5 νόστιμες και υγιεινές προτάσεις για συνοδευτικό γευμάτων

Δεν είναι ούτε ρύζι, ούτε μακαρόνια, ούτε και πατάτες. Αν βαρέθηκες και με την πράσινη σαλάτα, ιδού μερικές εναλλακτικές.

λαχανακια iStock

Ρύζι, πατάτες ή μακαρόνια; Αναρωτιέσαι για να βρεις το κατάλληλο συνοδευτικό των κύριων πιάτων σου. Πρόκειται για τις πιο mainstream εκδοχές συνοδευτικών που οι περισσότεροι αγαπάμε, καθώς όχι μόνο ετοιμάζονται σε χρόνο dt αλλά και γιατί είναι εξαιρετικά νόστιμες. Βέβαια η απολαυστική τους γεύση συνοδεύεται από μπόλικες θερμίδες, λόγω των επεξεργασμένων υδατανθράκων που περιέχουν σε αφθονία και οι οποίοι επιβαρύνουν με τον δικό τους τρόπο, τόσο τη σιλουέτα όσο και την υγεία μας.

Ίσως το καλύτερο συνοδευτικό να είναι η φρέσκια σαλάτα και τα λαχανικά, όμως πολλές φορές η επιλογή αυτή είναι λογικό να μην μας γεμίζει το μάτι, παρά την πληθώρα των ωφελειών που χαρίζει στο σώμα μας. Τι να διαλέξεις λοιπόν; Εμείς σου προτείνουμε πέντε νόστιμες και υγιεινές προτάσεις με λίγες θερμίδες, καθόλου γλουτένη και με πολλά θρεπτικά συστατικά:

1. Καρότα ψητά με γιαούρτι και σφένδαμο

καρότα
iStock

Υλικά:

15 μέτρια καρότα

2 κ.ς ελαιόλαδο

2 κ.ς σιρόπι σφένδαμο

1/8 φλιτζ. ωμά φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα

1/8 φλιτζ. φρέσκο ​​μαϊντανό ψιλοκομμένο

1,5 κ.γ. χυμό λεμονιού

αλάτι και πιπέρι

1 γιαουρτάκι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C. Ξεφλούδισε, πλύνε και στέγνωσε τα καρότα πολύ καλά, αφαιρώντας τα πράσινα κοτσάνια. Άπλωσε τα καρότα σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα και ρίξε από πάνω το ελαιόλαδο, το σιρόπι και αλάτι μέχρι να καλυφθούν όλα. Βάλε το ταψί στο φούρνο για 25 με 30 λεπτά. Όταν ροδίσουν ελαφρώς είναι έτοιμα. Σε ένα μπολ για dip βάλε το γιαούρτι το λεμόνι και τα φιστίκια. Ανακάτεψε πολύ καλά και περίχυσε τα καρότα.

2. Σοταρισμένα λαχανάκια Βρυξελών με λεμόνι και παρμεζάνα

λαχανακια
iStock

Υλικά:

25-30 Λαχανάκια Βρυξελλών

2 κ.ς. ελαιόλαδο

1.5 κ.ς. σκόνη σκόρδου

3 κ.ς. χυμό λεμονιού

½ φλιτζ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

θυμάρι

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφαίρεσε τις σκληρές άκρες από τα λαχανάκια Βρυξελλών και κόψε τα στο μπλέντερ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα τα λαχανάκια και την σκόνη σκόρδου, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 7 λεπτά. Τα λάχανα πρέπει να είναι τρυφερά και ελαφρώς ροδισμένα σε μερικά σημεία. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού και την παρμεζάνα.

Γαλλική κρεμμυδόσουπα: Μια διαφορετική χειμερινή σούπα για να δοκιμάσεις τώρα

3. Ψητό καλέ με αβοκάντο και πεκάν

καλε
iStock

Υλικά:

2 μεγάλα ματσάκια καλέ

1 αβοκάντο

1 λεμόνι

¼ φλιτζ. Ελαιόλαδο

½ φλιτζ. Πεκάν ωμά

½ φλιτζ παρμεζάνα τριμμένη

1 κ.ς. σκόνη σκόρδου

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάλε το grill σε μέτρια θερμοκρασία. Πλένουμε τα φύλλα του καλέ και τα σκουπίζουμε με μια πετσέτα. Κόψε το αβοκάντο και το λεμόνι στη μέση. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξε τα φύλλα του καλέ με περίπου 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (αρκεί να επικαλυφθούν) και αλάτι. Τοποθετήσε το αβοκάντο και το λεμόνι με την όψη της σάρκας προς τα κάτω (πάνω στη σχάρα) και άφησε τα εκεί όσο αραδιάζεις από πάνω τα φύλλα του καλέ. Σε μόλις 1 με 2 λεπτά το καλέ είναι έτοιμο. Αφαίρεσε τα λαχανικά από την φωτιά και άφησε τα να κρυώσουν. Σε λίγο λάδι, σοτάρουμε τα πεκάν μέχρι να ροδίσουν. Όταν το καλέ έχει κρυώσει, πρόσθεσε από πάνω τα πεκάν, την παρμεζάνα και το αβοκάντο σε κομματάκια.

4. Ψητά σπαράγγια με καρύκευμα από πεκάν και παρμεζάνα

σπαραγγια
iStock

Υλικά:

1 ματσάκι σπαράγγια

2 κ.ς. ελαιόλαδο

αλάτι

1 φλίτζ ωμά πεκάν

2 κ.ς. διατροφική μαγιά

1 κ.ς. ελαιόλαδο αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C. Πλύνε τα σπαράγγια και αφαίρεσε κάθε μυτερή ακρούλα. Απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και αλάτι, μέχρι να καλυφθούν ομοιόμορφα. Σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής, ψιλοκόβουμε τα πεκάν και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ μαζί με τη διατροφική μαγιά, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και μετά πασπαλίζουμε από πάνω τα σπαράγγια. Τοποθετούμε τα σπαράγγια στο φούρνο για 12-15 λεπτά, ανάλογα με το πάχος.

5. Ψητό μπρόκολο με βαλσάμικο

μπροκολο
iStock

Υλικά:

2 κεφάλια μπρόκολο, κομμένα σε μπουκετάκια

2 κ.ς. ελαιόλαδο

1 φλιτζ. Βασλάμικο ξύδι

1 φλιτζ. Φρέσκο βασιλικό

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C. Κόψε τα κεφάλια μπρόκολου σε μπουκίτσες. Ρίξε τα σε ένα μπολ μαζί με ελαιόλαδο και αλάτι. Άπλωσε το μπρόκολο σε ένα μεγάλο ταψί. Τοποθετούμε στο φούρνο για 20 λεπτά. Όσο το μπρόκολο είναι στο φούρνο, προσθέτουμε το βαλσάμικο ξύδι σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει για 10 με 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε το μπρόκολο από το φούρνο και σερβίρουμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με βαλσάμικο και πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο βασιλικό.

Πώς θα μάθεις να τρως πιο υγιεινά συνειδητά; Οι 4 τεχνικές του mindful eating

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i