονται.

Διάβασε περισσότερα: 

Έρευνα: Πώς το σαφράν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της περιεμμηνόπαυσης

Ποια φοβάται την εμμηνόπαυση και τις ρυτίδες; Σίγουρα όχι η Cameron Diaz και η Drew Barrymore

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i