Χριστουγεννιάτικο στόλεν χωρίς γλουτένη

Το γερμανικό γλυκό έδεσμα των Χριστουγέννων στην πιο υγιεινή εκδοχή του.

stollen iStock

Ας μην κρυβόμαστε! Είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να απαρνηθούμε τους γλυκούς πειρασμούς των Χριστουγέννων. Από παραδοσιακά γλυκά μέχρι gourmet δημιουργίες, τα γλυκά εδέσματα πρωταγωνιστούν σε κάθε δείπνο. Τα τελευταία χρόνια, έχοντας απόκτηση την ανάγκη να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα γλυκά, αναζητούμε νέες γεύσεις εκτός συνόρων που ήδη είναι αρκετά δημοφιλής. Μεταξύ αυτών είναι και το χριστουγεννιάτικο γλυκό stollen (στόλεν), το παραδοσιακό γερμανικό έδεσμα με τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες και την επικάλυψη άχνης ζάχαρης. Πρόκειται για αρτοσκεύασμα που μοιάζει με κέικ και ψωμί, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή για να συνοδεύσεις τον πρωινό καφέ ή το απογευματινό τσάι. Αν και οι προτάσεις αυτές αποτελούν σίγουρα απειλεί για την σιλουέτα σου, μπορείς να ετοιμάσεις μια υγιεινότερη εκδοχή τους, χωρίς γλουτένη, αποφεύγοντας τις έξτρα θερμίδες.

Υλικά:

80 ml γάλα αμυγδάλου

14 γραμ. μαγιά

250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χωρίς γλουτένη

1 κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτο μπαχαρικό

25 γραμ. Καστανή ζάχαρη

200 γραμμάρια σταφίδες - ή ένα μείγμα αποξηραμένων φρούτων της επιλογής σου

30 γραμ. αποξηραμένα φρούτα

Ξύσμα από ένα μανταρίνι

30 γραμ αμύγδαλα αλεσμένα

50 γραμμάρια λιωμένο λάδι καρύδας και λίγο ακόμα για να τα αλείψεις από πάνω μόλις ψηθούν

2 μέτρια αυγά - χτυπημένα

Μισό κουταλάκι βαλσάμικο ξύδι

200 γραμ αμυγδαλόπαστα

Ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μπρίκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτουμε την μαγιά και το αφήνεις για δέκα λεπτά στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ανάμεικτο μπαχαρικό και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αποξηραμένα φρούτα, το ξύσμα μανταρινιού και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το λάδι καρύδας, τα αυγά, το ξύδι και το μείγμα γάλακτος/μαγιάς. Ανακατεύουμε πάλι τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να δημιουργήσουν μια κολλώδη ζύμη. Δοκίμασε να το πλάσεις με τα χέρια. Βάλε την ζύμη πάνω σε ένα κομμάτι μεμβράνης. Πασπαλίζουμε με αλεύρι χωρίς γλουτένη και ανοίγουμε την ζύμη σε ένα ορθογώνιο με πλάτος περίπου 30 εκατοστά. Τοποθέτησε στην μέση την αμυγδαλόπαστα και κλείσε την ζύμη με την βοήθεια της μεμβράνης. Σκέπασε καλά με την μεμβράνη και άφησε το να ξεκουραστεί για 1μιση ώρα. Μόλις φουσκώσει η ζύμη (δεν θα φουσκώσει πολύ) αφαιρούμε τη μεμβράνη, τη βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα για 25-30 λεπτά. Βγάλε το στόλεν από το φούρνο όταν ροδίσει και άλειψε με λιωμένο λάδι καρύδας όσο είναι ακόμα ζεστό. Τέλος πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη και αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε σε φέτες.

Μπισκότα βουτύρου γεμιστά με ελάχιστη ζάχαρη και 98 θερμίδες το ένα!

5 μύθοι για την αύξηση του βάρους στις διακοπές των Χριστουγέννων

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i