Το Veganuary δεν αφορά μόνο τον Ιανουάριο. Είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξουμε συνήθειες γενικά

Αν πάρεις μέρος σε αυτό το challenge, εξόπλισε τα ντουλάπια και το ψυγείο σου με αυτά τα τρόφιμα.

Veganuary

Για πολλούς η αρχή κάθε νέου έτους είναι η αφετηρία για να ξεκινήσουν νέα πράγματα και να αφήσουν κακές συνήθειες πίσω στο παρελθόν. Αυτή λοιπόν, τη διάθεση αλλαγής στην αρχή του χρόνου σκέφτηκαν και οι Matthew Glover και Jane Land, δημιουργώντας το κίνημα του Veganuary το 2013. 

Το Veganuary είναι ένα παγκόσμιο challenge, το οποίο εξελίχθηκε και σε μη κερδοσκοπική οργάνωση, που καλεί τον κόσμο ό,τι διατροφικές συνήθειες κι αν έχει, να γίνει vegan για τις 31 ημέρες του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με στοιχεία, αν γίνεις vegan για έναν μήνα, σώζεις τη ζωή 30 ζώων, εξοικονομείς περισσότερα από 152.000 λίτρα νερό, προστατεύεις περισσότερα από 84 τετραγωνικά μέτρα γης και μειώνεις τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 281 κιλά. 

Φυσικά, ούτε ο Ιανουάριος, ούτε το χρονικό όριο των 31 ημερών είναι περιοριστικό. Ουσιαστικά, το Veganuary που εφαρμόζεται από χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, είναι περισσότερο μια αφορμή για να αποκλείσουμε ζωικά προϊόντα από τη διατροφή μας οποτεδήποτε, είτε είναι Ιανουάριος, είτε Φεβρουάριος, είτε Μάρτιος. Η εφαρμογή του είναι μια καλή ιδέα για όσους ήθελαν να δοκιμάσουν τον βιγκανισμό ή για όσους απλώς ήθελαν να αλλάξουν λίγο τις διατροφικές τους συνήθειες και να περιορίσουν τα ζωικά και το κρέας στη ζωή τους. Γιατί ακόμα και η μείωση των ζωικών μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στη βελτίωση της υγείας μας.

Veganuary

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που συνδέουν τη χορτοφαγική διατροφή με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου σε σύγκριση με μια διατροφή με υψηλή κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων. 

Βέβαια, για μια ομαλή και υγιή μετάβαση σε μια χορτοφαγική διατροφή ή σε μια διατροφή με λιγότερα ζωικά, πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ανεπαρκούς πρόσληψής τους. 

Κατά την αναζήτηση λοιπόν, "συμμάχων” σε αυτό το new year’s resolution ταξίδι μας για περιορισμό των ζωικών, βρήκαμε το λειτουργικό τρόφιμο της ελληνικής εταιρείας AMINO ANIMO. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για μια σειρά οργανικών πρωτεϊνών από 100% φυτικά συστατικά, χωρίς ίχνος ζωικών παραγώγων, τεχνητών γλυκαντικών, πρόσθετων ουσιών και GMOs. Είναι καθαρές και αγνές πρωτεΐνες αμυγδάλου, αρακά, ηλιόσπορου, κολοκυθόσπορου, ρυζιού και φάβας, που δημιουργούνται ύστερα από προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών από πιστοποιημένους παραγωγούς. Είναι η πιο clean, lactose-, gluten-, sugar- και soy-free εκδοχή σκευασμάτων πρωτεΐνης.

v

Τσέκαρε όλες τις φυτικές πρωτεΐνες AMINO ANIMO.

Οι AMINO ANIMO πρωτεΐνες μπορούν να καταναλωθούν σε καθημερινή βάση χωρίς φόβο και περιορισμό. Ουσιαστικά, συμπληρώνουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε πρωτεϊνη και του προσφέρουν  όλα τα απαραίτητα "καύσιμα”. Παρουσιάζουν επίσης εξαιρετικά αυξημένο προφίλ φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών, ενώ παράλληλα λειτουργούν ευεργετικά όσον αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου και του εντέρου. 

vegan

Τσέκαρε όλες τις φυτικές πρωτεΐνες της AMINO ANIMO.

Παρόλο που όταν ακούμε για σκευάσματα πρωτεϊνών, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι σκόνες πρωτεΐνης με κακή γεύση που συνηθίζουν να παίρνουν όσοι αθλούνται πολύ, οι AMINO ANIMO δεν έχουν καμία σχέση με αυτές. Είναι κατάλληλες για όλους, ενώ υπάρχει η επιλογή σε φυσική γεύση βανίλια και κακάο ή ήπια/ουδέτερη γεύση για ακόμη μεγαλύτερη μαγειρική ευκολία. Για παράδειγμα, μπορούν να προστεθούν σε οποιαδήποτε αγαπημένη συνταγή φαγητού ή γλυκού, ώστε να αυξηθεί η θρεπτική του αξία, αντικαθιστώντας ένα μέρος των στερεών υλικών (αλεύρι, βρώμη). Από shakes με φυτικό γάλα, smoothies με φρούτα και λαχανικά μέχρι σάλτσες, σούπες, κέικ, μπιφτέκια λαχανικών και κορμό σοκολάτας… οι επιλογές είναι άπειρες κι άκρως απολαυστικές!

v

Τσέκαρε όλες τις φυτικές πρωτεΐνες AMINO ANIMO.

Αν λοιπόν, αποφασίσεις και εσύ να πάρεις μέρος σε αυτό το challenge και να περιορίσεις τα ζωικά από τη διατροφή σου, εξόπλισε τα ντουλάπια και το ψυγείο σου με τρόφιμα, με τα οποία μπορείς να φτιάξεις πραγματικά λαχταριστά πιάτα. Πραγματικά, θα σε εκπλήξει πόσα πολλά πράγματα μπορείς να φτιάξεις χωρίς να χάσεις τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι!

Ρίξε μια ματιά και στις ελληνικές οργανικές πρωτεΐνες AMINO ANIMO.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i