7 + 1 tips για να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων

Το #notfoodwaste δεν είναι νέο trend, είναι τρόπος ζωής.

σπατάλη τροφίμων iStock

Όλο και περισσότερο αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν υιοθετήσει την σπατάλη τροφίμων στην καθημερινότητα τους. Η επικίνδυνη αυτή συνήθεια έχει ως εξής: αγοράζουμε πολλά περισσότερα τρόφιμα από αυτά που χρειαζόμαστε πραγματικά, αφήνουμε φρούτα και λαχανικά να σαπίσουν ή μαγειρεύουμε/παραγγέλλουμε μεγαλύτερες μερίδες από αυτές που είμαστε σε θέση να καταναλώσουμε. Οι παραπάνω συμπεριφορές πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τους φυσικούς πόρους καθώς μαζί με τα τρόφιμα σπαταλιούνται και αυτοί, ενώ αποτελούν προσβολή τόσο για την εργασία και τον κόπο που απαιτεί η δημιουργία τους, όσο και για το γεγονός πως εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο κάθε βράδυ πεινασμένοι.

Το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων έχει μεγάλες διαστάσεις και επηρεάζει προφανώς την κλιματική αλλαγή. Έρευνες έχουν διαπιστώσει πως το 14% του συνόλου τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως χάνεται μέσω στης σπατάλης είτε σε επίπεδο παραγωγής-συγκομιδής, είτε στο εμπόριο , είτε σε επίπεδο καταναλωτών. Λίγο – πολύ όλοι φέρουμε ευθύνη για την κατάσταση αυτή και επειδή κατανοούμε απόλυτα πως το φαγητό δεν είναι δεδομένο για κάθε άνθρωπο, έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε την συνήθεια αυτή, κάνοντας το #notfoodwaste τρόπο ζωής. Παρακάτω θα βρεις 8 χρήσιμα και εύκολα tips για την μείωση της σπατάλης τροφίμων, ώστε να τα εντάξεις στις συνήθειες σου και να γίνεις ένας αληθινός ήρωας!

1. Πήγαινε για ψώνια με λίστα

Μοιάζει απλό, αλλά θα κάνει την ουσιαστική αλλαγή στις αγορές σου. Δημιουργώντας από το σπίτι μια λίστα με όλα εκείνα που χρειάζεσαι πραγματικά, αποφεύγεις δεύτερες σκέψεις στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ "έχω ή δεν έχω γιαουρτάκια", με το ψυγείο να είναι ήδη γεμάτο από αυτά.

2. Αποθήκευσε σωστά τα τρόφιμα στο ντουλάπι σου

Φρόντισε να τοποθετήσεις μπροστά στο ντουλάπι ή το ψυγείο, όλα όσα πρόκειται να λήξουν σε κοντινή ημερομηνία, ώστε να τα καταναλώσεις πριν χαλάσουν. Αποθήκευσε φαγητά σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο ενώ βεβαιώσου πως όλες οι συσκευασίες είναι καλά κλειστές για να αποφύγεις την επίσκεψη εντόμων.

3. "Ανακύκλωσε" τα περισσεύματα σου

Υπάρχουν περιπτώσεις που μαγειρεύεις πολύ περισσότερο από αυτό που νομίζεις ότι θα καταναλώσεις μέσα στη μέρα. Ό,τι περισσεύει μπορείς να το βάλεις στην κατάψυξη (αν γίνεται) και να έχεις φαγητό ακόμα μια μέρα. Το ίδιο ισχύει και με υλικά που μπορεί να έχεις χρησιμοποιήσει σε κάποια συνταγή. Τα υπόλοιπο που περισσεύει, βάλτο στο ψυγείο και χρησιμοποίησε το αργότερα.

4. Μαγείρεψε/παρήγγειλε μικρότερες ποσότητες

Αν η "ανακύκλωση" των περισσευούμενων φαγητών σε δυσκολεύει, δοκίμασε την επόμενη φορά να μαγειρέψεις μετρώντας τις ποσότητες που θα χρησιμοποιήσεις και μείωσε τες στο μισό. Αντίστοιχα όταν πρόκειται για έτοιμο φαγητό, απέφυγε να παραγγείλεις όλο τον κατάλογο σε μια προσπάθεια να δοκιμάσεις περισσότερες γεύσεις ή μοιράσου τη μερίδα σου με τον φίλο/φίλη που γευματίζεις.

5. Κι όμως μπορεί να βοηθήσεις στη μείωση της εξάλειψης κάποιων ειδών ψαριού

Είναι απλό: Κατανάλωσε ψάρια που βρίσκονται σε αφθονία και συνήθως έχουν αλιευθεί ή καλλιεργηθεί με βιώσιμο τρόπο, φέροντας την ανάλογη σήμανση. Απέφυγε τα ψάρια που κινδυνεύουν να εκλείψουν λόγω υπερβολικής αλιείας, όπως ο μπακαλιάρος, η τσιπούρα, η σαρδέλα κ.α.

6. Επίλεξε λιγότερο όμορφα (στην όψη) φρούτα και λαχανικά

Φυσικά δεν αναφέρομαι σε αυτά που έχουν σαπίσει, αλλά σε εκείνα που είναι κάπως χτυπημένα ή ζαρωμένα. Έχουμε συνηθίσει να επιλέγουμε πάντα τα πιο "όμορφα", προσπερνώντας το γεγονός πως όλα έχουν ίδια γεύση. Τα ώριμα φρούτα είναι ιδανικά υλικά για smoothies, γλυκές συνταγές ή χυμούς.

7. Υιοθέτησε μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή

Η συνήθεια αυτή θα ωφελήσει πριν από όλους τον ίδιο σου τον οργανισμό καθώς θα σε γεμίσει με θρεπτικά συστατικά από την κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και οσπρίων. Η βιώσιμη διατροφή σέβεται τη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα, βελτιώνοντας τους φυσικούς πόρους.

Πώς να συνδυάσω την υγιεινή διατροφή και προστασία του περιβάλλοντος;

8. Ξεκίνα να μοιράζεσαι

Αν ξέρεις πως κάποια τρόφιμα σου θα σπαταληθούν επειδή είτε δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις, είτε γιατί διαθέτεις μεγάλες ποσότητες αυτών, καλύτερα να τα δώσεις σε κάποιον που τα έχει ανάγκη. Μην ξεχνάς πως η προσφορά είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην προσπάθεια σου να μειώσεις την σπατάλη τροφίμων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i