Να τρως σόγια ή να µην τρως; 4 αλήθειες για αυτή και οι τροφές με σόγια για να προτιμήσεις

Μάς συστήθηκε ως superfood, αλλά η φήμη της ξεθώριασε όταν συνδέθηκε με προβλήματα υγείας. Τελικά, αξίζει η σόγια μία θέση στο πιάτο σου;

σόγια iStock

Συνεργάστηκε η ∆έσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος µε ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήµατα, BSc, ΜSc, PgD.

Στις µέρες µας δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται να φάνε σόγια. Είναι απαγορευµένη σε δηµοφιλή διατροφικά προγράµµατα, όπως η paleo, έχει για πρόκληση κόπωσης, στοµαχικών διαταραχών, αύξησης βάρους, ορµονικών προβληµάτων, ακόµη και καρκίνου. Ναι, η σόγια έχει γίνει η νέα γλουτένη. Κι όµως, προσφέρει πραγµατικά διατροφικά οφέλη και κάνει καλό στην υγεία σου, λένε κορυφαίοι ειδικοί.

Αλήθεια #1 Η κατανάλωση σόγιας δε θα τρελάνει τις ορµόνες σου

Παρά τις φήµες, σε έρευνα από το Πανεπιστήµιο του Ιλινόι βρέθηκε πως η σόγια επηρεάζει ελάχιστα τις ορµόνες µας. Η εξαίρεση; Αν παίρνεις φάρµακα για υποθυρεοειδισµό –µια κατάσταση όπου το σώµα σου παράγει χαµηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορµονών–, η σόγια µπορεί να παρέµβει στην απορρόφηση των φαρµάκων από τον οργανισµό σου.

Αλήθεια #2 Πιθανότατα δεν είσαι αλλεργική στη σόγια

Παρότι σε ορισµένα διατροφικά προγράµµατα τονίζεται ότι αν βγάλεις τη σόγια από τη διατροφή σου θα χάσεις βάρος, θα έχεις λιγότερους πονοκεφάλους και δε θα νιώθεις κόπωση, οι ειδικοί λένε πως τυχόν εξάντληση ή πεπτικά προβλήµατα πιθανότατα δε σχετίζονται µε το φαγητό σου. Για την ακρίβεια, λιγότεροι από το 0,5% του ενήλικου πληθυσµού εµφανίζουν αλλεργία στη σόγια.

Αλήθεια #3 Οι τροφές µε σόγια συµπεριλαµβάνονται στις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης

"Τα λαχανικά, τα σιτηρά ολικής αλέσεως και τα όσπρια περιέχουν πρωτεΐνες, όµως η σόγια είναι η µοναδική φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη που θεωρείται πλήρης. Αυτό σηµαίνει πως έχει όλα τα βασικά αµινοξέα που χρειάζεται το σώµα σου" τονίζει η ∆έσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος µε ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήµατα. Σε πρόσφατη γερµανική µελέτη διαπιστώθηκε ότι γυναίκες που αντικατέστησαν µέρος της ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή τους µε σόγια είδαν τα επίπεδα χοληστερίνης και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη να βελτιώνονται.

Αλήθεια #4 Η σύνδεσή της µε τον καρκίνο του µαστού ερευνάται ακόµα

Λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχει η σόγια (τις ισοφλαβόνες γενιστεΐνη και δαϊδζεΐνη, που είναι χηµικά παρόµοιες µε τα ανθρώπινα οιστρογόνα), πολλές µελέτες έχουν διερευνήσει την πιθανότητα η κατανάλωσή της να ενισχύει την ανάπτυξη ορισµένων καρκινικών όγκων του µαστού, όπως κάνουν τα οιστρογόνα. Σε επιδηµιολογικές µελέτες, όµως, στις οποίες γυναίκες παρακολουθήθηκαν για καιρό, είτε δε βρέθηκε σύνδεση ανάµεσα στη σόγια και στον καρκίνο του µαστού είτε διαπιστώθηκε η προστατευτική επίδρασή της. "Καθώς όµως οι επιστήµονες δεν έχουν καταλήξει και οι έρευνες συνεχίζονται, θα πρότεινα την κατανάλωσή της σε µικρές ποσότητες και σε βιολογική εκδοχή" συστήνει η διατροφολόγος.

Οι καλύτερες (και οι χειρότερες) τροφές με σόγια

ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ

Edamame: Πρόκειται για φασόλια σόγιας, βρασµένα ή στον ατµό, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταµίνες και µέταλλα.

Γάλα σόγιας: Μια µικρή ποσότητα από τα συστατικά της σόγιας µπορεί να χάνεται κατά την επεξεργασία, τα περισσότερα γάλατα σόγιας όµως είναι ενισχυµένα µε βιταµίνες, όπως οι B12 και D. Επιπλέον, περιέχουν τόσες πρωτεΐνες όσο και το αγελαδινό γάλα.

 

Τόφου: Παρασκευασµένο από πηγµένο γάλα σόγιας, το τόφου είναι εξαιρετική πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων και ασβεστίου. Όταν στη συσκευασία του αναγράφεται ότι περιέχει το συστατικό θειικό ασβέστιο, τότε προσφέρει ακόµη µεγαλύτερη ποσότητα του πολύτιµου αυτού µετάλλου.

Tempeh και miso: Αυτές οι τροφές είναι προϊόν ζύµωσης και περιέχουν βακτήρια που ευνοούν την υγεία του πεπτικού.

Σόγια σε µορφή ξηρού καρπού: Τα αποξηραµένα και ψηµένα φασόλια σόγιας έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες από τους κλασικούς ανάµεικτους ξηρούς καρπούς.

ΠΕΡΙOΡΙΣΕ

Τροφές µε πρόσθετη πρωτεΐνη σόγιας: Κατά την επεξεργασία η πρωτεΐνη σόγιας χάνει πολλά θρεπτικά συστατικά, ανάµεσά τους εκείνα µε τις πιθανώς αντικαρκινικές ιδιότητες. Ψάξε στις διατροφικές ετικέτες για "πρωτεΐνη σόγιας", "επεξεργασµένη πρωτεΐνη σόγιας" ή "αποµονωµένη πρωτεΐνη σόγιας".

Σάλτσα σόγιας: Περιέχει πάνω από 1.000 mg νατρίου ανά κουταλιά της σούπας και ακόµη και οι εκδοχές της µε το µειωµένο νάτριο παραµένουν εξαιρετικά αλµυρές.

∆ΙΑΛΕΞΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

Αλεύρι σόγιας: Στα συστατικά στη διατροφική ετικέτα θα πρέπει να αναγράφεται ότι προέρχεται µόνο από αλεσµένα φασόλια σόγιας.

Τροφές με φυτοοιστρογόνα: Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές, πώς βοηθούν στην εμμηνόπαυση και τι να προσέχεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i