Ποιες διατροφικές συνήθειες πρέπει να αποφεύγεις πριν την προπόνηση;

Τα τρόφιμα που επιλέγεις καθώς και ο χρόνος που θα τα καταναλώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίδοση σου.

διατροφικες συνηθειες iStock

Σίγουρα δεν είναι σοφή επιλογή πριν από την προπόνηση να φας πίτσα ή μπέργκερ με πατάτες. Παρόλο που είναι λογικό να θέλεις να αποφύγεις τα γεύματα αυτά πριν την άσκηση, επειδή είναι αρκετά "βαριά", δεν σημαίνει πάντα πως ένα μικρότερο γεύμα, με λιγότερες θερμίδες είναι κατάλληλο πριν την προπόνηση. Και ενώ δίνουμε αρκετή προσοχή στο τι πρέπει να φάμε την κομβική αυτή στιγμή, υπάρχουν μερικές ακόμα διατροφικές συνήθειες που αμελούμε, σκεπτόμενοι πως δεν μας επηρεάζουν. Ειδικοί διατροφολόγοι έρχονται να μας καθοδηγήσουν, αποκαλύπτοντας ποιες διατροφικές συνήθειες πρέπει να αποφύγουμε ώστε να απολαμβάνουμε στο έπακρο τα οφέλη της γυμναστικής.  

1. Καταναλώνεις κυρίως πρωτεΐνη

Οι περισσότεροι πέφτουν στην παγίδα να καταναλώνουν σκέτη, άπαχη πρωτεΐνη (π.χ. στήθος κοτόπουλου) πριν την γυμναστική καθώς πιστεύουν πως αυτό θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν το σώμα των ονείρων τους. Η διατροφολόγος Zoe Schroeder έχει άλλη άποψη δηλώνοντας κατηγορηματικά πως πρέπει να αποφύγεις κάθε γεύμα που περιέχει πρωτεΐνη πριν την άσκηση, αφού δεν πρόκειται να σου δώσει ενέργεια. "Απέφυγε κάθε γεύμα που είναι κυρίως πρωτεΐνη, δεν θα έχεις την ίδια ενέργεια που θα σου δώσουν οι υδατάνθρακες. Η μακροθρεπτική πρωτεΐνη έχει διαφορετικό σκοπό και δεν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για ενέργεια. Αλλά μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων πριν από την προπόνηση θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις αποτελεσματικά την προπόνηση σου", αναφέρει.

2. Επιλέγεις λιπαρά φαγητά για μεσημεριανό

Το μεσημεριανό γεύμα που θα καταναλώσεις παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση σου, ακόμα και αν η προπόνηση έρθει αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Λιπαρά και τηγανιτά φαγητά είναι πολύ δύσκολο να αφομοιωθούν ομαλά από τον οργανισμό χωρίς να προκαλέσουν αναταραχές στον στο γαστρεντερικό σωλήνα. Η διαιτολόγος Kim Pierce σου υπενθυμίζει να δίνεις προσοχή στο μεσημεριανό γεύμα, αποφεύγοντας πολύ βαριά γεύματα.

3. Τρως μπάρες ή γκρανόλα

Ένα συχνό λάθος που κάνεις είναι να επιλέγεις μια μπάρα ως ελαφρύ γεύμα πριν την προπόνηση. Μπορεί να μοιάζει μικρό και "αθώο", στην ουσία όμως δεν είναι υγιεινό καθώς οι περισσότερες έτοιμες μπάρες είναι πλούσιες σε ζάχαρη, όπως και η γκρανόλα. "Δώσε προσοχή στα τρόφιμα που είναι βιολογικά και χαμηλά σε ζάχαρη, όπως φρούτα ή πλιγούρι βρώμης" λέει η Pierce. Μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή μισό αβοκάντο, τα οποία θα καταναλωθούν τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την προπόνηση, σου προσφέρει ενέργεια χωρίς να σε αφήσει να αισθάνεσαι "βαριά".

4. Δεν προσέχεις τον χρόνο πριν την προπόνηση

"Οποιαδήποτε τροφή καταναλώνεται μέσα σε περίπου 30 λεπτά από την προπόνηση μπορεί να μην αφομοιωθεί πλήρως" επισημαίνει ο διαιτολόγος Ben Tzeel, MPH, RD και ιδρυτής του Your Diabetes Insider. Επομένως πρέπει να προσέχεις την ώρα που θα φας το τελευταίο γεύμα πριν την προπόνηση, ώστε να μην αισθανθείς δυσφορία στην διάρκεια της άσκησης.

5. Δεν πίνεις αρκετό νερό

Έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι αποφεύγουν να πίνουν νερό πριν ή κατά την διάρκεια της προπόνησης. Η συνήθεια αυτή είναι "πολύ κακή" σύμφωνα με τους ειδικούς καθώς εμποδίζουμε το σώμα να ενυδατωθεί σωστά. "Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση της απόδοσής σας" αναφέρει η Schroeder. Φρόντισε να πίνεις τουλάχιστον 1 – 1/5  λίτρα δύο με τρεις ώρες πριν την προπόνηση και τουλάχιστον 500ml μισή ώρα πριν ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι.

Διάβασε επίσης: 

5 μύθοι για την άσκηση καταρρίπτονται

Φτιάξε σπιτική γκρανόλα με 217 θερμίδες μόνο από τη διαιτολόγο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i